Peldvietu ūdens kvalitāte ES joprojām ir augsta

Ikgadējā ziņojumā par peldvietu ūdeni (ar kuru šī gada 2.jūnijā iepazīstināja Eiropas Komisija) konstatēts, ka lielākajā daļā Eiropas Savienības peldvietu 2007. gadā ir ievēroti ES higiēnas standarti. Aptuveni 95 % piekrastes peldvietu un 89 % upju un ezeru peldvietu atbilst obligātajiem standartiem. Ziņojumā sniegta noderīga informācija par ūdens kvalitāti miljoniem cilvēku, kas katru vasaru apmeklē Eiropas pludmales.

Vides komisārs Stavross Dimass atzīst: „Piekrastes peldvietās vērojama neliela ūdens kvalitātes samazināšanās tendence, tomēr peldvietu ūdens kvalitāte Eiropas Savienībā joprojām ir augsta. Es mudinu dalībvalstis turpināt strādāt, lai visas peldvietas, gan iekšzemē, gan piekrastē pilnībā atbilstu standartiem. Es esmu apmierināts, ka samazinājies to peldvietu skaits, kas svītrotas no oficiāli rūpīgi pārbaudāmo peldvietu saraksta.”

Stājas spēkā jauni tiesību akti attiecībā uz peldvietām

Katru gadu dalībvalstīm jāziņo par to teritorijā esošo piekrastes un saldūdens peldvietu ūdens kvalitāti. Peldvietas ir zonas, kur peldēšanās ir nepārprotami atļauta vai kur parasti peldas daudz peldētāju un peldēšanās nav aizliegta. 2007.gadā monitoringu veica kopumā 21368 peldvietās, kas ir nedaudz vairāk nekā iepriekšējā gadā. No tām aptuveni 14551 peldvietas atradās piekrastes ūdeņos un 6797 peldvietas –– iekšzemes saldūdeņos.

Lai noteiktu peldvietu ūdens kvalitāti, ūdeni pārbauda, vērtējot pēc dažādiem fiziskiem, ķīmiskiem un mikrobioloģiskiem parametriem, kuriem obligātie normatīvi noteikti Peldvietu ūdens kvalitātes direktīvā[1]. Dalībvalstīm jāievēro obligātie rādītāji, bet tās var pieņemt stingrākus standartus un nesaistošus mērķlielumus.

2006.gadā pieņēma jaunu peldvietu ūdens tiesību aktu, lai nodrošinātu saskanību ar citiem ES tiesību aktiem ūdens resursu jomā un jo īpaši ar Ūdens pamatdirektīvu. Tajā atjaunināti noteikumi par rādītājiem un monitoringu, ņemot vērā jaunākās zinātnes atziņas, un vairāk uzsvērta sabiedrības informēšana par peldvietu kvalitāti. Dalībvalstīm līdz 2008.gada martam bija jātransponē direktīva valsts tiesību aktos un līdz 2015.gadam tā pilnībā jāīsteno. Luksemburga nolēma piemērot direktīvu jau 2007.gada peldsezonā.

Svītrošana no saraksta

Kopumā to peldvietu skaits, kuras atbilda obligātajām kvalitātes prasībām, 2007.gadā bija palicis nemainīgs.

Attiecībā uz piekrastes peldvietām to peldvietu skaits, kuras atbilst obligātajiem standartiem, samazinājās gandrīz par 1 procentu un noslīdēja līdz 95,2%. Piekrastes peldvietu skaits, kuras atbilst direktīvā noteiktiem stingrākiem orientējošiem normatīviem, kas nav juridiski saistoši, samazinājās no 88,4% 2006.gadā līdz 86,1%.

Rezultāti par saldūdens peldvietām nav mainījušies. 2007.gadā obligātajiem standartiem atbilda 88,7% peldvietu salīdzinājumā ar 88,8% 2006.gadā. Savukārt orientējošiem normatīviem 2007.gadā atbilda 62,7% – nedaudz mazāk kā 2006.gadā (63,9%).

Dalībvalstis, ievērojot direktīvā noteiktos standartus, 2007.gadā no valstu sarakstiem svītroja pavisam 143peldvietas. Šis svītroto peldvietu skaita samazinājums par 44% vieš cerības, taču Komisija uzsver, ka dalībvalstīm jārisina piesārņojuma problēmas to saknē, nevis vienkārši jāsvītro no saraksta vietas, kas neatbilst ES kvalitātes standartiem. 2006.gadā Komisija par šo svītrošanu uzsākusi pārkāpumu lietas pret 11dalībvalstīm (sk. IP/06/470).

Ziņojums

Ziņojuma kopsavilkums un sīki valstu ziņojumi publicēti angļu valodā Komisijas peldvietu tīmekļa vietnē: http://ec.europa.eu/water/water-bathing/index_en.html

Tīmekļa vietnē publicētas arī kartes un peldvietu saraksts

Eiropas Vides aģentūra (EVA) ar novatoriskām metodēm apstrādājusi visus datus par Eiropas peldvietu ūdens kvalitāti, lai varētu tos lejupielādēt un apskatīt kartēs. Šīs jaunās lietojumprogrammas dara redzamus datus, kas interesē plašu sabiedrību visā Eiropā. Dati pieejami, izmantojot WISE (Ūdens informācijas sistēma Eiropai) http://water.europa.eu/bathingwater

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Tivata un Melnkalne  Karstais piedāvājuma Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis viesnīcā ar izvēlēto ēdināšanas programmu | Skatīt vairāk
no 485 EUR
Aviobiļetes kūrotu galamērķos Estravel Latvia
Tivata, Korfu, Burgasa... labas cenas lidojumiem uz Eiropas kūrortiem. // Vietu skaits ierobežots, cenas mainās | Skatīt vairāk
no 99 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.06.2024 - 18.06.2024 Ciemos uz Lielo latgaļu tirgu! Nikos Travel
Pašā vasaras vidū dosimies aizraujošā braucienā uz Ludzu- Latvijas senāko pilsētu. Jautrri koncerti, amatnieku ražojumi, gardumi svētku galdam, 22.06 | Skatīt vairāk
no 35 EUR
Pludmales ballīte austrumu noskaņās Baltic Beach Hotel & SPA
12. jūlijā garda ēdiena un labas izklaides cienītājus aicinām uz “Beach Bar & Grill”, kur lieliem un maziem viesiem piedāvāsim aizraujošu garšu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.28884602sec.