Pirts cienītājus aicina pievienoties Ginesa rekorda uzstādīšanai

Pirts cienītājus aicina pievienoties Ginesa rekorda uzstādīšanai

Ikviens pirts cienītājs no visas Latvijas aicināts pievienoties entuziastiem no Igaunijas un Somijas, lai kopīgi uzstādītu jaunu Ginesa rekordu. Rekorda uzstādīšana notiks 8. jūnijā, Starptautiskajā pirts dienā, tā galvenais mērķis - visvairāk uzņemto fotogrāfiju no pirts vienas stundas laikā, kas publicēti īpaši izveidotā lapā sociālajā medijā “Facebook”.

Lai piedalītos rekorda uzstādīšanā, nepieciešams ne tikai iet pirtī konkrētajā stundā (no plkst. 19.00 līdz 20.00), bet arī iemūžināt to fotogrāfijā un augšupielādēt foto minētajā lapā. Svarīgi, lai foto redzamie cilvēki būtu peldkostīmos vai dvieļos. Akcijas organizatori aicina izmantot gan publiskās pirtis, gan sev piederošās, gan doties ciemos pie radiem vai draugiem, kam ir pirts.

“Agrāk pirtīm Latvijas kultūrā bija nozīmīga loma, jo tā bija vieta, kur sākās cilvēka dzīvība. Pirts bija svarīga kā kopā būšanas, mazgāšanās, ārstēšanās vieta. Daudzi vēljoprojām regulāri iet pirtīs, peras un skrubējas, izbaudot pilnu pirts procesu, kas pašam šķiet atbilstošākais. Mēs Latvijā varam lepoties un priecāties par peramo slotu dažādību un dažādu zaļo augu pieejamību pirts vajadzībām,” uzsver Pirts muzeja saimniece Evita Karlsone. “Mums, ar pirti saistītajiem un regulāriem pirtī gājējiem, vajadzētu veicināt un iepazīstināt jauniešus un visus interesentus ar ieguvumiem no iešanas pirtī, ka pirtī var iet bez īpašiem rituāliem, ko tagad popularizē. Ka katrs var atrast sev piemērotāko pirti, karstumu, nepieciešamās procedūras, lai maksimāli izbaudītu pirtī iešanu un ieviestu to par biežu un regulāru ieradumu.”

“Rekorda uzstādīšanā tiks ņemts vērā tieši fotogrāfiju skaits, nevis cilvēku skaits katrā fotogrāfijā, taču, lai fotogrāfiju ieskaitītu rekordam, tajā jābūt redzamam vismaz vienam cilvēkam. Tātad – ja pirtī dodaties kompānijā ar desmit draugiem, ieteicams katram nofotografēties atsevišķi un rekorda lapā augšupielādēt visas fotogrāfijas. Svarīgi, lai attēlos ir skaidri saredzama pirts vide,” stāsta “Visit Estonia” tūrisma nodaļas vadītāja Anelli Lepa (Anneli Lepp).

“Ņemot vērā, ka gan latvieši, gan somi un igauņi ir iecienījuši iet pirtī, ceram uz lielu cilvēku atsaucību, lai uzstādītu ievērojamu Ginesa rekordu. Ar šo pasākumu vēlamies stāstīt par dažādajiem ieguvumiem labsajūtai, ko sniedz pirts. Pēdējos gados esam novērojuši, ka labsajūtas tūrisms kļūst aizvien populārāks, tāpēc tā var būt arī lieliska iespēja, lai sekmētu ārvalstu viesu skaita pieaugumu,” piebilst A. Lepa.

“Visu trīs valstu kultūrās ir daudz līdzīgā, bet īpaši varam izcelt tieši pirts tradīcijas. Runājot par Somiju, jāsaka, ka tieši iešana pirtī ir viens no iemesliem, kāpēc varam sevi dēvēt par laimīgāko tautu pasaulē,” uzsver Somijas Pirts biedrības vadītājs Janne Koskenniemi (Janne Koskenniemi).

“Lai gan daudziem no mums pirts diena ir katru sestdienu, aicinām izcelt tieši 8. jūniju un Starptautisko pirts dienu. Plānots, ka rekorda uzstādīšanas dienā pirtī ies vairāk nekā miljons cilvēku, tāpēc esam droši, ka mums izdosies uzstādīt rekordu un sekmēt visu iesaistīto valstu atpazīstamību pasaules mērogā,” stāsta Starptautiskās pirts asociācijas prezidents Risto Elomā (Risto Elomaa).

Igaunijas un Somijas pirts kultūras ir iekļautas UNESCO cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Ginesa rekorda uzstādīšanu organizē “Visit Estonia” un Igaunijas Lauku tūrisma asociācija, Starptautiskā pirts asociācija un Somijas Pirts biedrība.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.06.2024 - 21.06.2024 Lai skan bugi BURZMĀ Burzma
70. un 80. gadu latviešu hīti pie manis! Ieskandini saulgriežus virs Vecrīgas jumtiem, kad vēl, ja ne tagad? Gaidām Tevi 21.jūnijā jau 19.00! | Skatīt vairāk
Latvija
Atklāj Gulbeni ar elektrovilcieniņu! Gulbenes novada TIC
Atklāj un iepazīsti skaistās ziemeļaustrumu Vidzemes parku un dārzu pilsētas Gulbenes un tās iedzīvotāju stāstu cauri laiku lokiem! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.06.2024 - 17.06.2024 Izdots ceļvedis "Labi Būt Bauskas novadā"! Bauskas TIC
Izdots kultūras un tūrisma ceļvedis "Labi Būt Bauskas novadā"! | Skatīt vairāk
Jūnija vidū Bauskā uzsāks ceļu remontu! Bauskas TIC
Jūnija vidū uzsāks Kalna un Zaļās ielas seguma atjaunošanas un rotācijas apļa izbūves darbus | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.92720103sec.