Maza pilsēta iepazīstina ar studentiem, dzeju un Rembrantu

 

Leidena ir neliela Holandes pilsēta, kurā dzīvo nedaudz vairāk par 100 000 cilvēku – 14000 no tiem ir studenti. Māju sienas šeit rotā nevis reklāmas plakāti, bet poēzija oriģinālajā valodā: no japāņu haiku meistara Macuo Basē līdz krievu dzejniecei Marinai Cvetajevai.

 

Šī mazā pilsētiņa ir slavena arī ar to, ka šeit pirms 400 gadiem ir dzimis slavenais mākslinieks Rembrants.

 

Senā Leidena atrodas Reinas upes deltā starp Amsterdamu un Hāgu. Šī pilsēta tiek uzskatīta par visintelektuālāko Holandē - ne tikai, pateicoties tās slavenajai senajai universitātei, bet arī, pateicoties filozofu un zinātnieku grupai, kuri spēja pacelt universitāti tik augstā līmenī. Universitātē, kurā tika atklāta 1575. gadā, strādāja visievērojamākie 15. – 17. gs. zinātnieki: no filozofa Rene Dekarta līdz tiesību zinātniekam Hugo Grociusam. Botāniķis Klasiuss, kas arī pasniedza Leidenas universitātē, tieši šeit izaudzēja pirmās Holandes tulpes.

 

Jāuzsver, ka pašreizējā Nīderlandes karaliene Beatriksa un viņas dēls Viljamss Aleksandrs ir Leidenas universitātes absolventi.

 

Kafejnīcu un mazo restorānu pilsētā ir tikpat daudz kā kanālu.

Viena no mīļākajām vietām svētdienas vakariņām vietējiem iedzīvotājiem ir grieķu ģimenes restorāns Delphi. Gandrīz visus ēdienus šajā ērtajā restorānā labāk pasūtīt vienu uz diviem: neskatoties uz fantastisko garšu, vienam to apēst nav iespējams.

Otrais obligātais maršruts ir saistīts ar vienu no Leidenas pankūku kafejnīcām, kas atrodas Bestenmarktas laukumā.

Savukārt noslēgt dienu var ar pilsētā labāko karsto šokolādi, kuru var nogaršot kafejnīcā veikalā Goa.

Ja Jūs vēlaties aprunāties ar Leidenas universitātes studentiem, dodaties uz bāru Camino Real. 99% publikas tur ir profesori un studenti, kuri dzer alu un apspriež kursadarbus un diplomdarbus.

 

Leidenas ievērojamākos objektus var apskatīt vienas dienas laikā, ja Jūs neplānojat apmeklēt visus muzejus. Izejot no dzelzceļa stacijas un ejot taisni, Jūs vispirms tiksiet uz Bestenmarkta laukumu, bet pēc tam uz centrālo ielu Brestratu. Nonākot līdz rātsnamam un pagriežoties pa labi, Jūs paiesiet garām gotiskai baznīcai Hoglandse un tad nonāksiet līdz Rapenburgas kanālam, aiz kura jau sākas Leidenas universitātes korpusi.

 

Pa kreisi no rātsnama, Ņivereinas kanāla abos krastos, trešdienās un sestdienās ir atklāts tirgus, kurā tirgo zemnieki un zvejnieki. Nekādā gadījumā neaizejiet, nenogaršojot siļķi! Holandes siļķe ir kaut kas īpašs un maigs, kas kūst mutē.

 

Leidenē noteikti ir jāredz arī botāniskais dārzs Hortus Botanicus - viens no senākajiem dārziem Eiropā, kā arī ir jāapskata Karaļu kara muzejs, Etnoloģiskais muzejs un Nacionālais senatnes muzejs – viens no būtiskākajiem muzejiem Eiropā, kurā ir etnokrievu, ēģiptiešu, seno grieķu un romiešu priekšmeti.

Rembrants – pilsētas simbols

2006. gads Holandē ir pasludināts par Rembranta gadu. Tā kā slavenais mākslinieks piedzima tieši Leidenā, pilsēta cenšas maksimāli izmantot šo faktu – pastāv speciālais tūrisma maršruts „Pa Rembranta vietām”; kafejnīcās un restorānos parādījās speciālās ēdienkartes, kurās figurē mākslinieka vārds, kā arī viesnīcas piedāvā „Rembranta paketes” utt..
”Rembranta vietas” – tā ir māja, kur viņš piedzima, baznīca, uz kuru gāja viņa ģimene, dzirnavas, kas piederēja viņa tēvam, vecā universitātes ēka, kurā Rembrants tika pieteikts vēl 14 gadu vecumā, bet, acīmredzot, nekad tur nemācījās (toreiz ieskaitīšana universitātē sniedza dažas atlaides: atbrīvošanu no nodokļa uz vīnu un alu, kā arī atbrīvošanu no armijas). Latīņu skola – vieta, kur patiešām mācījās jaunais Rembrants, - un viņa pirmā zīmēšanas skolotāja māja ir arī ierakstīti maršrutā.


Runājošās sienas

Laiku pa laikam holandiešu sociologi veido vietējo iedzīvotāju aptauju: „Kuru pilsētu Jūs uzskatāt par visradošoko?” Šajā gadā Leidena ieņem otro vietu pēc Utrehtas. Un tam ir iemesls. Jau vairāk nekā 10 gadus Leidenas māju sienas ir aprakstītas ar ... dzejoļiem – Rembo, Šekspīrs, Rilke, Basē, Bloks, Ahmatova u.c..

Viss sākās 1992. gadā ar Marinas Cvetajevas dzejoli («Моим стихам, написанным так рано...»). Tā bija Holandes fonda Tegen Beeld („Atspulgs“) iniciatīva. Šis fonds nodarbojas ar paralēļu izpēti starp valodu un vizuālo tēlu. Visi dzejoļi ir rakstīti oriģinālajā valodā, daži no tiem ir iztulkoti angļu un holandiešu valodā. Dzejoļus izvēlas fonda pārstāvji, viņu draugi, Holandes filologi un kulturologi.


Atvadoties no Leidenas, ieteicams apmeklēt torni „Burhts”, kur augšā aug gadsimtu vecais ozols, bet lejā atrodas pilsētā labākais alus krogs. Uzkāpjot tornī, var redzēt visu pilsētu. Pamēģiniet, un Jūs nenožēlosiet!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūta Lasvegasā! - Jaudīgi! Estravel Latvia
Iestartē vasaru - Lidojums un viesnīca Vegasā // Piedāvājumi 7-14 naktīm // Lidojums no Rīgas | Skatīt vairāk
no 1419 EUR
Ziemeļkipra - pagarini vasaru! Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri un 7 naktis viesnīcā ar izvēlēto ēdināšanas programmu / Augusts - oktobris | Skatīt vairāk
no 427 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.07.2024 - 09.07.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
Esi klātienē un vēro pasaules meistarīgākos rallija braucējus leģendārajos Kurzemes ātrumposmos cīņā par sekundēm un uzvaru! | Skatīt vairāk
Latvijas čempionāts vieglatlētikā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
29. un 30. jūnijā Jāņa Daliņa stadionā norisināsies Latvijas čempionāts vieglatlētikā, kura programmā iekļauta septiņcīņa un desmitcīņa. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.533638sec.