Jaunā māksliniece Elīna Sanda Zaķe par Art Basel apmeklējumu: sirreālas sajūtas

Jaunā māksliniece Elīna Sanda Zaķe par Art Basel apmeklējumu: sirreālas sajūtas

Jūnija vidū Bāzelē, Šveicē norisinājās viena no pasaulē nozīmīgākajām modernās un laikmetīgās mākslas izstādēm Art Basel. Izstāde pulcēja 285 vadošās starptautiskās galerijas no 40 valstīm, lai prezentētu visaugstākās kvalitātes mākslas darbus – no glezniecības un tēlniecības līdz fotogrāfijai un digitālajiem darbiem -, ko radījuši mākslinieki no 20. gadsimta sākuma modernisma pionieriem līdz jauniem mūsdienu praktiķiem. Unikāla iespēja apmeklēt vienu no aizraujošākajiem mākslas pasaules notikumiem bija jaunajai māksliniecei Elīnai Sandai Zaķei, kura dalās iespaidos par piedzīvoto.

Viens no iespaidiem bagātākajiem ceļojumiem

“Došanās uz Art Basel noteikti ir viens no maniem iespaidiem bagātākajiem ceļojumiem, kas saistīts ar mākslas pasauli. Līdz šim iepriekš šāda mēroga pasākumus nebiju apmeklējusi. Atrodoties vienā no četriem lielākajiem ar mākslas nozari saistītajiem notikumiem, pārņēma sirreālas sajūtas. Tas bija pavisam cits mākslas līmenis, ko man izdevās pieredzēt,” stāsta māksliniece Elīna Sanda Zaķe.

Elīna atzīst, ka pirms došanās uz mākslas meku Bāzeli, viņai bijušas noteiktas ekspektācijas, jo ikdienā seko līdzi gan mākslas aktualitātēm, gan mākslas mesēm. Tomēr viss piedzīvotais pārspējis ekspektācijas desmitkārtīgi. “Lielu lomu spēlēja ielūgums, ko saņēmu no sava partnera Samsung. Pateicoties ielūgumam, man bija ne tikai iespēja doties uz Art Basel izstādi, bet saņemt arī ekskluzīvu piekļuvi pasākumiem, uz kuriem ierodas lielākie mākslas kolekcionāri. Līdz ar to man bija iespēja piedzīvot klātienē vairāku tūkstošu vērtu mākslas darbu pārdošanu, kā arī redzēt, kuras galerijas un darbi piesaista cilvēku lielāko uzmanību,” iespaidos dalās Elīna.

Dimensija, kurā māksla valda pār pasauli

Elīna atzīst, ka pašā pasākuma epicentrā, staigājot starp galeriju stendiem un apskatot lielizmēra darbus, jutusies kā zivs ūdenī: “Pirmo reizi dzīvē redzēju arī leģendārus mākslas darbus, kā piemēram Andy Warhol un Wassily Kandinsky gleznas, kurām blakus bija dzīvā apsardze. Dārgākā glezna, kas tika pārdota meses ietvaros bija Joan Mitchell Sunflowers, kura tika pārdota par 20 miljoniem dolāru. Savukārt, man aplūkojot kādu no galerijas mākslas darbiem, blakus noritēja darījums par 50 tūkstošu vērtu gleznas iegādi.”

Mērķis – būt starp pārstāvētajiem māksliniekiem 10 gadu laikā

Atgriežoties atpakaļ Latvijā, Elīna ir pozitīvi uzlādēta un māksliniecei ir desmitiem ideju, kuras vēlētos realizēt. “Staigājot pa izstādi, aktīvi bildēju gan mākslas darbus iedvesmai, gan pierakstīju radušās idejas, kas saistītas ar manu tālāko darbību. Esot tur uz vietas, apsolīju sev un nospraudu mērķi 10 gadu laikā būt starp tiem māksliniekiem, kuru pārstāvēs, kāda no galerijām. Es jūtu, ka arī kopumā šis noteikti ir notikums, kurš ietekmēs manu tālāko mākslas praksi,” saka Elīna.

Art Basel prezentē konceptu “Jauns veids, kā iepazīt mākslu”

Izstādes Art Basel oficiālais vizuālo displeju partneris The Frame rīkoja dažādas diskusijas par mākslas tendencēm un galvenajiem izstādes notikumiem, kā arī prezentēja konceptu “Jauns veids, kā iepazīt mākslu”. The Frame televizoru modeļi tika uzstādīti izstāžu centrā, lai apmeklētājiem piedāvātu dažādas izteiksmīgas ekrānu skatīšanās pieredzes un ļautu iepazīt daudzveidīgus mākslas darbus, pateicoties plašajam Samsung Art Store veikala piedāvājumam. Interaktīvajā telpā Find The Frame Zone apmeklētājiem bija iespēja izbaudīt The Frame izcilību, ļaujot minēt, kurš no izvietotajiem darbiem ir īsta glezna, bet kurš – digitalizēts darbs, kas izvietots The Frame ekrānā. “Nevaru beigt priecāties par to, cik ļoti attīstījušās modernās tehnoloģijas. Māksla ieņem lielu lomu mūsu izglītībā un The Frame sniedz vēl vienu veidu, kā komunicēt par mākslu caur modernajām tehnoloģijām. Samsung simbiotiskās attiecības ar mākslas pasauli padara to pieejamāku daudziem,” uzsver Elīna.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.06.2024 - 02.07.2024 Turcijas 4* un 5* viesnīcas, 7 naktis Estravel Latvia
Turcijas kūrorti - Alānija, Side, Beleka // VIESNĪCU VASARAS KOLEKCIJA // 7 naktis viesnīcā, viss iekļauts ēdināšanas programma | Skatīt vairāk
no 304 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.06.2024 - 03.07.2024 Grila & vīna vakars 28. jūnijā Jurmala Golf Club & Hotel
Grila un vīna vakars pie mums - Jurmala Golf Club & Hotel! 📆Kad? 28. jūnijā ⏰Cikos? no plkst. 18:00 | Skatīt vairāk
Taizemes kulinārā pieredze! Estravel Latvia
Labākai dzīvei, enerģijai un aizraujošam piedzīvojumam - Īpašas tūres un kulinārijas meistarklases Taizemē! | Skatīt vairāk
no 363 EUR
"Ragakrasts" holiday houses in Mersrags Tukuma TIC
Well-furnished cottages near the sea with fireplace, sauna in Mersrags. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.51430488sec.