Valmierā atklāj izstādi «Somu jēgeri Latvijā»

Valmierā atklāj izstādi «Somu jēgeri Latvijā»

Piektdien, 2024. gada 24. maijā, klātesot Latvijas Republikas Ministru prezidentei Evikai Siliņai, Somijas Republikas premjerministram Peteri Orpo (Petteri Orpo) un Somijas vēstniecei Latvijā V.E. Annei Salorantai (H.E. Mrs. Anne Saloranta), Valmieras Integrētajā bibliotēkā atklāta Latvijas Nacionālā arhīva izstāde “Somu jēgeri Latvijā”.

“Pateicos par iespēju, ka izstāde “Somu jēgeri Latvijā” būs apskatāma Valmierā! Šodien Valmierā atvērām ražotni, kur PATRIA grupas uzņēmuma SIA “Defence Partnership Latvia” ražos militāro tehniku. Tas apliecina, ka mums ir kopīga ne tikai vēsture, arī mūsdienās turpinām stiprināt mūsu valstu spēcīgo sadarbību. Somijas jēgeru kustība, kam ir būtiska loma Somijas brīvības iegūšanā, izauga no cilvēku vēlmes cīnīties par savas valsts brīvību. Tās ir saknes mūsdienu armijai. Izstāde ataino Latvijas un Somijas spēcīgās vēsturiskās saites, divu valstu cilvēku garaspēku,” teica Somijas premjerministrs Peteri Orpo.

“Šodien atklājam izstādi par pagātnes notikumiem, par saikni starp latviešu un somu tautu likteņiem. Somu jēgeri veidoja Somijas armijas kodolu. Mēs Latvijā un Somijā apzināmies brīvības vērtību un to, kādus upurus tas ir prasījis, tāpēc sniedzam visu iespējamo atbalstu Ukrainai. Latvija un Somija ir sabiedrotie un draugi, kopā esam Eiropas Savienībā un NATO. Priecājos, ka valmieriešiem un pilsētas viesiem būs iespēja izzināt, iespējams, līdz šim nezināmas vēstures lappuses,” izstādes atklāšanā teica Ministru prezidente Evika Siliņa.

Dokumentāro liecību izstāde iepazīstina ar Somu jēgeriem un viņu gaitām Latvijā, kontekstā iezīmējot arī Somijas Republikas tapšanas vēsturi, kā arī sniedz ieskatu jēgeru tradīciju kopšanā mūsdienās.

Somu jēgeri bija no Somijas izbraukušajiem brīvprātīgajiem izveidota Vācijas Impērijas karaspēka vienība, kas pēc mācībām Lokštedas nometnē (Vācijā) kā 27. Karaliskais Prūsijas jēgeru bataljons 1916. gadā bija nosūtīts uz militārām mācībām Latvijas teritorijā.  No 1917.  gada marta līdz 1918. gada februārim Somu jēgeru bataljons uzturējās Liepājā, kur bataljons beidza militārās mācības. 1918. gada 13. februārī Liepājas Sv. Trīsvienības baznīcā bataljons deva zvērestu Somijas likumīgajai valdībai.  Iesvētīja arī vienības karogu, kas kļuva par pirmo neatkarīgās Somijas militārās vienības karogu. Nākamajā dienā somu jēgeri ar kuģiem no Liepājas devās  mājupceļā uz Somiju. Militāro mācību laikā somu jēgeri piedalījās atsevišķās Pirmā pasaules kara kaujās Latvijas teritorijā.

Izstādē izmantotas dokumentārās liecības no Latvijas Nacionālā arhīva, Somijas Nacionālā arhīva, 27. jēgeru bataljona tradīciju kopšanas biedrības, Somu jēgeru muzeja Kauhavā, Jēgeru fonda, Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāles arhīva, Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Somijas Republikas vēstniecības Rīgā.

Izstāde “Somu jēgeri Latvijā” tapusi kā viens no Latvijas valsts simtgades programmas starptautiskajiem projektiem. Tās mērķis ir akcentēt kopīgo un veicināt sadarbību starp Latviju un tās ziemeļu kaimiņiem. Izstāde veidota sadarbībā ar Somijas Republikas vēstniecību Latvijā, Somijas Nacionālo arhīvu, Liepājas pašvaldību un Liepājas Universitāti. Līdz šim izstāde tikusi eksponēta Latvijā, Igaunijā, Somijā un Vācijā.

Izstāde Valmieras Integrētajā bibliotēkā būs skatāma līdz 14. jūnijam.

Piektdien, 24. maijā, Latvijas un Somijas valdības vadītāji piedalījās nozīmīgas ražotnes atklāšanā Valmierā. Valmieras novada pašvaldības uzbūvētajā ražošanas ēkā Valmieras Rūpniecības un eksporta parkā atklāta PATRIA grupas uzņēmuma SIA “Defence Partnership Latvia” militārās tehnikas ražotne. Atklāšanas norisē piedalījās Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa, Somijas premjerministrs Peteri Orpo, Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks, Latvijas Aizsardzības ministrs Andris Sprūds, Somijas vēstniece Latvijā un Latvijas vēstniece Somijā, kā arī citu valstu vēstnieki un vēstniecību pārstāvji. Plašāk šeit (https://ej.uz/bk6p).

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Piedzīvo mākslas burvību izstādēs TUKUMĀ Tukuma TIC
Tukuma novads aicina mākslas cienītājus un kultūras entuziastus jūnijā apmeklēt daudzveidīgās izstādes | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.06.2024 - 24.06.2024 Darba laiks tūrisma objektos Līgo un Jāņos Bauskas TIC
Jūsu ērtībai, esam apkopojuši galveno apskates objektu darba laiku 2024.gada Līgo svētkos un Jāņos! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.06.2024 - 24.06.2024 Apskati Līgo pasākumus Bauskas novadā! Bauskas TIC
Apskati, cik daudzveidīgs Līgo pasākumu piedāvājums ir Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Neredzamā Pasaule- pārsteidzoša pieredze! Neredzamā Pasaule
Aicinām apmeklēt unikālu ekskursiju, kurā vari piedzīvot pasauli tumsā, vadoties pēc citām maņām, neredzīgu gida vadībā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.63358712sec.