Vecāku piemērs ir noteicošais veselīgiem interneta lietošanas paradumiem ģimenē

Vecāku piemērs ir noteicošais veselīgiem interneta lietošanas paradumiem ģimenē

Veselīgu interneta lietošanas paradumu pamatos ir piemērs ģimenē, uzskata Mellenbergu ģimene, kas dalījās ar saviem ieteikumiem un paradumiem, kā ar interneta pasauli iepazīstina savus bērnus – Franci un Matildi. Vienlaikus viņi atzīst, ka ir brīži, kad tieši ekrāna laiks var būt glābiņš, kad nepieciešams kāds brīvs brīdis. Tieši tādēļ ir svarīgi bērniem par drošību internetā sākt mācīt tiklīdz, kā viņi paši sāk patstāvīgi izmantot ierīces.

Satura radīšana nenozīmē nepārtrauktu laika pavadīšanu internetā

Mellenbergu ģimenē ikdienā internets ierīcēs tiek izmantots samērā atbildīgi, sekojot līdzi laika patēriņam tajās. Lai gan bieži tiek uzskatīts, ka satura veidotāji droši vien lielāko dienas daļu pavada lietotnēs, kur publicē savu saturu, Gustavs stāsta, ka ikdienā, piemēram, Instagram lietotnē pavada vien aptuveni 15 minūtes, lai paskatītos, kā veicas ievietotajam saturam.

Protams, ka nevar izvairīties no bērnu saskarsmes ar ierīcēm, ir jāspēj izmantot telefona priekšrocības, piemēram, sazināties ar ģimeni, draugiem. Tādēļ Mellenbergi domā, ka pirmajam telefonam bērniem nebūtu jābūt ar spēlēm vai iespējām skatīties video internetā, bet gan tādam, lai to izmantotu savstarpējā saziņā vai izglītojošu platformu lietošanai, piemēram, Starfall ABCs lietotnē bērni var izklaidējošā veidā apgūt burtus, tikai jāņem vērā, ka tā ir angļu valodā.

Svarīgi, lai ierobežojumus var pamatot
Kā svarīgāko faktoru, kas būtu jāierobežo, Mellenbergi min laiku, kas tiek pavadīts konkrētās lietotnēs. To var izdarīt, piemēram, ar lietotni FamilyLink, kur var paredzēt laika ierobežojumu gan kopumā telefona izmantošanai, gan konkrētām lietotnēm, kā arī norādīt, kādos laika posmos bērns nevar telefonu lietot, piemēram, naktsmiera laikā vai kamēr atrodas skolā.

Uzsākot ieviest kādus satura patērēšanas ierobežojumus, vecāki sastapās ar bērnu pretargumentiem, kas savukārt radīja pārliecību, ka jāsāk ar savu ieradumu maiņu. Piemēram, nolemjot neļaut bērniem skatīties video, meita ir pajautājusi – bet kāpēc tad jūs paši skatāties? Uz šādu kritiku ir jāatbild, lai parādītu, ka noteikumi ģimenē tiek ieviesti pamatoti. Protams, ja vecākam ir ierīce jāizmanto, lai atrisinātu darba jautājumus, to nevar salīdzināt ar bērna vēlmi paspēlēt spēles. Tomēr, ja visi ģimenē nolemj, ka pie vakariņu galda telefonos neskatīsies, tad šim noteikumam būtu jāattiecas uz visu ģimeni un iespējams, savi paradumi būs jāmaina arī pašiem vecākiem.

Jāsāk ar savu paradumu pārskatīšanu
Gustavs kā piemēru min to, ka savam telefona ekrānā ir uzlicis atgādinājumu – būt klātesošam ar ģimeni. Tas palīdz tajos brīžos, kad atgriežoties mājās, roka pati stiepjas pēc telefona. Ieskatoties tajā, saņem nelielu atgādinājumu, kas var nostrādāt, lai pārdomātu un nofokusētos uz dzīvi mājās. Šādu atgādinājumu vari izveidot pats sev, piemēram, ar Canva lietotni vēlamajam fona attēlam pievienojot attiecīgu tekstu, kas ļaus atcerēties savu apņemšanos neskatīties telefonā.

Tomēr svarīgi ir saglabāt līdzsvaru, piemēram, dažreiz var savu iemīļoto seriālu noskatīties kopā ar bērniem. Kā smejas Baiba, bērni seriāla “Friends” sākuma mūziku atpazīst pēc pirmajām taktīm. Savukārt brīžos, kad bērni saka, ka vieniem pašiem spēlēt paslēpes ir garlaicīgi, tad tā ir gana laba motivācija, lai uz kādu brīdi plānotos darbus pie datora atliktu.

Droša satura patērēšana ir vecāku atbildība
Kamēr bērni internetu izmanto tikai vecāku klātbūtnē, par atbilstošu saturu var tik daudz neuztraukties. Lai to labāk kontrolētu, Mellenbergi iesaka izvēlēties platformas, kur var regulēt kādu saturu bērns redzēs. Savukārt lietotnes, kas piedāvā saturu, balstoties uz algoritmu un ļauj bērnam pašam izvēlēties nākamo un nākamo satura vienību, labāk neizvēlēties, jo visbiežāk tas drīzāk veicinās neaktīvu satura patēriņu pašplūsmā. Piemēram, Mellenbergu ģimenē bērni biežāk skatās oficiālu straumēšanas servisu, piemēram, Tet TV+ vai Netflix piedāvāto saturu, un tikai retos gadījumos – Youtube. Šāds lēmums ģimenē ir pieņemts tādēļ, ka pašu lietotāju radītu saturu ir grūti kontrolēt un vecāki nevar būt pārliecināti par tā kvalitāti.

Savukārt, lai bērns pats labāk izprastu droša interneta lietošanas pamatprincipus, Mellenbergi uzsver, ka svarīgs ir arī izklaidējošais saturs. Jo bērnu visticamāk neuzrunās tikai strikti noteikumi vai vecāku stāstītais par draudiem internetā. Sarunas par drošību internetā var veicināt, piemēram, Tet Drošības skoliņa, kurā pieejama arī video sērija “Ričijs Rū un internets”. Aizraujošos video bērnu iemīļotais lācēns Ričijs Rū dziesmās izstāsta svarīgus drošības pamatprincipus, savukārt pēc tam kopā ar vecākiem var izpildīt papildu uzdevumus, lai šīs zināšanas nostiprinātu un pārrunātu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Agrās rezervēšanas piedāvājumi! Estravel Latvia
Ieplānojiet atvaļinājumu eksotiskā galamērķī - uzsildiet ziemu! | Skatīt vairāk
no 619 EUR
Turcijas 4* un 5* viesnīcas, 7 naktis Estravel Latvia
Turcijas kūrorti - Alānija, Side, Beleka // VIESNĪCU VASARAS KOLEKCIJA // 7 naktis viesnīcā, viss iekļauts ēdināšanas programma | Skatīt vairāk
no 304 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.06.2024 - 21.06.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.05.2024 - 20.06.2024 Sauilgrieži Gotlandē. Pēdējās vietas Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 2 naktis 3* viesnīcā Visbijā, brokastis // Iekļauts velosipēda pārvadājums // Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 529 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.40294814sec.