Arheologi atklāj Eiropā senāko glezniecības paraugu

„Šie punkti nekādā gadījumā nav vienkārši sakritība, tie slēpj noteiktu saturu”, ir pārliecināts arheologs Nikolass Konrads, demonstrējot žurnālistiem Švābijas Albā Dienvidvācijā atrasto akmeni. Viņš un viņa kolēģi ir pārliecināti, ka atraduši senāko zināmo glezniecības paraugu Eiropā.

Četri Švābijas Albas (Schwäbische Alb) kalnienes „Tukšās klints” („Hohle Fels”) alā netālu no Šelklingenas pilsētas atrastie apgleznotie akmeņi uzdevuši arheologiem jaunu mīklu. Kas tie ir? – šamaņu kulta priekšmeti vai varbūt menstruāciju kalendārs, kur katrs krāsainais punkts apzīmē vienu dienu? Lai kāda būtu atbilde, aptuveni 15`000 gadus vecie priekšmeti ir senākais zināmais glezniecības paraugs Eiropā.

Krāsainie punkti uz akmeņiem uzkrāsoti ar hematīta, saberztu sarkanu minerālu un kaļķi saturoša ūdens maisījuma krāsu.

Portāls www.spiegel.de ziņo, ka šis nav pirmais un vienīgais unikālais atradums Švābijas Albas „Tukšajā klintī” – dažu pēdējo gadu laikā šī vieta regulāri nonākusi preses pirmajās lappusēs. Tībingenes arheologu grupa te iepriekš atradusi arī vecāko zināmo ledus laikmeta figūriņu pasaulē, slaveno „Tukšās klints Venēru” – sešus centimetrus augstu sievietes figūru, kuras vecums tiek lēsts starp 35 un 40 tūkstošiem gadu, - tas ir senākais cilvēka attēlojums pasaulē. Švābijas Albā arheologi atraduši arī senāko zināmo mūzikas instrumentu pasaulē – 35`000 gadus vecu kaula stabuli, kas liecina, ka jau tolaik mūzika veidojusi daļu no cilvēka dzīves. Taču liecību, ka jau 15 tūkstošu gadu senā pagātnē cilvēki Viduseiropā būtu nodarbojušies ar zīmēšanu, līdz šim nebija, tāpēc „Tukšās klints” atradumi ir īpaši vērtīgi. No 10. novembra līdz 2012. gada 29. janvārim tos iespējams aplūkot speciālā Tībingenes Universitātes muzeja izstādē „Agrās kultūras. Apgleznotie akmeņi” (www.unimuseum.uni-tuebingen.de).

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Burtnieka Kausa izcīņa Ošu regatē 2024 Valmieras novada Tūrisma pārvalde
29. un 30. jūnijā Burtnieka centra laivu kanālā norisināsies tradicionālā Burtnieka Kausa izcīņa Ošu regatē 2024. | Skatīt vairāk
Latvijas čempionāts vieglatlētikā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
29. un 30. jūnijā Jāņa Daliņa stadionā norisināsies Latvijas čempionāts vieglatlētikā, kura programmā iekļauta septiņcīņa un desmitcīņa. | Skatīt vairāk
Alūksnes pilsētas svētki Alūksnes TIC
Jau augusta pirmajā nedēļā gaidītākais pasākums šajā vasarā - Alūksnes pilsētas svētki | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.67619205sec.