TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Restaurēs Ogres aptiekas skapi

No Ogres Vēstures un mākslas muzeja krājuma telpām uz restaurācijas darbnīcu Rīgā nogādāts Ogres aptiekas zāļu skapis, lai uzsāktu tā atjaunošanu, informē Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktore Evija Smiltniece.

Muzejā aptiekas skapis nokļuva 1987.gadā, kad sākās vērienīgi aptiekas ēkas Brīvības ielā 22 rekonstrukcijas darbi.

Speciāli aptiekai projektētās mēbeles – skapji un tirdzniecības lete – izgatavoti 1920.gados galdnieka Alberta Dreimaņa darbnīcā Ogrē, Rīgas ielā.

Gandrīz 60 gadus atrodoties autentiskajā vidē un godprātīgi kalpojot gan pirmskara, gan pēckara aptiekāriem, tie bija kļuvuši par nostalģisku atmiņu daļu vairākām ogrēniešu paaudzēm. Jāuzsver, ka Ogres aptiekas skapji ir arī vērtīgi 20. gadsimta 20. un 30.gadu Latvijas aptieku interjera un mēbeļu gatavošanas tradīciju paraugi, kas apliecina tā laika galdnieku meistaru augsto amata prasmi.

Ogres aptiekas interjers iemūžināts savulaik populārajā Rīgas kinostudijas 1981.gadā uzņemtajā filmā "Ilgais ceļš kāpās" (3. sērijā galveno varoņu Artūra un Martas satikšanās aptiekā). Ogrē tobrīd bija vienīgā aptieka Latvijā, kur bija saglabājies 1930.gadu interjers.

Diemžēl muzejā glabājas tikai daļa no aptiekas iekārtas – trīs skapji –, pārējā ir gājusi bojā.

Ilgāku laiku skapju sliktā stāvokļa un nepiemēroto telpu dēļ (skapju augstums neatbilst mūsdienu standartiem), tie atradās Ogres Vēstures un mākslas muzeja krātuvē un plašākai publikai nebija pieejami. Pateicoties pašvaldības finansējumam, pēc restaurācijas tie būs apskatāmi pastāvīgajā ekspozīcijā muzeja jaunajā ēkā Brīvības ielā 36.

Restaurāciju veiks galdnieka amata meistars, restaurators Uģis Baļļa.

To, ka vecās aptiekas skapim ir īpaša vieta ogrēniešu atmiņās, apliecināja arī Raivis Geida, kuram bija uzticēts to aiztransportēt līdz Rīgai: "Jūtos patiešām lepns un priecīgs, ka tieši man uzticēts šis darbs. Tā ir kā atgriešanās bērnībā, kad kopā ar mammu gājām uz aptieku, un tur priekšā tas vienmēr stāvēja – ar daudzām noslēpumainām atvilktnēm un cipariem uz tām".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Koncertuzvedums ATGRIEŽAMIES LATGOLĀ Tukuma TIC
7.jūlijā pulksten 16:00 Kandavas brīvdabas estrādē "Ozolāji" - koncertuzvedums ATGRIEŽAMIES LATGOLĀ. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.06.2024 - 27.06.2024 "Peoniju ziedu parāde 2024" Kalsnavā  Madonas TIC
LVM Kalsnavas arborētumā sācies peoniju ziedēšanas laiks, kolekcijā ap 300 peoniju dažādības. “Peoniju ziedu parāde 2024” šogad notiks visu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.06.2024 - 30.06.2024 Atklāj Gulbeni ar elektrovilcieniņu! Gulbenes novada TIC
Atklāj un iepazīsti skaistās ziemeļaustrumu Vidzemes parku un dārzu pilsētas Gulbenes un tās iedzīvotāju stāstu cauri laiku lokiem! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.06.2024 - 30.06.2024 Piedzīvo mākslas burvību izstādēs TUKUMĀ Tukuma TIC
Tukuma novads aicina mākslas cienītājus un kultūras entuziastus jūnijā apmeklēt daudzveidīgās izstādes | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.70163989sec.