Rakstniecības un mūzikas muzejs atslēgas saņems augustā

Rakstniecības un mūzikas muzejs atslēgas saņems augustā

Būvniecības darbi jaunajā Rakstniecības un mūzikas muzeja (RMM) ekspozīcijas mājvietā –  ar bagātu vēsturi apvītajā Vecrīgas namā Mārstaļu ielā 6, Rīgā, VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) vadībā straujiem soļiem tuvojas noslēgumam. Ēka atguvusi savu agrāko spozmi un patlaban notiek inženiersistēmu iestatīšana un ēkas gatavošana nodošanai ekspluatācijā, lai muzejs jau vasarā varētu saņemt nama atslēgas un uzsākt ekspozīcijas ierīkošanu, informē VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Jaunajā Rakstniecības un mūzikas muzeja mājvietā pabeigti visi iekšdarbi, kosmētiskie un restaurācijas darbi, tai skaitā rūpīgi piestrādāts pie detaļām – iekštelpu sienu zīmējumu un greznā ar rokoko detaļām veidotā centrālā ieejas portāla restaurācijas. Iepriekš veikto demontāžas darbu laikā nams ir atbrīvots no nevērtīgiem uzslāņojumiem un pēdējās desmitgadēs izbūvētajām liekajām starpsienām, iegūstot nepieciešamās telpu aprises.

“Lielākos būvniecības izaicinājumus, pielāgojot vēsturisko namu muzeja vajadzībām, esam pārvarējuši. Kopumā paveikti vairāk nekā 90% darbu. Patlaban notiek vēsturiskā nama gatavošana nodošanai ekspluatācijā un ēkā uzstādīto sistēmu iestatīšana, regulēšana un testēšana,” norāda VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova.

RMM ekspozīcijas “Prokastinācija un radīšana” objektu un ar to saistīto tehnoloģisko risinājumu izgatavošanu un uzstādīšanu veidos personu apvienība SIA “SOLAVI” un SIA “AD PRODUCTION”, ar kuriem VNĪ rīkotā atklātā konkursa rezultātā noslēgts līgums par summu 1,68 miljoni eiro (bez PVN). Ekspozīcijas objektu sagatavošanai un ražošanai atvēlēti seši mēneši. Plānots, ka tās uzstādīšana atjaunotajās RMM telpās varētu sākties 2024. gada augustā, kad tiks pabeigti būvdarbi. Savukārt apmeklētājiem atjaunotais muzejs durvis vērs 2025. gadā, kas būs īpašs gads muzejam, jo tiks svinēta arī RMM simtgade.  

“Muzeja ekspozīcijas saturs un šeit piedāvātā īpašā apmeklējuma pieredze veidos jaunu un ēkas dzīvesstāstu turpinošu kultūras virsslāni. Ēkas rekonstrukcijas laikā atklātās artefaktu liecības no Rīgas pirmiedzīvotāju lībiešu 12.-13. gadsimta dzīves ikdienas, ēkas arhitektoniskie uzslāņojumi gadsimtu un īpašnieku maiņās, kā arī šodienas laikabiedru atmiņās dzīvie nostāsti par namu kā brīvdomīgu mākslinieku iecienītu galeriju un kafejnīcu 20. gadsimta deviņdesmitajos – šis viss veido gan īpašu auru, gan uzliek profesionālus izaicinājumus, kuros ne tikai sadzīvot ar vēsturi, bet dot tai iespēju kļūt par vienu no mūsdienīgas muzeja ekspozīcijas uztveršanas maņām,” atklāj RMM direktore Iveta Ruskule.

Ļoti mūsdienīgā ekspozīcija ar dažādām instalācijām un runājošiem objektiem muzeja apmeklētājiem ļaus ne tikai novērtēt kultūras mantojumu, bet arī doties neaizmirstamā klātbūtnes piedzīvojumā un pašiem gūt iedvesmu radīšanai. Stāstot par latviešu rakstnieku un mūziķu personībām, 100 epizodēs izgaismosies radošuma cilvēciskie aspekti, par kuriem maz vai nemaz nav rakstīts klasiskos pētniecības avotos: radīšanas rituāli, iedvesmas avoti, aizraušanās un dažādas iemīļotas ikdienas nodarbes, kas aizved pie neatkārtojamiem, ģeniāliem, izciliem, radošiem darbiem. Ekspozīcijas saturs tapis ciešā RMM mākslas ekspertu sadarbībā ar rakstnieci Noru Ikstenu, mākslinieci Annu Heinrihsoni, radošo direktori Unu Rozenbaumu, mūziķi Sigvardu Kļavu. Radošiem pasākumiem papildus būs pieejams labiekārtots pagalms, kuru rotās restaurēti kādreizējie Helēnas Heinrihsones gleznojumi.

Ēka Mārstaļu ielā 6 ir izcils baroka – klasicisma laikmeta vecpilsētas apbūves piemineklis. Tās plānojums ir saglabājies no 1905. gada, ir vēl dzīvi mūru fragmenti no XVII gs., koka kāpnes pārstāv XIX gs. beigu amatniecības skolu, jumta konstrukcija ir tapusi XVII gs. Ēkas galvenās fasādes kompozīcija ir saglabājusies kopš 1823. gada. Galvenais akcents ir greznais ar rokoko detaļām veidotais portāls - XVIII gs. valsts nozīmes mākslas piemineklis, kas atrodas ēkas galvenās fasādes centrālajā daļā. Tāpat līdz mūsdienām saglabājies galvenās fasādes 1. stāva veidojums, kas pārbūvēts 1905. gadā pēc prominentā Rīgas arhitekta Vilhelma Bokslāfa projekta. Rīgas vēstures detaļas ir nojaušamas arī nama bēniņos, kur pēc rekonstrukcijas apmeklētājiem tiks atvērta pasākumu telpa ar atsegtām vēsturiskajām koka konstrukcijām no milzīgām brusām. Rekonstrukcijas darbu laikā atklāti arī vairāki iepriekš nezināmi sienu gleznojumi, savukārt lifta šahtas izbūvei paredzētajā telpā tika atklāts pilnīgi neskarts kultūras slānis ar astoņām dažādām kārtām un unikālas liecības par Rīgas pirmsākumiem. Vērtīgākie no atradumiem ir nodoti Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejam.

Vēstures lappusēs un nama atjaunošanas procesā var ielūkoties, noskatoties VNĪ video sērijas “Ēkas un leģendas” stāstu par namu Mārstaļu ielā 6 - https://youtu.be/zRUvSaA__xk.

Vēsturiskā nama atjaunošanas darbus saskaņā ar “Arhitektu birojs Krasts” projektu kopš 2021. gada vasaras veic AS “UPB”.  Projekta kopējais budžets – 5,59 miljoni eur.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Neredzamā Pasaule- pārsteidzoša pieredze! Neredzamā Pasaule
Aicinām apmeklēt unikālu ekskursiju, kurā vari piedzīvot pasauli tumsā, vadoties pēc citām maņām, neredzīgu gida vadībā. | Skatīt vairāk
Latvija
Vasaras atpūta pie Madonas novada ezeriem Madonas TIC
Pavadi brīvdienas kādā no atpūtas vietām pie mūsu puses ezeriem. Kad gaiss smaržo pēc ezera, draugu sarunām un bērnu smiekliem, vasara ir | Skatīt vairāk
Koncertuzvedums ATGRIEŽAMIES LATGOLĀ Tukuma TIC
7.jūlijā pulksten 16:00 Kandavas brīvdabas estrādē "Ozolāji" - koncertuzvedums ATGRIEŽAMIES LATGOLĀ. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.06.2024 - 29.06.2024 Disku golfa sacensības Bauska Open 2024 Bauskas TIC
29. jūnijā Bornsmindes parkā norisināsies Disku golfa sacensības Bauska Open 2024. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.89681888sec.