Autors: Marta Soldāne
Avots: Rocket Bean Roastery
Grauzdētava Rocket Bean Roastery aicina uz kafijas "Cupping" visus, kam interesē kafijas pasaule.
Katru ceturtdienu kafijas grauzdētavā "Rocket Bean Roastery" notiek kafijas izzināšanas burziņš - "Cupping", kurā baristas kā enciklopēdijas atveras un sāk stāstīt visādus brīnumus par kafijas lietām. "Cupping" ir kļuvusi par sava veida tradīciju, uz šo pasākumu var ierasties jebkurš interesents un bez maksas izzināt kafijas stāstu.
Reklāma

Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama, vienīgais nosacījums - sākuma laiks plkst. 18:00.
Kas ir "Cuppings"?
Tā galvenais uzdevums ir novērtēt, vai kafija, kas ir izvēlēta no ražotājiem atbilst garšas standartiem, kurus esam izvēlējušies priekš kafejnīcas. "Cuppings" palīdz novērtēt kafijas kvalitāti un pārbaudīt, vai tai nav kādi defekti.
Kā notiek "Cuppings"?
"Cuping" laikā tiek garšoti vairāki kafijas veidi no dažādām vietām, piemēram Āfrikas, un izstrādātas receptes grauzdēšanai, kafijas pagatavošanai un piemērotākai garšu buķetei.
"Cupping" - garšas apmācības.
Lai pēc iespējas vairāk attīstītu savus sensorus un garšas maņas ar "Cupping" jānodarbojas katru dienu. Šādā veidā tiek trenēts ne tikai deguns, bet arī smadzenes un prāts, tieši tā pat kā ar sportiskām aktivitātēm tiek trenēti muskuļi. Jo intensīvāk tiek veikts "cuppings", jo labāk cilvēks spēj uztvert dažādas nianses un laika gaitā iepazīst atšķirības, kas raksturo labu un kvalitatīvu produktu.
Ar mēli sajūtam tikai 5 garšas: saldu, skābu, rūgtu, sāļu un umami (no japāņu valodas - apetītes garša). Umami jeb nātrija glutamāts ir garša, ko atklāja Japānas zinātnieks Kikunae Ikeda. Bet, kas liek mums domāt, ka konkrētais produkts ir garšīgs, vai gluži otrādi - negaršīgs? Tā ir oža kombinācijā ar smadzenēm, kas piešķir garšu buķeti katram ēdienam un dzērienam. Tāpat ir ar kafiju, grauzdēšanas procesā kafijas pupiņās veidojas "kambarīši", kuros sakrājas smaržīga gāze, kas veido kafijas aromātu.
Par kafijas garšu, grauzdēšanu un tās ceļu no kafijas koka līdz mūsu tasītei uzzini piedaloties "Cupping" plkst. 18:00, katru ceturtdienu "Rocket Bean Roastery", Miera iela 29/31.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.