Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā notiks saruna par latviešu nācijas sasniegumiem 19. gs. nogalē

Ikviens, kas vēlas uzzināt ko vairāk par latviešu nācijas sasniegumiem 19. gs. izskaņā, gaidīts Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā 19. novembrī plkst. 12.00 Brīvības bulv. 32, Rīgā.

LNVM Etnogrāfijas nodaļas vadītāja Mg.hist. Sanita Stinkule un Viduslaiku, jauno un jaunāko laiku vēstures nodaļas vadītājs Dr.hist. Toms Ķikuts caur izstādes “Versija – latvieši: 1896. gada Latviešu etnogrāfiskā izstāde” prizmu stāstīs par tālaika latviešu sabiedrību, tās sapņiem, mērķiem un iespējām, kas atainojās materiālajā un garīgajā kultūrā, kā arī par pašas izstādes organizēšanu un tapšanu.

Latviešu etnogrāfiskā izstāde norisinājās pirms 120 gadiem Rīgā un bija viens no vērienīgākajiem latviešu sarīkotajiem kultūras pasākumiem 19. gadsimtā ar nepārprotamu pieteikumu atrasties līdzās citām nācijām vēstures un valodas vērtības, nacionālās kultūras sasniegumu, saimniecisko centienu ziņā. Izstāde spilgti apliecināja pieaugošo nacionālo pašapziņu, rādīja kultūras mantojuma savdabību, latviešu versiju par vēsturi un sasniegumus dažādās laikmetīgās kultūras jomās.

Vietā starp tagadējo Kronvalda bulvāri un pilsētas kanālu, no K. Valdemāra līdz Miķeļa ielai, apmēram 2 hektārus lielā laukumā uzbūvēja deviņus pagaidu paviljonus un seno ēku rekonstrukcijas, izveidoja apstādījumus, ierīkoja mauriņus, uzstādīja elektrisko apgaismojumu. Izstāde atspoguļoja plašu latviešu kultūrvēsturiskās dzīves panorāmu: astoņpadsmit nodaļās bija izstādīti vairāk nekā astoņi tūkstoši eksponātu no dažādām Latvijas vietām – tie kā dāvinājumi bija atsūtīti uz Rīgu. Varēja aplūkot un iepazīt latviešu apdzīvoto apgabalu etnogrāfiskās un vēsturiskās kartes, statistikas un antropoloģiskās ziņas par latviešiem, latviešu tradicionālo apģērbu un rotas lietas, liecības par latviešu valodu, izglītību, literatūru, mūziku, teātri un mākslu, priekšmetus, kas raksturoja latviešu saimniecisko darbību – lauksaimniecību, zvejniecību, biškopību, mājrūpniecību un kuģniecību.

Lai atzīmētu šo izcilo Latvijas kultūras vēstures notikumu, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs izveidojis “izstādi par izstādi”. Tās mērķis, pirmkārt, ir iepazīstināt un atgādināt par Latviešu etnogrāfiskās izstādes neparasto vērienu un tās galvenajiem satura akcentiem, kas atstājuši nozīmīgus nospiedumus Latvijas kultūras vēsturē.

Otrkārt, tā rāda 19. gadsimta nogales latviešu sabiedrības panorāmu – izstāde  rīkotāji tolaik tiecās ne vien skaidrot latviešu etnogrāfiju un vēsturi, bet arī apliecināt latviešu sabiedrības sasniegumus, nacionālās kultūras tapšanu, biedrību rosību, saimnieciskās pārmaiņas. Treškārt, daudzas no 1896. gada izstādē atspoguļotajām vērtībām – tradicionālās kultūras mantojums, latviešu mākslas, mūzikas un literatūras sasniegumi 19. gadsimtā, dziesmu svētku tradīcija un citas – atspoguļo Latvijas sabiedrībai joprojām nozīmīgas vērtības, kurām 20. un 21. gadsimtā klāt nākušas arī citas. Šodienas izstādes veidotāji arī uzdod jautājumu, kāda būtu mūsdienu versija par latvieti un cik lielā mērā tā atbilstu 1896. gadā radītajai versijai.

Muzeja veikalā iegādājama arī grāmata “Latviešu etnogrāfiskā izstāde 1896”, kas tapusi sadarbībā ar apgādu “Neputns”.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.06.2024 - 02.07.2024 Turcijas 4* un 5* viesnīcas, 7 naktis Estravel Latvia
Turcijas kūrorti - Alānija, Side, Beleka // VIESNĪCU VASARAS KOLEKCIJA // 7 naktis viesnīcā, viss iekļauts ēdināšanas programma | Skatīt vairāk
no 304 EUR
Agrās rezervēšanas piedāvājumi! Estravel Latvia
Ieplānojiet atvaļinājumu eksotiskā galamērķī - uzsildiet ziemu! | Skatīt vairāk
no 619 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.07.2024 - 06.07.2024 Atpūtas un izklaides vietas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Ieplāno pasākumu kādā no Liepājas atpūtas un izklaides vietām! | Skatīt vairāk
"Ragakrasts" holiday houses in Mersrags Tukuma TIC
Well-furnished cottages near the sea with fireplace, sauna in Mersrags. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Jūrmalas TIC
,


Dome Hotel
,


Ventspils TIC
,


Cēsu TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.497262sec.