Latvijas zinātnieki: atjaunojamā dīzeļdegviela NEXBTL – labāka alternatīva biodīzeļdegvielai

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Tehniskās fakultātes Spēkratu institūta pētnieku veiktie neatkarīgie testi pierādījuši, ka Neste Oil atjaunojamās dīzeļdegvielas NEXBTL (hidrogenētas augu eļļas) piejaukšana fosilajai dīzeļdegvielai ir labāka alternatīva līdz šim piejauktajai biodīzeļdegvielai.

LLU Alternatīvo degvielu zinātniskajā laboratorijā veiktajā testā salīdzināti automobiļa ekspluatācijas rādītāji, darbinot to ar trīs veidu degvielām – fosilo dīzeļdegvielu bez piedevām, dīzeļdegvielu, kurai piejaukts 7% biodīzeļdegvielas un dīzeļdegvielu ar 7% NEXBTL piejaukumu. Veiktie mērījumi pierāda, ka NEXBTL piejaukšana fosilajai dīzeļdegvielai būtu labāka alternatīva šobrīd Latvijā realizētajai biodīzeļdegvielas piejaukšanai jaudas, degvielas patēriņa un atgāzu sastāva parametros.

"Šis ir mūsu otrais pētījums, kurā pētām NEXBTL degvielas izmantošanas potenciālu Latvijā. Pirmajā pētījumā salīdzinājām NEXBTL degvielu un standarta fosilo dīzeļdegvielu, un secinājām, ka daudzos parametros tā līdzinās un pat pārspēj fosilo dīzeļdegvielu," skaidro LLU Tehniskās fakultātes asociētais profesors Ilmārs Dukulis. "Savukārt šajā pētījumā, salīdzinot trīs degvielas veidus, secinājām, ka vairākos parametros fosilā dīzeļdegviela ar NEXBTL piejaukumu uzrāda būtiskus ieguvumus salīdzinājumā ar šobrīd Latvijā pieejamo dīzeļdegvielu, kurai tiek piejaukts Latvijas likumdošanā noteiktais biodīzeļdegvielas veids."

"Darbinot automobili ar dīzeļdegvielu, kurai piejaukts 7% biodīzeļdegvielas, tiek attīstīta par 2,3% mazāka jauda salīdzinājumā ar dīzeļdegvielu, kurai piejaukts 7% NEXBTL. Līdzīga tendence parādās pie degvielas patēriņa mērījumiem – dīzeļdegviela ar 7% biodīzeļdegvielas piejaukumu tiek patērēta par 3% vairāk nekā dīzeļdegviela, kurai piejaukts 7% NEXBTL. Pozitīvas iezīmes vērojamas arī izplūdes gāzu sastāvu mērījumos – dīzeļdegviela ar 7% NEXBTL salīdzinājumā ar 7% biodīzeļdegvielas uzrāda NOx, SO2 un CO2 samazinājumu," papildina Ilmārs Dukulis.

NEXBTL ir Neste Oil augstākās kvalitātes atjaunojamā dīzeļdegviela, kuru iegūst, hidrogenizējot dažādas augu un dzīvnieku pasaules izcelsmes eļļas – palmu augļu eļļu, dzīvnieku un zivju tauku pārpalikumus, rapšu un sojas eļļu. Tā tiek ražota četrās Neste Oil rūpnīcās – Nīderlandē, Singapūrā un divās ražotnēs Somijā. Pēc ķīmiskās formulas NEXBTL ir līdzvērtīga dīzeļdegvielai, kas tiek iegūta naftas pārstrādes procesā, tādēļ to bez automobiļa motora pielāgošanas var piejaukt fosilajai dīzeļdegvielai un tradicionālajai biodīzeļdegvielai (FAME) jebkurā daudzumā, arī 100%. Ir pierādīts, ka NEXBTL kā piejaukums dīzeļdegvielai nerada ar kvalitāti saistītus riskus vai potenciālu automobiļa motora bojājumiem, tādēļ NEXBTL piejaukuma apjoms netiek ierobežots, kā tas ir šobrīd Latvijā lietotās dīzeļdegvielas gadījumā.

Latvijas likumdošana šobrīd nosaka lietot dīzeļdegvielu ar 5% rapšu eļļas piejaukumu fosilai dīzeļdegvielai. NEXBTL ir augstākās kvalitātes biodīzeļdegviela, ko Neste Oil ražo no dažādu augu un dzīvnieku valsts produktu kombinācijas. NEXBTL ir pasaulē atzīts par vienu no labākajām biodīzeļdegvielām. Somijā kopš 2012. gada kā piedevu minimums 15% apmērā NEXBTL pievieno fosilai dīzeļdegvielai, savukārt jau kopš 2007. gada 100% apjomā NEXBTL lieto sabiedriskās satiksmes autobusi Helsinkos. Salīdzinājumā ar fosilo dīzeļdegvielu, 100% tīrā veidā NEXBTL spēj samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas par vairāk nekā 50%, tā labvēlīgi ietekmē automobiļu sprauslas, filtrus un citas degvielas sistēmas daļas, kā arī labi darbojas pie zemām temperatūrām. Latvijas likumdošana vēl neļauj hidrogenētu augu eļļu klasificēt kā biodīzeļdegvielu, tādēļ Latvijā dīzeļdegviela ar NEXBTL piejaukumu pašlaik nav pieejama.

Par Neste Oil

Neste Oil ir Somijas naftas pārstrādes un mārketinga uzņēmums ar vairāk kā 60 gadu pieredzi. Neste Oil darbība ir vērsta uz augstākās kvalitātes produktu ar samazinātu emisiju daudzumu ražošanu un tirdzniecību. Uzņēmums piedāvā visus galvenos naftas pārstrādes produktus un ir pasaulē vadošais alternatīvās degvielas piegādātājs. Uzņēmums kotējas Somijas akciju biržā. 50.1% akciju turētājs ir Somijas valsts. Vairāk: www.nesteoil.com

Par SIA Neste Latvija

SIA Neste Latvija ir Neste Oil korporācijas meitas uzņēmums, kas Latvijā strādā jau 24 gadus. SIA Neste Latvija ir viens no mūsdienīgu degvielas tirdzniecības standartu aizsācējiem Latvijā. Uzņēmums nodarbojas ar Neste Oil ražotās degvielas mazumtirdzniecību, degvielas un šķīdinātāju vairumtirdzniecību, kā arī naftas produktu uzglabāšanu un pārkraušanu Rīgas terminālī. Kopš darbības uzsākšanas uzņēmums Latvijā ir investējis gandrīz 60 miljonus eiro. Neste Oil DUS tīklu Latvijā veido 62 stacijas visā valstī. Vairāk: www.nesteoil.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Tūrisma karte "Iepazīsti kaimiņus Zemgalē" Bauskas TIC
“Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!” – tūrisma maršruts un karte ģimenēm ar bērniem! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.06.2024 - 05.07.2024 Vēsturisko dārzu dienas Cesvainē Madonas TIC
Šā gada “Vēsturisko parku un dārzu dienu” ietvaros, ko jau sesto gadu jūlija mēnesī organizē Latvijas Piļu un muižu asociācija, aicinām ciemos | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.06.2024 - 17.06.2024 Koncertuzvedums ATGRIEŽAMIES LATGOLĀ Tukuma TIC
7.jūlijā pulksten 16:00 Kandavas brīvdabas estrādē "Ozolāji" - koncertuzvedums ATGRIEŽAMIES LATGOLĀ. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.06.2024 - 04.07.2024 Nakts autoorientēšanās sacensības Aizkraukles novada TIC
Atklāsim Aizkraukles pilsētas svētkus jau 12. jūlija naktī kopā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44154716sec.