Ieteikumi drošai un veselīgai braukšanai velo sacensībās

Vasara ir laiks, kad pilnā sparā rit riteņbraukšanas sezona un katru nedēļu norisinās dažnedažādi velomaratoni, kuros piedalās tūkstošiem riteņbraucēju. Lai sacensības izdotos veiksmīgas, īpaši jāpievērš uzmanība savai fiziskajai sagatavotībai, iepriekšējām veselības problēmām, lietotajai pārtikai un dzērieniem.

Pirms sacensībām un treniņiem

Lai startētu sacensībās, būtu vēlams iepazīties ar veicamo distanci. Jau vairākas nedēļas pirms sacensībām būtu jāsāk sevi noskaņot gaidāmajam notikumam. Ļoti ieteicams būtu aizvadīt vairākus treniņus, lai ķermenis negūtu negaidītu slodzi, kam tas var nebūt gatavs. Tāpat, īpaši pirms pirmajām sacensībām, vēlama sporta ārsta apmeklēšana, lai precīzi noteiktu fizisko un funkcionālo sagatavotību, kā arī saņemtu ārsta ieteikumus par to, kam jāpievērš uzmanība sacensību laikā.

Īpaši uzmanīgiem jābūt tiem cilvēkiem, kuri jau iepriekš saskārušies ar nopietnām veselības problēmām. Pirms stāšanās uz starta viņiem noteikti vajadzētu veikt padziļinātu veselības pārbaudi, lai pārliecinātos, ka gaidāmā slodze neradīs draudus veselībai vai pat dzīvībai. Īpaši aktuāli tas ir cilvēkiem, kuri saskārušies ar sirds un asinsvadu slimībām. Palielināta fiziskā slodze noslogo ķermeni, kas, savukārt, var būt liels pārbaudījums sirdij un citiem svarīgiem orgāniem. Sirdsdarbības ātrumu var kontrolēt ar pulsometra palīdzību. Pirms tam gan būtu vēlama sporta ārsta konsultācija, lai precīzi noteiktu pulsa robežas, ko nevajadzētu pārkāpt.

Riteņbraucējs savu pašsajūtu un gatavību sacensībām ļoti lielā mērā var ietekmēt pats, lietojot veselīgu pārtiku un izvairoties no alkoholisko dzērienu lietošanas iepriekšējās dienās pirms gaidāmā maratona. Dienā pirms sacensībām būtu ieteicams ēst barojošu pārtiku, kas līdz gulētiešanai būtu pārstrādājusies, tādējādi atbrīvojot ķermeni no smaga darba naktī. Tas palīdzēs nodrošināt ne vien labu miegu, bet arī labu pašsajūtu sacensību rītā. Ārsti kategoriski neiesaka iepriekšējās dienās aizrauties ar alkoholisko dzērienu lietošanu. Tas rada ļoti lielu slodzi organismam un ir viens no galvenajiem iemesliem, kas kopā ar slodzi var veicināt sirdsdarbības problēmas, sliktu dūšu, pārslodzi un citas negatīvas sekas.

Sacensību laikā

Jau no pirmajiem kilometriem distancē jāseko līdzi savai pašsajūtai. Ieteicams nepārvērtēt savus spēkus un sākumā nebraukt ar maksimālo ātrumu, bet gan censties sadalīt spēkus visas distances garumā, tādējādi izvairoties no pārslodzes un tempa krituma. Teju obligāta būtu ūdens vai sporta dzērienu lietošana. Tas pasargā no atūdeņošanās un spēku izsīkuma. Ja distances laikā ir sajūta, ka organisms nespēj turēt līdzi uzņemtajam tempam, uzreiz jāsamazina ātrums vai pat jāapstājas, kamēr sirdsdarbība nostabilizējas. Ja kļūst vēl sliktāk, nekavējoties jāizsauc mediķi vai jājautā palīdzība citiem dalībniekiem. Nekādā gadījumā nedrīkst riskēt ar veselību un dzīvību!

Pareiza gatavošanās sacensībām uzlabo garastāvokli un veselību! Tiekamies SEB MTB maratona trešajā posmā, kas 14. jūnijā norisināsies Vietalvā!

SEB MTB maratonu kalendārs:

14. jūlijs - Vietalva

4. augusts - Cēsis

18. augusts - Smiltene

22. septembris - Tukums



 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Peoniju ziedu parāde 2024" Kalsnavā  Madonas TIC
LVM Kalsnavas arborētumā sācies peoniju ziedēšanas laiks, kolekcijā ap 300 peoniju dažādības. “Peoniju ziedu parāde 2024” šogad notiks visu | Skatīt vairāk
Latvija
Atklāj Gulbeni ar elektrovilcieniņu! Gulbenes novada TIC
Atklāj un iepazīsti skaistās ziemeļaustrumu Vidzemes parku un dārzu pilsētas Gulbenes un tās iedzīvotāju stāstu cauri laiku lokiem! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.05.2024 - 22.06.2024 IELĪGOŠANA | pie Tukuma tirgus Tukuma TIC
22.jūnijā no 9:00 pie Tukuma tirgus būs gan mājražotāju tirdziņš, gan koncerts, gan motociklu apskate, gan arī uzvedums "Jāņu nakts mistērija" | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.06.2024 - 23.06.2024 Līgo zaļumballe ar grupu "ZUŠI" Tukuma TIC
Lapmežciema parka estrādē 23.jūnijā pulksten 23:00 būs Līgo zaļumballe ar grupu "ZUŠI". | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.78130507sec.