Indonēzijā atvērts pirmais «zero-waste» restorāns

"Zero Waste" ("nulles atkritumi", arī "nulles izšķiešana") kustība pasaulē radās pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados – aicinot paraudzīties uz potenciālajiem atkritumiem kā uz izmantojamiem resursiem. "Zero Waste" vīzija ir lakoniska – tā ir pasaule bez atkritumiem. Šī kustība gūst aizvien straujāku popularitāti visā pasaulē un arī Latvijā – šogad ir atvērti jau pirmie "Zero waste" veikali, kuros visas lietas iespējams iegādāties bez iepakojumiem un salikt tos savos līdzi paņemtajos maisos, kastēs vai burciņās – jebkurā tilpnē, kas izmantojama vairākkārt un nerada lieku piesārņojumu.

Arī ceļotāju tik ļoti iemīļotajā galamērķī - Indonēzijā – atvērts pirmais restorāns, kas tieksies uz nulles atkritumu ideoloģiju. "Potato Head Beach Club" restorāns atrodas Bali salā, Ijen pilsētā. Tajā apmeklētājiem piedāvā vietējās izcelsmes produktus, piemēram tikko zvejotas zivis, kurus pagatavo uz dzīvās uguns.

Restorāna radītāji vēlējušies vietējiem iedzīvotājiem un ceļotājiem pierādīt, ka zero-waste dzīvesveids ir estētisks un mūsdienīgs. Interjera dizains veidots no otrreizēji pārstrādātiem materiāliem. Mēbeles, piemēram, gatavotas no koka, bet grīdas segums veidots, cementā izmantojot sadauzīto šķīvju un pudeļu stikla lauskas, kas pēc tam, protams, attiecīgi nopulētas, lai izskatītos vizuāli brīnišķīgi.

Restorāna ēdienkartes tiek drukātas uz otrreiz pārstrādāta papīra, bet dzērienus pilda glāzēs, kas apstrādātas un izveidotas no stikla pudelēm. Iestājoties tumsai, skaistu noskaņu rada iedegtās sveces, kuras radījusi paši restorāna saimnieki un pildījuši izlietotajās vīna pudelēs.

Šāda pati filozofija attiecas arī uz restorānā piedāvāto pārtiku, kuru šefpavārs pasūta pie vietējiem bioloģisko saimniecību īpašniekiem. Lai arī ka galvenais ēdiens restorānā ir jūras veltes, netrūkst arī radošu augu bāzes ēdieni, piemēram, grauzdēta ziedkāposti ar kelvwek mērci, marinēti tropiskie augļi un grilēti pupiņu salāti ar rīsiem no UNESCO aizsargājamām Jatiluwih rīsu terasēm.

Lai samazinātu atkritumu ietekmi uz vidi, tos šķiro piecās dažādās tvertnēs. Pārtikas atlikumus nogādā uz lauksaimniecībām, kur tos izbaro cūkām vai kompostē. Gliemju čaulas samaļ miltos un pēc tam izmanto kā dzīvnieku barību vai mēslojumu.

Lieki piebilst, ka restorāns piesaistījis uzmanību no ceļotājiem visā pasaulē, jo pārstāv cēlu mērķi. Restorāna īpašnieki cer, ka viņu idejai sekos vel daudzi restorāni!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Valmieras novada tūrisma akcija Valmieras novada Tūrisma pārvalde
No 1. jūnija aicinām visus piedzīvojumu medniekus piedalīties tradicionālajā Valmieras novada tūrisma akcijā “Dārgumu medības”! | Skatīt vairāk
Silts ēdiens, auksts dzēriens un skats! Burzma
Garšu un notikumu telpa Burzma-ēdienu halle Rīgā ar terasi. Brokastis, pusdienu piedāvājums, kafija, dzērieni, vakariņas baudīšanai restorānā vai . | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.06.2025 - 24.06.2025 Atveseļošanās programma Narvā Nikos Travel
Klasiskā ārstēšanas pakete vienā no Igaunijas labākajām sanatorijām. Labākais ieguldījums ir ieguldījums savā veselībā. Nekavējieties un | Skatīt vairāk
592 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2025 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2025 1st-studio.com

 
Total Timed::3.10898209sec.