Labākās mājas savvaļas dzīvniekiem ir savvaļa

Labākās mājas savvaļas dzīvniekiem ir savvaļa

Vairumam dzīvnieku un putnu jau šobrīd ir piedzimuši vai izšķīlušies mazuļi, tāpēc tuvākajos mēnešos ir liela iespējamība sastapt jaunos zaķēnus, alnēnus, stirnas, mežacūkas un citus zvērus dabā. Savvaļas dzīvnieka mazulis bez vecāku uzraudzības var palikt ilgāku laiku. Tādēļ Dabas aizsardzības pārvalde atgādina, ka vislabākā palīdzība dabā pamanītam putna vai dzīvnieka mazulim ir likt to mierā un netraucēt. Savukārt pieaugušajiem dzīvniekiem palīdzība sniedzama, vien konsultējoties ar speciālistiem.    

“95% situāciju ir pilnīgi dabiski, ka dzīvnieku mazuļi ir vieni paši. Pirms iejaukties, svarīgi ir pārliecinies, vai dzīvniekam patiešām ir vajadzīga palīdzība. Savvaļā ir ierasts, ka mātes atstāj savus mazuļus bez uzraudzības vairāku stundu garumā dažādu iemeslu dēļ. Pieauguša dzīvnieka pastāvīga klātbūtne piesaista plēsēju uzmanību, tādēļ, lai pasargātu mazuļus, tie lielākoties ir vieni,” skaidro Dabas aizsardzības pārvaldes Komunikācijas un dabas izglītības nodaļas vadītāja Elīna Ezeriņa.

Glābjot dzīvnieku, kam glābšana nav nepieciešama, samazinās tā izdzīvošanas iespējas. Tāpēc labākais risinājums, kā palīdzēt, ir netuvoties un atstāt to savā vaļā. Savvaļas dzīvnieku nedrīkst aiztikt vai traucēt. Piemēram, novērot ilgu laika sprīdi, glaudīt, pacelt, fotografēt. Daudziem dzīvnieku mazuļiem, kas izskatās pamesti, ir vecāki, kas tos pieskata, baro un aizsargā no attāluma.

Patvaļīga dzīvnieka (arī putna) izņemšana no tā dabiskās vides ir aizliegta un lielākoties nav nepieciešama. To drīkst darīt tikai ar savainotu dzīvnieku, lai to nogādātu patversmē vai zooloģiskajā dārzā.

Latvijā uzdevums rūpēties par bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušiem dzīvniekiem ir deleģēts pašvaldībām. To atbilstoši kompetencei un pieejamajiem resursiem palīdz īstenot Dabas aizsardzības pārvalde, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, dzīvnieku patversmes un veterinārārsti. Piemēram gadījumos, ja dzīvnieks ir savainots, jāziņo pašvaldībai, savukārt, ja dzīvnieks ir iesprūdis, sapinies, iesprostots, iekritis, ielūzis un pats nespēj atsvabināties vai izkļūst no sprosta, jāzvana Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukuma tālruņa numuru 112.

Pārvaldes eksperti vietnē www.neizdzesdzivibu.lv ir apkopojuši galveno informāciju par savvaļas dzīvnieku un to mazuļu aizsardzību, atbilstošāko rīcību, sastopoties ar tiem, kā saudzēt, kad un kā palīdzēt savainotiem dzīvniekiem un kam ziņot par palīdzības nepieciešamību. Ja nepieciešams padoms par radušos situāciju ar savvaļas dzīvniekiem vai mazuļiem, iespējams arī sazināties ar pārvaldes speciālistiem, sūtot e-pastu uz [email protected].  

Latvijā visbiežāk sastopamās savvaļas zīdītāju sugas ir aļņi, brieži, lapsas un stirnas. Cilvēku tuvumā bieži sastopami arī eži, zaķi, pūces un vāveres.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Rundāle aicina iepazīt Tropu tauriņu māju! Bauskas TIC
Blakus Rundāles pils parkam šovasar ir atvērta tropu tauriņu māja! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.06.2024 - 20.06.2024 Koncertuzvedums “Likteņzīmes. Māra Zālīte” Aizkraukles novada TIC
5. jūnijā plkst.19.00 Likteņdārzā, neparastā vietā - uz Saieta nama jumta, norisināsies literāri muzikālā cikla “Likteņzīmes” pirmais | Skatīt vairāk
Tukuma puses daiļdārzi gaida ciemos  Tukuma TIC
Tukuma puses daiļdārzi aicina ciemos jau tagad! Piedāvājam iepazīties ar skaistākajiem dārziem | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.06.2024 - 17.06.2024 Ukrainas Nac. akadēmiskais vīru koris Tukuma TIC
17. jūnijā savu Latvijas tūri ar koncertu Tukumā noslēgs Ukrainas Nacionālais akadēmiskais vīru un zēnu koris DUDARYK no Ļvivas. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49904394sec.