Karostas cietuma muzejā atvērta ekspozīcija «Kurelieši»

Izveidojot ekspozīciju par Kureliešiem, ir apzināta ļoti svarīga mūsu vēstures daļa, kas līdz šim ir publiski maz atspoguļota, bet ir apbrīnojama patriotisma paraugs. 80 kvadrātmetru plašā ekspozīcija veido nozīmīgu daļu no Karostas cietuma muzeja. Ekspozīcijā ietverts izziņas materiāls par Otrā pasaules kara beigu notikumiem Kurzemē, Kurzemes cietoksni, Kureļa grupu, tās ideju, mērķiem, vadītājiem un darbību, leitnanta Rubeņa bataljonu, kā arī par grupas likteni un darbības izbeigšanos. Ekspozīciju veido lietiskie vēstures avoti, kas atspoguļo Kureliešu ekipējumu, bruņojumu, sadzīves priekšmetus, sadzīves apstākļus. Ekspozīcijas veidošanā galvenokārt izmantoti autentiski Otrā pasaules kara laika priekšmeti. Ekspozīciju gida vadībā varēs apskatīt visi, kas dosies ekskursijā pa Karostas cietumu. Stāsts par Kureliešiem tiks stāstīts sabiedrībai vietā, kas ļoti tieši saistīta ar šo vēstures epizodi.

Kureliešu grupējums pastāvēja īsu brīdi 1944. gada otrajā pusē, bet Latvijas vēsturē palicis uz mūžīgiem laikiem. Kurelieši par spīti tā laika situācijai apzinājās sevi ārpus abām okupācijas varām- vāciešiem un krieviem, un bija gatavi cīnīties par brīvu Latviju. Brīdī, kad Vācijas un Krievijas karaspēks karoja mūsu valstī, šādi centieni bija skaisti, cēli un bezgala varonīgi.

Kureliešiem ir cieša saistība ar Karostas cietumu, jo tieši Karostas cietumā notika vācu kara tiesa, kurā arestētajiem kureliešiem piesprieda nāves sodu, un pēc kara tiesas sprieduma septiņus grupas dalībniekus 1944. gada 19./20. novembra naktī turpat cietumā nošāva.

Kureliešu vienīgais ''noziegums'' bija vēlēšanās tāpat kā 1919. gadā izcīnīt brīvību savai tautai. Kaut lemtas neveiksmei, Kureliešu cīņas izpauda latviešu tautas gribu, vēlmes un cerību izcīnīt brīvību savai valstij.

Ekspozīcijas ''Kurelieši'' izveidošanu finansiāli atbalstīja Liepājas pilsētas dome (Kultūras pārvaldes projektu konkurss).

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
NE-parastumi Madonas novadā Madonas TIC
Seriāls par "NE parastām" Madonas novada tūrisma vietām dodas uz Ērgļu pusi, aicinot izsaukt Džinu un nakšņot hipsterīgā brīvdienu mājā. | Skatīt vairāk
Latvija
īpašs ģimenes piedāvājums Bellevue Park Hotel Riga
Īpašais ģimenes piedāvājums! | Skatīt vairāk
no 150 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.06.2024 - 07.07.2024 Baleta kamerfestivāls KURZEMES KLASIKA 202 Tukuma TIC
Jau trešo reizi vasaras vidū - 7.jūlijā Jaunmoku pilī uzplauks starptautiskais baleta kamerfestivāls “Kurzemes klasika 2024”.​Pasākumu vadīs | Skatīt vairāk
CHRIS NOAH akustiskais koncerts Jaunpilī Tukuma TIC
Koncerts uz ezera! 13. jūlijā, plkst. 05:00 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54349589sec.