Padoms: kā rīkoties zemestrīces laikā? [3]

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, ņemot vērā ārvalstu pieredzi, ir sagatavojis informāciju par rīcību iespējamas zemestrīces gadījumā. Zemestrīce ilgst tikai pāris sekundes, tāpēc ir svarīgi jau iepriekš iepazīties ar rekomendācijām, ko darīt zemestrīces gadījumā. Taču iedzīvotājiem vajadzētu ņemt vērā, ka gadījumā, ja pastāvēs iespējami zemestrīces draudi, par to brīdinās oficiāli valsts dienesti, nevis radīt satraukumu, uzticoties gaišreģu un prognozētāju minējumiem.

Lai sagatavotos iespējamai zemestrīcei:

- Pārrunājiet ar ģimenes locekļiem, ko darīt zemestrīces gadījumā, tai skaitā, veicamās darbības, drošās vietas mājoklī, piemēram, zem stabila galda, durvju ailēs, kā arī vietas, no kurām ir jāizvairās, piemēram, netālu no logiem, spoguļiem utt.

- Sagatavojiet pirmās nepieciešamības preces - baterijas, radio, kas var darboties ar baterijām, segas, pirmās palīdzības komplektu, nodrošinieties ar dzeramā ūdens krājumiem, pārtikas precēm un medikamentiem apmēram divām nedēļām, instrumentiem, kas nepieciešami, lai atslēgtu gāzi, ūdeni un elektrību.

- Sagatavojiet savu mājokli zemestrīcei: smagākus priekšmetus novietojiet uz zemākiem plauktiem un plīstošus objektus novietojiet skapī ar aiztaisāmām durvīm. Nekariniet pie sienas, kur bieži uzturas vai guļ cilvēki, smagus spoguļus un gleznas.

- Piestipriniet smagus priekšmetus, piemēram, ūdens sildītāju, ledusskapi, grāmatplauktu.

- Viegli uzliesmojošus priekšmetus novietojiet tālāk no potenciālās uzliesmošanas vietas, piemēram, ūdenssildītāja, krāsns utt.

- Apziniet ūdens, gāzes un elektrības atslēgšanas vietas, iemācieties, kā tās atslēgt un kur stāv atslēgšanai nepieciešamie instrumenti.

Zemestrīces laikā:

- Ja Jūs atrodaties iekštelpās, tad palieciet tur. Ātri pārvietojieties uz drošāku vietu istabā, piemēram, zem masīva galda, pie iekšējās sienas vai durvju ailē. Šādas pārvietošanās mērķis ir pasargāt sevi no krītošiem priekšmetiem. Izvairieties atrasties stūros, kas izvietoti pie logiem, lieliem spoguļiem, priekšmetiem, kas karājas, smagām mēbelēm, kamīniem un krāsnīm.

- Ja jūs gatavojat ēst, tad atslēdziet plīti un paslēpieties.

- Ja jūs atrodaties ārpusē, pārvietojaties uz atklātu teritoriju, kur krītoši objekti nevarētu Jūs aizskart. Pārvietojieties prom no ēkām, elektrības līnijām un kokiem.

- Nekādā gadījumā nedrīkst mēģināt izkļūt no ēkas zemestrīces laikā, jo krītošās ēkas daļas kāpņu telpā vai brūkošās trepes var savainot vai nogalināt. Tikai pašā zemestrīces sākumā tiem, kuri atrodas tuvu ārējām izejas durvīm, vajadzētu pēc iespējas ātrāk izkļūt no ēkas un patverties pēc iespējas lielākā klajumā.

- Ja jūs atrodaties vietā, kur ir daudz cilvēku, izvairieties no panikas un nesteidzieties uz izeju. Notupstieties un apsedziet galvu un kaklu ar rokām un plaukstām.

- Ja jūs braucat automašīnā, lēnām samaziniet braukšanas ātrumu un apstājieties ielas pusē. Izvairieties no apstāšanās uz un zem tiltiem un ceļu pārvadiem, zem elektrības līnijām, kokiem un lielām izkārtnēm. Palieciet mašīnā!

Pēc zemestrīces:

- Pārbaudiet, vai Jums nav ievainojumu, parūpējieties par tiem. Palīdziet apkārtējiem cilvēkiem. Ja nepieciešama glābēju vai mediķu palīdzība, zvaniet 112.

- Pārbaudiet bojājumus. Ja ēkai ir nopietni bojājumi, nekavējoties to pametiet.

- Ja Jūs sajūtat gāzes smaku, izvediet visus cilvēkus no mājas ārā un atveriet durvis un logus. Atslēdziet gāzes padevi, ja tas iespējams, neapdraudot Jūs pašus. Informējiet par bojājumu Gāzes dienestu pa tālruni 112 vai 04. Kamēr nav novērsti bojājumi, nelietojiet elektroierīces un atklātu liesmu.

- Ja ir atslēgta elektrība, atvienojiet elektroierīces no kontaktligzdām, lai izvairītos no iespējamajiem bojājumiem brīdī, kad elektrības padeve tiks atjaunota. Ja Jūs redzat uzliesmojumus, degošus vadus vai jūtat deguma smaku, ja iespējams, atslēdziet elektrības padevi, izsauciet ugunsdzēsējus pa tālruni 112 un nekavējoties pametiet ēku.

- Ieslēdziet radio, kur tiks nodota svarīgākā informācija un instrukcijas par tālāko rīcību.

- Ja jūs pametiet mājokli, atstājiet informāciju draugiem un tuviniekiem par to, kur Jūs esat devušies.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 ! 03/15/2011 14:19 Diez vai šie padomi daudz palīdzēs tādā situācijā, kā ir redzama attēlā.

2 Natalija 03/15/2011 13:51 Labais - sagatavojiet partiku uz DIVAM NEDELAM!! Japana uz 72 stundam!! Ir starpiba?!?

3 Liliana 03/15/2011 12:28 Vismaz kaut kaadi labi padomi...Kad tad Latvijaa par greekiem buss tas DIEVA SODS- zemestriice?

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pludmales ballīte austrumu noskaņās Baltic Beach Hotel & SPA
12. jūlijā garda ēdiena un labas izklaides cienītājus aicinām uz “Beach Bar & Grill”, kur lieliem un maziem viesiem piedāvāsim aizraujošu garšu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.07.2024 - 07.07.2024 Ķēniņa Tālivalža svētki Trikātā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
6.jūlijā no pl.11.00 aicinām uz Ķēniņa Tālivalža svētkiem Trikātā, kas būs piepildīti ar viduslaiku tematiskām un sportiskām aktivitātēm. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.06.2024 - 06.07.2024 Festivāls "JAUDĪGI AR SAVĒJIEM" Tukuma TIC
6.jūlijā festivālā "Jaudīgi ar savējiem" dzīvā mūzika Šlokenbekas muižas pagalmā skanēs visas dienas garumā! Dakota, Tumsa, Opus pro un citi. | Skatīt vairāk
Senās mūzikas festivāla noslēguma koncerts Bauskas TIC
Senās mūzikas festivāla noslēguma koncerti Rundāles pilī. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Dome Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.37129998sec.