Liepājas muzejā skatāmas izcilā mākslinieka Marka Šagāla litogrāfijas

Līdz 28. septembrim Liepājas muzejā skatāma izcilā ebreju izcelsmes franču mākslinieka Marka Šagāla litogrāfiju izstāde "Marks Šagāls. Brīnuma nojausma". Francijas privātkolekciju izstāde skatāma sadarbībā ar kompāniju SARL Amiencom.

Muzejā eksponētas trīs Marka Šagāla litogrāfiju sērijas, no kurām divas veltītas mākslinieka mīļotajām sievietēm, bet trešā ebreju tautas vēsturei. Visvecākā izstādē pārstāvētā litogrāfiju sērija ir "Četras no Tūkstoš un vienas nakts pasakām", kas tapusi 1948. gadā kā veltījums mūžībā aizgājušajai mākslinieka pirmajai sievai Bellai Rozenfeldei-Šagālai.

Izcilais mākslas meistars ilustrējis tās arābu pasakas, kurās stāstīts par mīlestību, tās pazaudēšanas sāpēm un atkal atrašanas prieku. Savukārt 20. gadsimta piecdesmito gadu beigās tapusī litogrāfiju sērija "Dafnids un Hloja" veltīta mākslinieka pēdējai mūža mīlestībai, otrajai sievai Valentīnai Brodskai jeb Vavai un tapis iedvesmojoties no abu medusmēneša Grieķijā.

Izstādē apskatāmās litogrāfiju sērijas "12 Izraēla ciltis" pamatā ir 20. gadsimtā vidū mākslinieka radītās vitrāžas Ebreju Universitātes Medicīnas centra "Hadassah" sinagogai. Katra no litogrāfijām veltīta vienai no Izraēla ciltīm. Litogrāfijās mākslinieks atspoguļojo cilti tā, kā tā raksturota Bībelē un ietver sevī cilšu simboliku. Tāpat izstādē eksponētas vairākas citas Marka Šagāla litogrāfijas, kurās nolasāms viens no mākslinieka radošās dzīves moto: "Mākslā, tāpat kā dzīvē, iespējams ir viss, ja tās pamatā ir Mīlestība".

Marks Šagāls jeb īstajā vārdā Moiše Segals dzimis ortodoksālu ebreju kopienā Vitebskā, 1887. gada 6. jūlijā. Savu unikālo un neparasto krāsu izjūtu Marks Šagāls izkopa jau dzimtajā pilsētā, par to arī saņēma uzslavas no sava pirmā skolotāja – pilsētas vienīgā profesionāli izglītotā gleznotāja Jerudas Pena (1854-1937). Spītējot tēva iebildumiem, Marks Šagāls 1907. gadā pārcēlās uz dzīvi Krievijas impērijas galvaspilsētā Sanktpēterburgā ar mērķi iegūt mākslinieka diplomu. Nozīmīgs laiks Marka Šagāla dzīvē bija Parīzē pavadītais izglītošanās un radošās darbības laiks no 1910. līdz 1914. gadam. Lai gan mākslinieks par savām mājām vienmēr uzskatīja Krievijas impērijas Vitebskas guberņu (mūsd. Baltkrievija), liktens iegribu dēļ Marks Šagāls lielāko dzīves daļu aizvadīja Francijā, kuru uzskata par savām otrajām mājām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.06.2024 - 20.06.2024 Koncertuzvedums “Likteņzīmes. Māra Zālīte” Aizkraukles novada TIC
5. jūnijā plkst.19.00 Likteņdārzā, neparastā vietā - uz Saieta nama jumta, norisināsies literāri muzikālā cikla “Likteņzīmes” pirmais | Skatīt vairāk
Latvija
Brīvdienas ģimenēm ar bērniem Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsti tūrisma piedāvājumu ģimenēm ar bērniem! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.06.2024 - 21.06.2024 Limuzīns Jāņu nakts krāsā TUMĒ Tukuma TIC
21. jūnijā, paredzēts ekskluzīvs koncertuzvedums "Limuzīns Jāņu nakts krāsā", koncerts norisināsies pie Tumes kultūras nama | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 09.06.2024 - 20.06.2024 Vasaras Saulgriežu svinības TUKUMĀ  Tukuma TIC
Ar dziesmām ieskandēsies pirmā vasaras nakts 20.jūnijā pulksten 21:00 Durbes estrādē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49613595sec.