Kā pareizi pasniegt dzeramnaudu? [1]

Tā dēvētā «tējas nauda» ir veids, kā pateikties par lielisku servisu. Tomēr dažādās valstīs dzeramnaudas pasniegšanas tradīcijas, un dažviet tās devējs nezināšanas dēļ var nonākt nepatīkamā situācijā. Vienā valstī viesmīlis, piemēram, var pat aizrādīt, ka nav atstāta dzeramnauda, savukārt citā – apvainoties par to, ka klients to atstāj.

Un tātad:

Ēģipte. Lielākajā daļā Ziemeļāfrikas dzeramnauda jeb bakšiš ir svarīga apkalpojošās sfēras sastāvdaļa. Dzeramnaudas apmēri svārstās no 1 eiro (taksometrā, viesnīcas apteksnei, nesējam) līdz 10-15 procentiem no rēķina summas restorānā.

Vācija. Restorānos un taksometros «trinkgelds» ir 5-10 procenti no pasūtījuma. Nesēsjam viesnīcā – 1 eiro par katru čemodānu vai ceļasomu, bet apteksnei viesnīcā – 1-2 eiro dienā. Nauda tiek pasniegta pirms aizbraukšanas no viesnīcas.

Francija. Kafejnīcā uz galda vajadzētu atstāt 10-15 procentus no rēķina summas. Viesnīcā šis rituāls nav obligāts, toties taksometrā jāmaksā 10 procenti maksas par braucienu.

Grieķija. 10 procenti no rēķina summas jāatstāj restorānā, savukārt bārā – ne vairāk par 1 eiro. Viesnīcā tējas naudu apteksnei nav pieņemts pasniegt rokās, bet gan vēlams atstāt uz galdiņa. Summa – pēc viesa ieskatiem. Taksometros vienkārši jānoapaļo rēķins.

Lielbritānija un Īrija. Restorānā tējas nauda ir 10-15 procenti no rēķina, Īrijā – maksimāli 10 procenti. Ja maksa par apkalpošanu jau uzrādīta atnestajā rēķinā, tad dzeramnaudas apmērus var samazināt. Īru pabā pie bāra letes dzermanudu neatstāj, tā vietā klients, lai pateiktos bārmenim, var viņu uzcienāt ar dzērienu. Mantu nesējiem un taksometru šoferiem – 1 mārciņa.

Itālija. Ēstuvēs dzeramnaudas nav pieņemtas. Bieži rēķinā iekļauts savdabīgs uzcenojums «koperto». Ja tomēr ir vēlēšanās, klients var atstāt uz galda pāris monētas, savukārt espresso bāros šim nolūkam paredzētas īpašas krājkasītes vai šķīvīši. Viesnīcas apteksnei pierasts atstāt 5 eiro nedēļā, bet taksometrā tiek noapaļota rēķina summa.

Portugāle un Spānija. Restorānos tiek atstāti vispārpieņemtie 10-15 procenti. Pārāk mazas deramnaudas devējs tiek uzskatīts par dumju cilvēku – mežoni. Taksometrā tiek noapaļota rēķina summa.

Turcija. Turku bakšiš ir 10 procenti. Pieklājības pēc varat piedāvāt cigareti vai ko tamlīdzīgu. Viesnīās dzeramnaudas principi ir līdzīgi Vācijā pastāvošajiem.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Ilze 04/14/2012 20:57 dzejas kalngals-kā pareizi pasniegt dzērājam naudu.Bet kur ir jūsu dzejoli? :)

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Dodies garšu ceļojumā Latgalē Latgale.travel
Rēzeknes un Ludzas Mājas kafejnīcu dienas jau šajā nedēļas nogalē! | Skatīt vairāk
Reklāmas rakstu publicēšana Travelnews.lv TurismaBizness.lv
Reklāmas rakstu publicēšana tūrisma ziņu portālā Travelnews.lv (LV / ENG) | Skatīt vairāk
130 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.06.2024 - 03.07.2024 Grila & vīna vakars 28. jūnijā Jurmala Golf Club & Hotel
Grila un vīna vakars pie mums - Jurmala Golf Club & Hotel! 📆Kad? 28. jūnijā ⏰Cikos? no plkst. 18:00 Tālrunis rezervācijai:+371 23280303. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4852941sec.