Atklāj slaveno Lieldienu salas statuju "ķermeņus"

Gigantiskās akmens skulptūras Lieldienu salā Klusajā okeānā patiesībā ir iespaidīgākas, nekā varētu šķist. Kā izrādās, tām ir arī "ķermeņi", kas stiepjas vairākus metrus zem zemes.

1919. gadā uzņemtajās fotogrāfijās pirmoreiz atklājās, ka vairākām skulptūrām ir arī ievērojama pazemes daļa. Šo atklājumu apstiprināja 1955. gada ekspedīcija Tūra Heijerdāla vadībā, kad tika pilnībā atrakta viena no skulptūrām.

Nākošajās desmitgadēs šie atklājumi tika piemirsti – par tiem zināja vien arheologi, taču ne tūristi, kuriem pavērās iespēja viesoties Lieldienu salā 90-to gadu sākumā, kad tika atklāti avioreisi starp Santjago (Čīle) un Taiti (Franču Polinēzija).

Mūsdienās atkal atsākušies arheoloģiskie izrakumi, lai atklātu salas noslēpumus. Arheoloģei Džoannai van Tilburgai un viņas komandai izdevies pilnībā izrakt divas, septiņus metrus garas skulptūras, kuras katra sver ap 20 tonnām.

Salu un tās 887 skulptūras 1722. gada Lieldienu svētdienā atklāja holandiešu jūrasbraucējs Jakobs Rogevens. Kopš tā laika tikuši uzdoti neskaitāmi jautājumi par to, kā salas senajiem iedzīvotājiem reiz izdevies izgatavot, pārvietot un uzsliet milzīgās statujas.

Lieldienu sala uzskatāma par vienu no izolētākajām salām uz zemes – tā atrodas 3 550 kilometru attālumā no Dienvidamerikas krastiem. Domājams, ka to pirmoreiz kolonizēja polinēzieši.

Vēsturnieki uzskata, ka reiz šeit dzīvojuši vismaz 7 000 cilvēki, kuri savstarpēji sacentušies skulptūru būvēšanā. Van Tilburga atzīst, ka dažādo izmēru un formu statujas tika pārvietotas, izmantojot vien loģisko saprātu un praktiskus paņēmienus, piemēram, sagāšanu horizontālā stāvoklī.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.06.2024 - 17.06.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
Tet Rally Latvia norisināsies no 18. līdz 21. jūlijam. Pasākums aptvers teritoriju no rallija pilsētas Liepājas līdz pat galvaspilsētai Rīgai. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.06.2024 - 21.06.2024 Amatierteātra izrāde Endzeles muižas parkā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
20. jūnijā pie Endzeles muižas plkst. 19.00 Rūjienas Kultūras nama amatierteātra “Vitrāža” izrāde “Kapusvētku PR” pēc Aivas Birbeles darba | Skatīt vairāk
Pludmales ballīte austrumu noskaņās Baltic Beach Hotel & SPA
12. jūlijā garda ēdiena un labas izklaides cienītājus aicinām uz “Beach Bar & Grill”, kur lieliem un maziem viesiem piedāvāsim aizraujošu garšu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51734495sec.