Lai mati vasarā nezaudē mirdzumu! Iesaka kosmētikas speciāliste

Lai mati vasarā nezaudē mirdzumu! Iesaka kosmētikas speciāliste

Vasaras laikapstākļi var ietekmēt mūsu matu izskatu – karstums un jūras ūdens padara matus sausus, trauslus un nespodrus, ietekmējot spīdumu un vitalitāti. Kā pareizi kopt matus vasarā un pasargāt tos no vides negatīvās ietekmes? Kādas ir šīs vasaras tendences matu kopšanā? Uz šiem un citiem aktuāliem matu kopšanas jautājumiem atbildes sniedz BENU Aptiekas kosmētikas speciāliste Marina Kigitoviča.

Katrai sezonai ir savas īpatnības matu kopšanā, un vasara nav izņēmums, stāsta kosmētikas speciāliste M. Kigitoviča. Vasarā daudz laika pavadām ārā. Saule, silti vēji, peldes jūrā – to visu cenšamies izbaudīt tieši šajā sezonā. Taču karstā saule, kuras staros ir tik patīkami gozēties, bieži vien negatīvi ietekmē mūsu matu skaistumu. Kādēļ tā? Mati veidojas no matu saknes un to sastāvā ir līdz 90 % keratīna, kurš nodrošina matu izturību, elastību un spīdumu. Taču karstuma ietekmē keratīna līmenis matā samazinās, un rezultātā mati var kļūt sausi, blāvi un nespodri. Tādēļ ir būtiski pareizi un pilnvērtīgi rūpēties par matiem vasarā, lai aizsargātu tos no kaitīgajiem vides faktoriem un uzturētu tos skaistus, mitrinātus un stiprus.

Trīs svarīgie pamatsoļi

Lai vasarā mati izskatītos veselīgi un kopti, kā arī nezaudētu to spīdumu, elastību un mitruma līmeni, ir svarīgi ievērot trīs galvenos principus, uzsver kosmētikas speciāliste:

1.    Attīrīšana. Vasarā mati biežāk kļūst netīri sviedru, putekļu un pastiprinātas sebuma ražošanas dēļ, tāpēc ir tikai dabiski, ka tie var būt jāmazgā biežāk. Tāpat vasara var būt īstais laiks, kad pamainīt ierastos mazgāšanas līdzekļus, šampūnus – vasarā ieteicams izvēlēties maigākus matu mazgāšanas un kopšanas līdzekļus ar mitrinošām formulām, kuri ir piemēroti ikdienas lietošanai. Matu mazgāšanai izmantojiet remdenu vai siltu ūdeni, bet ne karstu. Savukārt pēc šampūna lietošanas noteikti izmantojiet kondicionieri atbilstoši savam matu tipam. Tas nogludinās matus, padarīs tos elastīgākus un vieglāk ķemmējamus.

Tā kā vasara Latvijā ir arī tradicionāli aktīvākā peldsezona, atcerieties izmazgāt matus pēc peldēm sāļā vai hlorētā ūdenī. Reizi nedēļā sarīkojiet matiem dziļāku attīrīšanu – tam noderēs pīlingi galvas ādas attīrīšanai, lai noņemtu lieko sebumu un ieveidošanas līdzekļu atlikumus.

2.    Mitrināšana. Visbīstamākais matiem ir mitruma zudums, un vasarā to veicina vairāki apkārtējās vides faktori, tai skaitā karstums, spēcīgais UV starojums, peldes un citi. Mitruma zuduma rezultātā mati kļūst sausi, zaudē spīdumu un elastību. Tādēļ vasarā ir ieteicams 1-2 reizes nedēļā lietot mitrinošu vai atjaunojošu matu masku. Tas paātrinās matu atjaunošanos un aktivizēs neaktīvo matu folikulus.

Lai gūtu maksimālu efektu no matu kopšanas, kopšanas līdzekļu sastāvā meklējiet tādas sastāvdaļas kā keratīns (atjauno matu struktūru), alveja (dziļi mitrina matus un galvas ādu),  pantenols (nomierina).

3.    Aizsardzība. Pārmērīga saules iedarbība var bojāt matus – tās ietekmē mati kļūst sausi, blāvi un nepaklausīgi. Lai pasargātu matus no ultravioletajiem stariem, efektīvs veids ir cepures vai citas galvassegas valkāšana. Tomēr jāņem vērā, ka ne vienmēr tas ir iespējams, kā arī bieži vien cepure nesniedz aizsardzību matiem visā to garumā, kā arī var būt veidota no daļēji caurspīdīga materiāla, laižot cauri saules starus. Tādēļ ir ieteicams no saules matus pasargāt arī ar matu kopšanas līdzekļiem, kuru sastāvos ir SPF. Pateicoties tiem, mati neizbalē un saglabā krāsas noturību un spīdumu.

Padomi un noderīgi triki matu skaistumam vasarā

BENU Aptiekas kosmētikas speciāliste M. Kigitoviča uzsver, ka ieviešot pavisam vienkāršus ieradumus, varam mazināt matu bojājumu risku vasarā un palīdzēt tiem izskatīties skaisti:

•    Pirms peldes saslapiniet matus zem tekoša ūdens. Mitri mati neuzsūks tik daudz sālsūdens. Ja tuvumā nav dušas, var izmantot izsmidzināmo pudeli ar ūdeni, ko var ērti paņemt līdzi.

•    Vasarā mazāk izmantojiet matu fēnus, taisnotājus un lokšķēres. Vasarā mūsu matus sausina ārējie vides faktori, tāpēc pēc iespējas pasaudzējiet tos ikdienā un reizēm ļaujiet, lai mati izžūst dabīgā veidā.

•    Izvairieties no spēcīgas noturības veidošanas līdzekļiem. To vietā izvēlieties maigākus produktus, piemēram, mitrinošus aerosolus, serumus un citus.

•    Ieviesiet matu kopšanas rutīnā jaunus, vasarai piemērotus kopšanas līdzekļus. Ja iepriekš neesat lietojuši nenomazgājamos matu kopšanas līdzekļus, vasara ir īstais laiks, lai tos izmēģinātu! Aptieku klāstā ir pieejami, piemēram, kondicionieri, kas nav jānoskalo, un aerosoli ar SPF, kas ne tikai palīdzēs aizsargāt galvas ādu un matus no kaitīgā UV starojuma, bet arī sniegs papildu mitrināšanu un kopšanu.

Jaunās tendences matu skaistumam

Mēdz teikt, ka mati ir viena no mūsu svarīgākajām rotām – ne velti arvien tiek meklēti jauni risinājumi, formulas un sastāvdaļas matu kopšanai un skaistumam. Katru gadu skaistumkopšanas tirgū parādās virkne jaunu produktu, kas spēj cīnīties ar ādas vai matu problēmām efektīvāk nekā to priekšgājēji. Mainās arī tendences matu kopšanā. Piemēram, šobrīd klienti arvien vairāk jautā pēc dabiskām un saudzējošām līdzekļu sastāvdaļām, stāsta M. Kigitoviča.

Tāpat arvien vairāk tiek runāts par galvas ādas kopšanu. Tas ir likumsakarīgi, jo veselīgas matu saknes nozīmē arī veselīgus matus. Tādējādi palielinās galvas ādas skrubju, balzamu, serumu, masku un citu līdzekļu klāsts. Šie līdzekļi var būt piemēroti kādas noteiktas galvas ādas problēmas risināšanai, bet, ja nav problēmu, var izvēlēties produktus ar vitamīniem vai vieglu mitrinošu efektu.

Vēl viens interesants un nu jau kādu brīdi aktuāls jaunums ir vitamīni, kurus var klāt uzreiz uz matiem, turklāt tie aizsargā arī pret UV stariem, tādēļ šobrīd, vasarā, būs īpaši aktuāli un noderīgi.

Skaistiem un veselīgiem matiem svarīgs atbalsts no iekšpuses

Pareiza un matu tipam atbilstoša kopšana ir ļoti būtiska matu skaistumam un veselībai, taču neatsverama ir arī pietiekama mikroelementu un vitamīnu uzņemšana – ar pārtiku vai nepieciešamības gadījumā uztura bagātinātāju veidā. Lai atbalstītu un spēcinātu matus, papildus var lietot tādus uztura bagātinātājus kā kolagēns, B grupas vitamīni, D vitamīns. Svarīgākie mikroelementi matiem ir dzelzs, selēns un cinks. Tāpat ļoti svarīga ir pietiekama ūdens dzeršana, apmēram 1,5 litri dienā. Atcerieties, ka uztura bagātinātāji neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu. Konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu par jums piemērotāko izvēli.

Kompetenta pieeja un pareizi izvēlēti produkti nodrošinās matiem skaistu un veselīgu izskatu arī karstākajās vasaras dienās!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.06.2024 - 03.07.2024 Brīvdienu mikslis KidsHike.com
Kur šis atrodas? | Skatīt vairāk
Latvija
IGO Cepļa ceturtdienu koncerti jūlijā Bauskas TIC
Igo Mūzikas un mākslas Centrs CEPLIS ieskandina jūlija mēnesi ar ceturtdienu vakara koncertiem! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.06.2024 - 30.06.2024 Piedzīvo mākslas burvību izstādēs TUKUMĀ Tukuma TIC
Tukuma novads aicina mākslas cienītājus un kultūras entuziastus jūnijā apmeklēt daudzveidīgās izstādes | Skatīt vairāk
Bauskas novadā "Mājas Kafejnīcu dienas" Bauskas TIC
Ieplāno savlaicīgi: vasaras garšu piedzīvojums Bauskas novadā jau pavisam drīz – Mājas Kafejnīcu dienas 27. un 28. jūlijā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.71325302sec.