Par policijas auto marķējumu atšķirībām Eiropā; vai tās ietekmē ceļotāju uzturēšanos konkrētajā valstī

Kā zināms, vairumā Eiropas valstu policijas auto ir baltā krāsā ar zilu marķējumu. Tomēr Latvijā situācija ir citāda – ceļu policijas operatīvais transports ir balts ar tumši pelēku marķējumu, savukārt pašvaldības policijas transports – balts ar zaļas krāsas marķējumu. Kamēr citu Eiropas valstu iedzīvotāji ir pieraduši policiju atpazīt pēc zilas vai, retāk – zilas un vietām sarkanas vai neona dzeltenas krāsas pielikumu pamatmarķējumam, ārzemniekiem var rasties neizpratne, apjukums vai pat nepatīkamas situācijas, nezinot par policijas auto atšķirībām Latvijā un saskaroties ar nepieciešamību vērsties pēc policijas darbinieku palīdzības. Kāpēc Latvijā policijas auto marķējums atšķiras no absolūtā vairākuma Eiropas valstu prakses? To skaidrosim raksta turpinājumā.

Tiek uzskatīts, ka policijas rīcībā baltas automašīnas ir gan ekonomisku, gan praktisku un drošības apsvērumu dēļ. Tiek ietaupīts uz krāsu, turklāt karstā laikā balts auto tik ļoti neuzkarst. Tāpat, kontrastā ar tumšākas krāsas marķējumu, baltas automašīnas ir vieglāk pamanāmas tumšā laikā, kā arī teritorijas apžilbināšanas gadījumā. Baltas automašīnas policijas rīcībā ir praktiski visās Eiropas valstīs, izņemot Austriju, kur operatīvais transports ir sudrabotā krāsā. Vēl līdzīgā situācijā kā Latvija atrodas arī Lietuva, kur policijas automašīnas ir baltas, taču arī ar tumši pelēku vai zaļu krāsojumu. Tikmēr kaimiņvalstīs Igaunijā, Krievijā un Balkrievijā vadošā marķējuma krāsa tomēr ir tā pati zilā, kas sastopama arī vairumā citu Eiropas valstu.

Lai vienotu Eiropas Savienības valstis saistībā ar operatīvā transporta trafarēšanu, Eiropas Savienība līdz šim nav izstrādājusi kādus īpašus noteikumus vai regulas. Līdz ar to ir saprotams, ka katra valsts pati ir atbildīga par to, kā izskatīsies operatīvais transports, tostarp policijas automašīnas.

Kā skaidro Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieks Toms Sadovskis, operatīvo transportlīdzekļu marķējumu regulē 1991. gada 31. augusta Ministru Kabineta noteikumi Nr.304 "Noteikumi par operatīvajiem transportlīdzekļiem", un precīzs marķējuma apraksts  ir noteikts Latvijas valsts standartos "LVS 63:2009". Šie noteikumi attiecas uz operatīvo transportlīdzekļu krāsojumu un aprīkojumu, un tas ir vienīgais ierobežojošais dokuments, kas paredz tieši pelēkas un zaļas krāsas izmantošanu policijas transporta marķēšanai. "Pēc pašreizējās likumdošanas Latvija pati var noteikt, kā ir jāizskatās operatīvajiem transportlīdzekļiem Latvijas Republikā, un neviena Starptautiskā norma neliek Latvijai mainīt šobrīdējo marķējumu," skaidro T. Sadovskis.

Vai ārzemju viesiem, saskaroties ar policijas auto vizuālajām atšķirībām Latvijā, iepriekš nav bijušas kādas problēmas, Valsts policijas pārstāvis skaidro, ka Valsts policija līdz šim nav saņēmusi sūdzības ne no Latvijas iedzīvotājiem, ne ārzemniekiem. Kā uzsver T. Sadovskis, "galvenā kopīgā iezīme visu valstu policiju operatīvajiem transportlīdzekļiem ir bākugunis un nosaukums. Vārds "policija" ir starptautisks un visās valstīs nozīmē vienu un to pašu." Līdz ar to tiek uzskatīts, ka atšķirīgajam operatīvo transportlīdzekļu marķējumam nevajadzētu radīt ārzemnieku neizpratni vai pārpratumus.

Lai arī Eiropā policijas transports bieži ir sastopams ar zilu krāsojumu, Valsts policijas rīcībā esošā informācija norāda uz to, ka šo valstu vidū nav vērojama kāda vienota parauga izmantošana, pēc kura marķēt policijas transportlīdzekļus.

Raugoties uz līdzšinējo pieredzi, kas neliecina par kādiem pārpratumiem saistībā ar policijas auto atšķirīgo krāsojumu tumši pelēkā un zaļā, nevis ierasti zilā krāsā, atliek cerēt, ka ārzemju viesi turpinās būs attapīgi un uzmanīgi, sastopoties ar Latvijas policijas transportlīdzekļu vizuālajām atšķirībām.


 
 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.06.2024 - 23.06.2024 Līgo zaļumballe ar grupu "ZUŠI" Tukuma TIC
Lapmežciema parka estrādē 23.jūnijā pulksten 23:00 būs Līgo zaļumballe ar grupu "ZUŠI". | Skatīt vairāk
Latvija
Jūnija vidū Bauskā uzsāks ceļu remontu! Bauskas TIC
Jūnija vidū uzsāks Kalna un Zaļās ielas seguma atjaunošanas un rotācijas apļa izbūves darbus | Skatīt vairāk
Atklāj Gulbeni ar elektrovilcieniņu! Gulbenes novada TIC
Atklāj un iepazīsti skaistās ziemeļaustrumu Vidzemes parku un dārzu pilsētas Gulbenes un tās iedzīvotāju stāstu cauri laiku lokiem! | Skatīt vairāk
Tukuma puses daiļdārzi gaida ciemos  Tukuma TIC
Tukuma puses daiļdārzi aicina ciemos jau tagad! Piedāvājam iepazīties ar skaistākajiem dārziem | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56273699sec.