Trīs labi iemesli izvēlēties ekoloģiski audzētu kafiju

Trīs labi iemesli izvēlēties ekoloģiski audzētu kafiju

Kafija pa ceļam ir viens no mūsdienu dzīvesveida dabiskajiem pavadoņiem. Dodoties ikdienas gaitās, atvelkot elpu starp svarīgiem darbiem, atpūšoties ar draugiem vai veltot brīdi sev, – dažādi kafijas dzērieni padara garšīgāku katru mirkli. Kafija jau sen vairs nav tikai “melna” vai “balta” – baristu radošums ļauj baudīt plašu kafijas veidu klāstu un teju neierobežotu skaitu garšu kombināciju. Tomēr garša nav vienīgais kritērijs, kas vienu kapučīno atšķir no cita. Mūsdienu pasaulē, kur ilgtspēja nu jau ir ne tikai stila, bet arī izdzīvošanas jautājums, arvien lielāka nozīme ir tam, kā kafija tiek audzēta un iegūta.

Ekoloģiski audzēta kafija – veselīgākai videi

Kafijas audzēšana rada ļoti lielu ietekmi uz apkārtējo vidi un ir viens no galvenajiem lietusmežu iznīcināšanas cēloņiem: daži aprēķini rāda, ka, runājot vides resursu kategorijās, viena kafijas tase izmaksā 140 litru ūdens, kas vajadzīgi tās izaudzēšanai, un apmēram 6 kvadrātcentimetrus lietusmežu, kas tiek izcirsti kafijas plantāciju iekopšanai. Tas savukārt noplicina bioloģisko daudzveidību un veicina sugu izzušanu.

Tāpēc bioloģiskā saimniekošana ir ļoti svarīgs rīks, lai mazinātu cilvēku saimnieciskās darbības sekas, bet pāreja uz ekoloģisku kafiju un produktu izmantošanu, kas ražoti no atjaunojamām izejvielām, – nozīmīgs solis ceļā uz ilgtspējīgāku, sociāli atbildīgāku un videi draudzīgāku kafijas tirgu, it īpaši apstākļos, kad kafija līdzi ņemšanai ir viens no populārākajiem produktiem uzkodu un dzērienu “pa ceļam” segmentā.

Izņēmums nav arī “Reitan Convenience Latvia” zīmolu “Narvesen” un “Caffeine” tirdzniecības vietas un kafejnīcas, kur tieši kafija ir viens no pieprasītākajiem produktiem. “Caffeine” jau kopš 2022. gada un “Narvesen” no šī gada maija saviem klientiem piedāvā kafiju, kas gatavota tikai no organiski audzētām, ekoloģiskām kafijas pupiņām.

“Ņemot vērā sabiedrības pieprasījumu un tiecoties pēc daudzveidīgas, patiesas ilgtspējas, mēs rūpīgi apsveram katru savu soli – arī piegādātājus, ražotājus un audzētājus, katru centimetru piegādes ķēdē, lai pēc iespējas mazinātu mūsu ekoloģiskās pēdas nospiedumu, iedvesmotu to darīt arī citus un kopā padarītu pasauli mazliet labāku. Pāreja uz ekoloģisku kafiju un veselībai drošu pārtiku ir liels solis ceļā uz ilgtspējīgāku un videi draudzīgāku pārtikas tirgu,” stāsta SIA “Reitan Convenience Latvia” (“Narvesen” un “Caffeine”) ilgtspējas vadītāja Vita Breidaka.

Kvalitāte tieši ietekmē garšu

Kafijas pupiņu maisījums, kas tiek izmantots “Narvesen” un “Caffeine” kafijas pagatavošanai, sastāv no 70% Hondurasā audzētas un 30% Kolumbijā audzētas ekoloģiskas kafijas. Šīs kafijas pupiņas iegūtas ar videi draudzīgām metodēm kafijas saimniecībās, kurām piešķirts organiskas kafijas audzēšanas sertifikāts. To audzēšanas procesā augsne tiek bagātināta tikai ar bioloģisku mēslojumu, piemēram, pupiņu mizām un kompostu. Šāds pupiņu audzēšanas process būtiski samazina gan apkārtējai videi nodarīto kaitējumu to audzēšanas vietās, gan ļauj izaudzēt kvalitatīvākas kafijas pupiņas, kas jūtams arī kafijas garšā.

“Arabica ir pasaulē populārākā kafijas pupiņu šķirne, kas arī kvalitātes ziņā parasti ir izvēle numur viens. Simtprocentīga Arabica ir izsmalcināta un niansēta, un tieši pēc šīs kafijas lūkojas īsteni gardēži. Tomēr arī vienas un tās pašas šķirnes pupiņas var būt ar atšķirīgām garšas īpašībām, ko lielā mērā nosaka to audzēšanas veids. Pāreja uz ekoloģiski audzētām pupiņām mūsu klientiem ļauj no šīs tumši grauzdētās kafijas pagatavotajos dzērienos baudīt šokolādes un karameles notis, kas var pilnībā atplaukt tikai tad, ja visā kafijas ieguves procesā no augsnes, mēslošanas un laistīšanas līdz grauzdēšanai tiek ievēroti dabiskas un ekoloģiskas ražošanas principi,” skaidro Vita Breidaka.

Ekoloģisks ne vienmēr nozīmē dārgāks

Ne vienmēr tas, kas maksā vairāk, ir vislabākais, ko var iegūt, kaut arī ekoloģiski audzētas kafijas gadījumā būtu vērts samaksāt arī nedaudz augstāku cenu.

Ilgtspējai ir arvien lielāka nozīme visos kafijas dzīves cikla posmos: cilvēkiem ir svarīgi, lai dzēriens, kas nonāk viņu tasītēs, būtu no ekoloģiski un sociāli atbildīgi audzētiem produktiem, lai tāpēc nebūtu izcirsti lietusmeži, lai kafijas grauzdēšanā tiktu izmantota zaļā enerģija, lai cilvēkiem, kuri to audzējuši, godīgi samaksā par darbu, lai kafijas pupiņas var iegādāties arī bez iepakojuma, bet kafijas dzērienus – savās līdzi paņemtajās krūzītēs. Apzinoties sabiedrības arvien pieaugošo izpratni par ilgtspējas jautājumiem, arī ražotāji un tirgotāji tam pievērš ļoti lielu uzmanību, tiecoties iegūt visus iespējamos sertifikātus, kas apliecina kafijas izcelsmi, cenšoties atteikties no vienreizlietojamām krūzītēm un meklējot risinājumus dažādiem loģistikas izaicinājumiem. Piemēram, izlietotos kafijas biezumus var izmantot kompozītmateriālu, kurināmā brikešu un citu produktu ražošanai.

“Faktors, kas var ietekmēt ikviena kafijas mīļotāja ikdienu, ir kafijas cenas pasaulē – pēdējos gados kafija kļūst arvien dārgāka. Cenu kāpumu izraisa gan laikapstākļi lielākajā kafijas ražotājvalstī Brazīlijā, kas būtiski ietekmē ražas apjomu un tirgus cenas, gan energoresursu cenu pieaugums, kas nav saudzējis arī kafijas industriju. Tomēr ar katru gadu dzeram arvien garšīgāku kafiju, jo visā pasaulē vērojama tendence kafijas kvalitātei uzlaboties – valstis, kas to audzē, arvien labāk apgūst šo arodu un cenšas izaudzēt arvien kvalitatīvāku kafiju, lai iegūtu labāko tirgus cenu. Kafijas dzērienu tirgotāji tomēr tiecas saglabāt demokrātiskas cenas, kas pieejamas gan studentam vai senioram, gan labi pelnošam uzņēmējam, vienlaikus veicinot skaistu paradumu – tā vietā, lai aiz ieraduma dzertu daudz lētas un ne tik garšīgas kafijas, aplejot biezumus krūzītē, kafijas baudīšanu piedzīvot kā garšas svētkus un sociālās saites stiprinošu nodarbi, dzerot patiešām labu kafiju kopā ar draugiem,” ir pārliecināta SIA “Reitan Convenience Latvia” ilgtspējas vadītāja Vita Breidaka.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.06.2024 - 21.06.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Tivata un Melnkalne  Karstais piedāvājuma Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis viesnīcā ar izvēlēto ēdināšanas programmu | Skatīt vairāk
no 485 EUR
Agrās rezervēšanas piedāvājumi! Estravel Latvia
Ieplānojiet atvaļinājumu eksotiskā galamērķī - uzsildiet ziemu! | Skatīt vairāk
no 619 EUR
Aviobiļetes kūrotu galamērķos Estravel Latvia
Tivata, Korfu, Burgasa... labas cenas lidojumiem uz Eiropas kūrortiem. // Vietu skaits ierobežots, cenas mainās | Skatīt vairāk
no 99 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.12035012sec.