Autors: Ilze Ozola
Avots: Related.dk
2025. gada Turcijas kulinārā nedēļa no 21. līdz 27. maijam visā pasaulē aicina doties garšu pilnā ceļojumā cauri Turcijas bagātīgajām kulinārijas tradīcijām. Šī gada tēma “Turcijas virtuves klasiskie ēdieni” izceļ iemīļotus pamatēdienus, kas izturējuši laika pārbaudi. Receptes tiek nodotas no paaudzes paaudzē, gatavotas ar rūpību un pasniegtas ar sirds siltumu. Nedēļu ilgais pasākums, kas tiek svinēts visos kontinentos, stāstīs par Turcijas klasisko kulinārijas kultūru, kuras pamatā ir ilgtspēja, viesmīlība un dziļa cieņa pret vietējiem produktiem.
Jau ceturto gadu Turcijas kulinārā nedēļa tiek svinēta ar dinamisku pasākumu programmu un globālām kampaņām, ko organizē Turcijas Republikas pārstāvniecības gan Turcijā, gan ārpus tās. Iniciatīvas mērķis ir izcelt Turcijas bagātīgo kulinārijas mantojumu, ko veidojusi tūkstošiem gadu ilga kultūras apmaiņa, ilgtspējīga prakse un dziļi iesakņojušās gastronomiskās tradīcijas. Šogad dažādajos pasākumos tiks godināti klasiskie ēdieni, kas ir turku virtuves pamats, un tradicionālais turku viesmīlības siltums.
Reklāma

Turcijas bagātīgais kulinārijas mantojums dziļi sakņojas tās auglīgajos reģionos un gadsimtiem senajās tradīcijās, kas padara to par īstu gastronomisko paradīzi. Klasiski mājas ēdieni, kas gatavoti ģimenes virtuvēs visā valstī, joprojām rotā mūsdienu galdus un ir šīs daudzveidīgās gastronomiskās kultūras centrā.
Kas ir ēdienkartē: svinam turku virtuves klasiku
2025. gada Turcijas kulinārās nedēļas ēdienkarte ietver leģendārus ēdienus, kas izturējuši laika pārbaudi. Lai gan svinības notiks visā Turcijā un atsevišķās vietās visā pasaulē, jums nav jāceļo, lai pievienotos šim piedzīvojumam.
Neatkarīgi no tā, vai esat kaislīgs pavārs vai vienkārši interesējaties par jaunām garšām, jūs esat laipni aicināti paši izpētīt un izmēģināt šīs klasiskās receptes. Apmeklējiet oficiālo Turcijas virtuves nedēļas vietni, lai atklātu iedvesmojošus ēdienus, gatavošanas padomus un stāstus par Turcijas iecienīto kulināro mantojumu.
Ēdienkartē ar tēmu “Turcijas virtuves klasiskie ēdieni” būs iekļauti daudzi pamatēdieni, tostarp samtaina lēcu zupa un Tarhana zupa, İmambayıldı (baklažāni ar sīpolu un tomātu pildījumu), Mantı (turku pelmeņi) un Börek (sāļās smalkmaizītes), kas pildītas ar visu ko - no kartupeļiem un siera līdz garšaugiem un maltai gaļai. Gardas kombinācijas, piemēram, Karnıyarık (baklažānu pusītes, pildītas ar malto gaļu), Cacık ar rīsiem, Kuru Fasulye (balto pupiņu sautējums) ar rīsiem un marinētiem gurķiem un jauktā dolma (pildīti dārzeņi) ar jogurtu, arī piedāvās veselīgu ceļojumu uz turku mājās virtuves sirdi. Šo kulinārijas pieredzi papildinās atspirdzinošie Bostana un Çoban salāti, dažādi Hoşaf (augļu kompoti) un daudzi garšīgi turku deserti, piemēram, Kazandibi (karamelizēta piena pudiņš), bet perfektu un saldu noslēgumu mielastam nodrošinās Baklava saldumi.
Turcijas garšu un tradīciju nedēļa Rīgā
Arī Rīgā no 21. līdz 27. maijam ar virkni pasākumu, kas demonstrēs Turcijas tradicionālo ēdienu bagātību un daudzveidību, tiks svinēta Turcijas kulinārā nedēļa. Viesnīcā Pullman notiks nedēļu ilgi kulinārijas svētki, piedāvājot īpaši veidotu ēdienkarti ar leģendāriem turku klasiskās virtuves ēdieniem. 23. maijā viesnīcā Pullman Turcijas Republikas vēstniecība Rīgā rīkos meistarklasi, kuras viesi apgūs klasisko turku ēdienu pagatavošanu. Svinības noslēgsies 27. maijā ar vēl vienu meistarklasi Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā, aicinot pavārmākslas studentus praktiski iepazīties ar autentiskām turku virtuves garšām un tehnikām.
Reģionu garša: atklājiet Turcijas kulinārijas daudzveidību
Turcijas kulinārā nedēļa demonstrēs arī valsts bagātīgo reģionālo daudzveidību. Katra no 81 Turcijas provincēm prezentēs savu tradicionālo recepšu interpretāciju, ko veidojušas vietējās sastāvdaļas, klimats un gadsimtiem ilgā kultūras apmaiņa. Šī nedēļa piedāvās kulinārijas ceļojumu cauri Turcijas daudzveidīgajai reģionālajai virtuvei - no Egejas jūras piekrastes ēdieniem, kuru pamatā ir olīveļļa, līdz pikantajiem, garšvielām piesātinātajiem Dienvidaustrumu reģiona un jūras veltēm bagātajiem Melnās jūras ēdieniem.
Reģionālie pasākumi izcels vietējos tradicionālos ēdienus, piedāvājot apmeklētājiem autentiskas provinču garšas un dziļāku ieskatu katra reģiona ikdienas dzīvē un mantojumā. Tātad, neatkarīgi no tā, vai esat zinātkārs ceļotājs vai kaislīgs gardēdis, Turcijas kulinārā nedēļa ir lieliska iespēja iepazīt šīs autentiskās reģionālās garšas. Pievienojieties Turcijas gastronomijas svētkiem un izbaudiet stāstus, kas slēpjas aiz katra ēdiena!
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.