18. aprīlis: 1902. gadā pirmo reizi nolasa pirkstu nospiedumus

Pirkstu nospiedumu nolasīšana – tā ir metode cilvēka identificēšanai pēc pirkstu nospiedumiem, pamatojoties uz unikālo ādas zīmējumu, tas katram cilvēkam ir individuāls, neatkārtojams līniju nospiedums uz pirkstu galiem. Tie dzīves laikā nemainās un pat pēc ādas bojājumiem atgūst to pašu zīmējumu.

Ideja par pirkstu nospiedumu nolasīšanu radās anglim Viljamam Heršelam, kurš izvirzīja hipotēzi, ka cilvēka ādas virsma, līniju izvietojums uz pirkstu galiem nemainās dzīves gaitā. Pie šī secinājuma V. Heršels nonāca tikai pēc ilgiem pētījumiem, strādājot policijā, Indijā.

1902. gada 18. aprīlī Dānijā pirmo reizi pasaulē tika izmantota pirkstu nospiedumu metode, lai identificētu vainīgo. Bet jau tā paša gada septembrī Lielbritānijā pirkstu nospiedumi no nozieguma vietas pirmo reizi kalpoja kā reāls pierādījums aizdomās turamajam.

Nākamo 15 - 20 gadu laikā vairākas valstis ieviesušas savā praksē  pirkstu nospiedumu metodi. Krievijā pirkstu nospiedumus nolasa kopš 1906. gada.

Katrai valstij ir sava elektroniskā pirkstu nospiedumu datubāze. Tiesībsargājošām instancēm pieejama datubāze  ar cilvēku pirkstu nospiedumiem, kas agrāk aizturēti vai bijuši "brīvprātīgie". Ja aizturētais ir izgājis reģistrāciju un viņa informācijas karte ir datubāzē, tad viņu viegli atpazīt.

Šodien šo metodi izmanto praktiski visās valstīs. Datortehnoloģijai attīstoties ir radīts pirkstu nospiedumu skeneris,  kas pieslēdzams datoriem, mobilajiem telefoniem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pludmales ballīte austrumu noskaņās Baltic Beach Hotel & SPA
12. jūlijā garda ēdiena un labas izklaides cienītājus aicinām uz “Beach Bar & Grill”, kur lieliem un maziem viesiem piedāvāsim aizraujošu garšu | Skatīt vairāk
Turcijas 4* un 5* viesnīcas, 7 naktis Estravel Latvia
Turcijas kūrorti - Alānija, Side, Beleka // VIESNĪCU VASARAS KOLEKCIJA // 7 naktis viesnīcā, viss iekļauts ēdināšanas programma | Skatīt vairāk
no 304 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.659868sec.