Pirmo lidojumu veic moderns lidojošās automašīnas prototips

Lidojošās automašīnas prototipa "AeroMobil Flying Roadster 3.0" radītāji ir pārliecināti, ka viņu izgudrojums nākotnē var būt itin bieži sastopams kā uz koplietošanas ceļiem, tā gaisā.

Ar sporta auto cienīgu salonu un spārniem, kuri ielokāmi aiz kabīnes, "AeroMobil Flying Roadster 3.0", šķiet, nācis no kādas zinātniskās fantastikas filmas. Taču tā radītāji uzsver, ka neparastais transportlīdzeklis nav tikai futūristu rotaļlieta, un, viņuprāt, lidojošo auto ēra ir klāt.

Austrijas galvaspilsētā Vīnē notikušā uzņēmējdarbības un tehnoloģiju konferencē "Pioneers Festival 2014" Slovākijas uzņēmuma "AeroMobil" galvenais projektētājs Stefans Kleins un izpilddirektors Jurajs Vaculiks atzinuši, ka viņu izgudrojums "globālā mērogā spēs mainīt veidu, kādā pārvietojamies ikdienā". Abi uzskata, ka lidojošais automobilis īpaši lielu popularitāti varētu iemantot valstīs ar neattīstītu ceļu infrastruktūru.

Prototips "Flying Roadster 3.0" gaisā spēj attīstīt ātrumu 200 kilometri stundā un bez nosēšanās nolidot līdz pat 700 kilometriem. Transportlīdzeklis paliela sedana garumā ērti novietojams autostāvvietā un pat uzpildāms tradicionālajās degvielas uzpildes stacijās, tomēr brīdī, kad tā riteņi atraujas no zemes, "AeroMobil" tērē ievērojami mazāk degvielas nekā lielākā daļa vieglo automašīnu. Uzņēmuma pārstāvji gan atzīst, ka šāda transportlīdzekļa vadītāji gan nebūt nav pasargāti no sastrēgumiem – lai paceltos, tam nepieciešams vismaz 200 metru garš skrejceļš, bet nolaišanās iespējama uz 50 metru garas brauktuves. Viņi norāda, ka tehniski būtu iespējams radīt arī transportlīdzekli, kurš paceltos vertikāli, taču tāds manevrs prasītu ārkārtīgi daudz degvielas.

Kleins stāsta, ka "AeroMobil" projekts vairākkārt ticis uztverts ar skepsi, taču tas galvenokārt esot tādēļ, ka vīzija par lidojošo automašīnu lolota jau vairāk nekā gadsimtu. Pirmais patents tika reģistrēts 1903. gadā, bet amerikāņu izgudrotāja Valdo Votermana "aerobiļa" protips pirmo lidojumu piedzīvoja 1937. gadā. Savukārt 1940. gadā Henrijs Fords prognozēja, ka "lidmašīnas un automobiļa apvienojums gaidāms jau drīz".

"AeroMobil Flying Roadster 3.0" ir arī pievienota emocionālā vērtība. Bijušais skulptors Kleins kopā ar savu tēvu darbu pie lidojoša auto uzsāka jau pirms vairāk kā 25 gadiem kādā Čehoslovākijas garāžā, un viņu darbības, kā izrādījās vēlāk, rūpīgi bija uzraudzījis izlūkdienests.

Novatoriskā transportlīdzekļa izstrādātājus allaž motivējis sapnis pārvarēt robežas. "Čehoslovākijā mūs apmācīja par labiem pilotiem, taču nebija brīvības, lai kaut kur aizlidotu. Mūsdienās ar mobilās lietotnes starpniecību varu reģistrēties lidojumam, kamēr esmu ceļā uz lidostu, taču vēl pēc desmit minūtēm jau esmu Horvātijā. Man šis projekts galvenokārt saistās ar pārvietošanās brīvību," atzīst Kleins.

Tiesa, ilgtermiņā Eiropas pirmajam lidojošajam automobilim varētu būt lielāki panākumi citos kontinentos. Tas, visticamāk, varētu iemantot popularitāti valstīs ar vāji attīstītu vai problemātisku autoceļu infrastruktūru, bet mazāk striktiem gaisa transporta ierobežojumiem, tostarp Ķīnā, Krievijā un Āfrikas kontinentā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.06.2024 - 30.06.2024 Tiksimies Rožu laukumā! Liepājas reģiona TIB
Katru dienu plkst. 12:00 liepājniekiem un pilsētas viesiem ir dota iespēja kopā ar zinošu gidu doties divu stundu garā pastaigā, lai iepazītu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.06.2024 - 03.07.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.06.2024 - 03.07.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
Tet Rally Latvia norisināsies no 18. līdz 21. jūlijam. Pasākums aptvers teritoriju no rallija pilsētas Liepājas līdz pat galvaspilsētai Rīgai. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.38186002sec.