Vai kolas krāsviela var izraisīt vēzi? [2]

Kāda gan būtu kola bez tipiskās brūnās krāsas? Iespējams, ka ievērojami mazāk kaitīga veselībai. Krāsvielas, kas tiek izmantotas populārā dzēriena iekrāsošanai, zinātnieki tur aizdomās par vēža izraisīšanu. Tāpēc Coca-Cola un Pepsi ir spiesti mainīt krāsvielas ražošanas procesu.

ASV patērētāju tiesību aizsardzības organizācijas, atsaucoties uz pētījumiem, izdarījusi spiedienu uz abiem lielākajiem atspirdzinošo dzērienu ražotājiem Coca-Cola un Pepsi, lai tiktu mainīts dzērienu ražošanas process. Vainīgs pie šī trača ir 4-metilimidazols, jo nesen pabeigtā pētījumā, ko veikusi ASV patērētāju tiesību aizsardzības organizācija „Center for Science in the Public Interest”, pierādīts, ka kolā ir paaugstināta 4-metilimidazola koncentrācija, bet izmēģinājumi ar dzīvniekiem liecina, ka palielinātas šīs vielas devas palielina audzēju risku. Vielas koncentrācija kolas tipa dzērienos pārsniegusi ASV Kalifornijas štata likumdošanā noteikto maksimālo koncentrāciju vairāk nekā divas reizes. Kalifornijā ir visstingrākie kancerogēno vielu daudzumu regulējošie likumi ASV. Lai uz dzērienu pudelēm turpmāk nebūtu jādrukā brīdinājums par vēzi izraisošu vielu klātbūtni – to paredz jaunie noteikumi, kas stājušies spēkā janvārī, - abi lielie ražotāji sola pārkārtot ražošanu tā, lai izvairītos no pieļaujamo 4-metilimidazola koncentrācijas normu pārsniegšanas ASV ražotajos dzērienos. ASV pārtikas uzraudzības institūcija „Food and Drug Administration” gan mierina patērētājus, ka vēzi izraisošu kaitīgās vielas koncentrācijas līmeni varētu sasniegt tikai tad, ja cilvēks dienā izdzertu vairāk nekā tūkstoti kolas skārdeņu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Ptolemajs 03/22/2012 10:08 to:Iedzersim 03/16/2012
Un kā tad tas alus mega kaitīgums izpaužas? :)

2 Iedzersim 03/16/2012 19:25 Jebkurš dzēriens vai ēdiens, pārmērīgi to lietojot, var izraisīt cilvēkam veselības problēmas. Ja runājam tieši par Coca-cola, tad salīdzinot to ar Latvijas veikalos nopērkamajiem gāzētajiem dzērieniem, cola ir viena no vis nekaitīgākajām. Par alu vispār nerunāsim, kas pamatoti uzskatāms par viskaitīgāko.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.06.2024 - 03.07.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Skaistākie Lietuvas dārzi Nikos Travel
Pašā vasaras vidū dosimies uz skaistakajiem Lietuvas dārziem- Babilona dārzs un Japāņu darzs! Pievienojaties! 29.06.2024, 35 EUR | Skatīt vairāk
no 35 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.06.2024 - 04.07.2024 Nakšņo kultūras tūrisma glempingos Latvijā Kultūras Tūrisms
Apceļo Latviju un nakšņo sešos moderni aprīkotos glempingos vietējās saimniecībās Ozolniekos, Pierīgā, Alsungā, Amatā, Mazsalacā, Koknesē: www | Skatīt vairāk
Reklāmas rakstu publicēšana Travelnews.lv TurismaBizness.lv
Reklāmas rakstu publicēšana tūrisma ziņu portālā Travelnews.lv (LV / ENG) | Skatīt vairāk
130 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.32884502sec.