Valmieras novada tūrisma uzņēmējdarbības pieredzes stāsts – zemnieku saimniecības “Laidavas” saimnieks Jānis Ence

Valmieras novada tūrisma uzņēmējdarbības pieredzes stāsts – zemnieku saimniecības “Laidavas” saimnieks Jānis Ence

Putnu dziesmām un saules pielietā aprīļa dienā dodamies uz ZS “Laidavas” Jērcēnos. Sarunā ar kaislīgu mednieku, dabas entuziastu un “Laidavas” saimnieku Jāni Enci uzzinām vairāk par viņa ceļu tūrisma uzņēmējdarbībā.

Saimniecība piedāvā laivu un SUP dēļu nomu ainaviskajā un daudzveidīgajā Sedas purvā. Ar laivām iespējams baudīt relaksējošo un reizē arī azartisko makšķerēšanas procesu, savukārt, dodoties izbraucienos ar SUP dēļiem, iespējams nesteidzīgi vērot purvā mītošos dzīvniekus un skaistās dabas parādības.

 Saimniecības pirmsākumi meklējami aptuveni 20 gadus senā pagātnē. 1994. gadā tika slēgta Sedas kūdras fabrika un tās vajadzībām pārstāja sūknēt ūdeni no Sedas purva teritorijas, kā tas bija noticis fabrikas darbības laikā. Izveidojoties ūdenskrātuvei gandrīz 500 hektāru platībā, tā kļuva nozīmīga Latvijā ligzdojošajiem putniem un atpūtas vieta gājputniem. Ar laiku ūdenstilpē ieviesās dažādu sugu zivis un citi ūdens iemītnieki. 2000. gadu sākumā Jānim radās ideja sākt saimniekot dabas liegumā “Sedas purvs”. Lai aizsargātu un palīdzētu purva lielākajām vērtībām tajā saglabāties, kā arī ļautu cilvēkiem ieraudzīt skaistumu, kas veidojies lielu rūpju un darba rezultātā, 2003. gadā izveidota saimniecība “Laidavas”.

Nosaukums aizgūts iedvesmā no kādas latviešu autora grāmatas, ko savulaik lasījusi saimnieka mamma. Laidavas ir apvidvārds, kas nozīmē rotaļīgu apļveida kustību, ko veido ūdenī iemests akmentiņš. Šie apļi, kas veidojas ap akmentiņu, vairojas un aug arvien lielāki. Tieši tas saimniekam šķitis zīmīgi – saimniecība izaugs tāpat kā laidavas ap ūdenī iemestu akmentiņu.

Aktīvi iesaistoties dažādos uzņēmuma veidam atbilstošos finanšu piesaistes projektos, pirmsākumos iegādātas 15 laivas. Turpinot darbību, ar laiku radās vajadzība paplašināties, un, uzrakstot veiksmīgu pieteikumu kādā no LEADER projektiem, jaunas laivas un seši SUP dēļi atrada savas mājas Sedas purvā. Projekts motivēja ieviest arī kādu inovāciju savā saimniecībā, un Jānim radās ideja par dronu. Ar to atpūtniekiem iespējams parādīt purva teritoriju, lai spētu tajā pēc iespējas brīvāk orientēties, kā arī uzņemt skaistus video un foto, iemūžinot atpūtas mirkļus ainaviskajā vietā.

Sedas purvs ar tā saliņām ir mainīgs, tāpēc atgriezties šajā vietā ir īpaši interesanti. Teju katru reizi iespējams baudīt mazliet citādākas ainavas un izbraukāt citus maršrutus. Jānis pārmaiņas purvā vēro jau 30. gadu un nepaguris šo vietu sargā no apkārtējās pasaules negatīvās ietekmes, lai tā saglabātu savu burvību un ieskautu apmeklētājus dabas mierā. Tieši daba un tās neskartais skaistums iedvesmo saimnieku darboties savā saimniecībā arī šodien. Visaktīvākais ciemiņu uzņemšanas laiks ir gada siltie mēneši, kad atpūtai var veltīt visu dienu. Taču paši kaislīgākie makšķerēšanas entuziasti labprāt pavada laiku purvā arī ziemā, nododoties savam hobijam.

Visvairāk šo vietu iecienījuši makšķernieki un romantikas baudītāji, kuri ciena Sedas purvā mītošās vērtības. Līdz ar tehnoloģiju klātbūtni mūsdienu cilvēku ikdienā arvien biežāk piezogas vēlme no tām attālināties, un šeit, pie dabas krūts, to izdarīt ir visvieglāk. Ikviens, kurš apciemo Sedas purvu un spēj augstu vērtēt tā neskarto teritoriju, vienmēr ir laipni gaidīts viesis, lai pilnībā netraucētā mierā atpūstos, gūtu jaunus iespaidus un iepazītu purvu tuvāk. Ar viesiem saistīti arī dažādi sirsnīgi un pat kino cienīgi stāsti, kurus saimnieks atceras ar smaidu, ticot, ka šādi piedzīvojumi iedvesmo viņu nepagurt un turpināt darboties. Ciemiņi braukuši lūkot Sedas purva skaistumu ne tikai no dažādām Latvijas malām, bet arī no plašās pasaules un atzinuši, ka tas ir viens no unikālākajiem dabas objektiem, kas redzēts, kopā ar visiem tajā mītošajiem augiem un dzīvniekiem.

Pēc Jāņa domām, vislabākais mārketinga paņēmiens ir skaisti, kvalitatīvi foto (tos iespējams aplūkot ZS “Laidavas” sociālā medija Facebook kontā), kas atspoguļo vietas patieso skaistumu, un to viesu stāsti, kuri paši piedzīvojuši Sedas purva burvību. Kā gan citādāk nezinātājam vislabāk nodot to brīnišķīgo atmosfēru, kāda valda, esot laivā vai uz SUP dēļa pilnīga miera ielokā? “Laidavas” saimnieks labprāt sadarbojas arī ar citiem aktīvajiem tūrisma uzņēmējdarbības nozares pārstāvjiem, cits citam palīdzot attīstīties savā darbības jomā ar praktisku palīdzību, padomu un domu apmaiņu. Šādas sadarbības iedvesmo arī nākotnes plāniem, ko Jānis vēlas realizēt – izzinoša orientēšanās purvā ar interaktīviem elementiem, kas ļautu ikvienam iepazīt apkārtējo dabu un izprast tās vērtības.

Latviešu rakstnieks Reinis Kaudzīte reiz teicis, ka neviens cilvēks pasaulē nav tik nabags, lai nevarētu vēl kaut ko kādam dot. Šo atziņu “Laidavas” saimnieks ikdienā tur sev cieši līdzās un patiesi tic, ka ikvienam no mums ir iespēja kādam citam darīt ko labu. Kamēr mums šī iespēja ir, tā jāizmanto! Jānis aicina satikties, sarunāties un gūt pozitīvo citam no cita, jo tieši tur, viņaprāt, slēpjas patiesās vērtības.

Ar nākamajiem tūrisma uzņēmējdarbības pieredzes stāstiem turpināsim iedvesmot jau jūlijā.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brīvdienas ģimenēm ar bērniem Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsti tūrisma piedāvājumu ģimenēm ar bērniem! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.06.2024 - 23.06.2024 Jāņu nakts mistēriju jampadracis Engurē Tukuma TIC
Jāņu Jampadracis – Engurē! 23.06. Engurē svētku tirdziņš, teātra izrāde Auniņparkā, koncerts un balle! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 09.06.2024 - 20.06.2024 Vasaras Saulgriežu svinības TUKUMĀ  Tukuma TIC
Ar dziesmām ieskandēsies pirmā vasaras nakts 20.jūnijā pulksten 21:00 Durbes estrādē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.06.2024 - 20.06.2024 Koncertuzvedums “Likteņzīmes. Māra Zālīte” Aizkraukles novada TIC
5. jūnijā plkst.19.00 Likteņdārzā, neparastā vietā - uz Saieta nama jumta, norisināsies literāri muzikālā cikla “Likteņzīmes” pirmais | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.63740611sec.