Liepājas muzejā atklās Latvijas militarizētajām struktūrvienībām veltītu izstādi

No 6. novembra līdz 30. decembrim Liepājas muzeja ekspozīcijā „Liepāja okupāciju režīmos”, K. Ukstiņa ielā 7/9, būs skatāma izstāde „Kam pogas spīd un zābaks tīrs…”. Tajā varēs aplūkot Latvijas Republikas militāro un militarizēto struktūrvienību formastērpus, atšķirības zīmes, apbalvojumus un krūšu zīmes no atvaļinātā Latvijas robežsardzes virsnieka Jura Raķa privātkolekcijas.

Armijas vēstures pētnieks Juris Raķis pats bijis aktīvs Atmodas dalībnieks un viens no atjaunoto valsts bruņoto spēku veidotājiem, kas ļāvis izsekot formas tērpu un militārās simbolikas attīstībai no 20. gadsimta 90. gadu sākuma.

Veidojot izstādi, Juris Raķis īpašu uzmanību pievērš Liepājas pilsētai – izstādē būs skatāmi to militarizēto struktūru atribūti, kuru dibināšanas vai atrašanās vieta ir vēju pilsēta Liepāja. Piemēram, Liepājas Robežsargu bataljona krūšu nozīme, kas ir pirmā vienības krūšu nozīme atjaunotajā Latvijā.

Izstādē varēs aplūkot arī bijušā 1. Zemessardzes novada komandiera pulkveža Mārtiņa Liberta formastērpa atšķirības zīmes no laika, kad viņš pildījis dienesta pienākumus Afganistānā. Pulkvedis 2011. gadā bija NATO Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) Afganistānas Ziemeļu reģionālās pavēlniecības komandpunkta priekšnieks.

Vairāk kā 20 gadu garajā laika posmā pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas militarizēto struktūru formastērpi pārcietuši daudzas izmaiņas. To ietekmēja biežās vienību pārformēšanas un to pakļautības maiņas. „Bijušas arī kļūdas, pārcentīgi kopējot pirmskara formas un dažādi traktējot arhīvos atrasto informāciju,” norāda Juris Raķis.

Izstādei par nosaukumu izmantots fragments no agrāk populāra skaitāmpantiņa: „Kam pogas spīd un zābaks tīrs, tas skaitās kārtīgs karavīrs.” Juris Raķis uzsver, ka skaitāmpantiņā slēpjas dziļa doma – karavīrs visos laikos ir bijis savas valsts seja, tās aizstāvis un sargs. Izstāde ir veltījums Latvijas 96. gadadienai.

Izstādes ietvaros 14. novembrī plkst. 17 notiks piemiņas pasākums 1919. gada kaujām un Bermonta armijas sakaušanai Liepājas pievārtē. Gan izstādes apskate, gan dalība piemiņas pasākumā ir bezmaksas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
īpašs ģimenes piedāvājums Bellevue Park Hotel Riga
Īpašais ģimenes piedāvājums! | Skatīt vairāk
Latvija no 150 EUR
Vasaras atpūta pie Madonas novada ezeriem Madonas TIC
Pavadi brīvdienas kādā no atpūtas vietām pie mūsu puses ezeriem. Kad gaiss smaržo pēc ezera, draugu sarunām un bērnu smiekliem, vasara ir | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.06.2024 - 30.06.2024 Koncerts ar Valdi Atālu un Zani Bērziņu Valmieras novada Tūrisma pārvalde
29.jūnijā pl.19.00 ielūdzam uz Akustikas vasaras terases atklāšanu, kurā uzstāsies Valdis Atāls un Zane Bērziņa. | Skatīt vairāk
10 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.06.2024 - 29.06.2024 Disku golfa sacensības Bauska Open 2024 Bauskas TIC
29. jūnijā Bornsmindes parkā norisināsies Disku golfa sacensības Bauska Open 2024. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.70991588sec.