Padomi, kā nepārcept gaļu un vienkāršas grila receptes ikvienam

Siltas un saulainas dienas ir īstais brīdis, lai ar ģimeni vai draugiem izbaudītu vasaras gardāko pieredzi – dažādus grilējumus. Gadās gan, ka cerētā garšu baudījuma vietā šķīvī nonāk sauss, pārcepts gaļas gabals. Lai tā nenotiktu, ir svarīgi zināt īsto brīdi, kad celt to nost no uguns. Izrādās, par špikeri var kalpot paša cepēja seja! Kā bez gaļas termometra noteikt, kad gaļa ir ideāli gatava, un kas jāņem vērā, to gatavojot uz grila, stāsta Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis.

Cepot gaļu, ir svarīgi, kā un cik ilgi to gatavo, uzsver Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis. Viena no izplatītākajām kļūdām ir gaļas pārcepšana.

“Ja neesi drošs par savām prasmēm, izmanto gaļas termometru. Taču gaļas gatavību vari novērtēt, arī piespiežot ar pirkstu: ja gaļa ir jēla, tā ir aptuveni tik mīksta kā tavs vaigs, vidēji cepta – kā degungals, bet labi cepta – kā piere. Neaizmirsti, ka gaļa turpina gatavoties arī pēc noņemšanas no uguns, tāpēc nepārcep to un baudi pēc iespējas ātrāk!” iesaka Normunds Baranovskis.

Tāpat jāņem vērā, ka dažādi cepšanas veidi atšķirīgi ietekmē gaļas garšu, un ir jāņem vērā daži mazi knifiņi, lai gaļa vienmēr izdotos sulīga un garda.

“Uz pannas ceptu gaļu nevajadzētu grozīt vairākas reizes – izkausē pannā sviestu vai pievieno arī nedaudz eļļas, liec tajā gaļas gabalu un ļauj mierīgi apcepties no katras puses, līdz tas ir skaisti brūns. Uz pannas nevajadzētu likt daudz gaļas, jo gaļa zaudē šķidrumu un sāk vārīties, nevis cepas. Uz gāzes grila ar čuguna restēm gaļa jācep tāpat kā uz pannas. Bet, ja gatavo uz oglēm, galvenais ir izvairīties no atklātas liesmas, lai gaļa nesadegtu. Iesmi cepot gan jāapgroza, un, ja gribas iegūt pilnīgāku garšu, ik pa laikam jāapsmērē gaļa ar marinādi,” stāsta Normunds Baranovskis.

Tāpat jebkurš gaļas gabals izdosies gardāks, ja pirms gatavošanas tas būs istabas temperatūrā. Pirms cepšanas gaļa jānosusina un jāapkaisa ar sāli, toties pipari gan jāpievieno tieši pirms pasniegšanas!

Rimi Gardēži Normunds Baranovskis un Mārtiņš Sirmais dalās vienkāršās receptēs ideāli gardas gaļas pagatavošanai.

Siltie rumpsteika salāti
Normunds Baranovskis
2 porcijām nepieciešams:
400 g liellopu rumpsteika
430 g vārītu kartupeļu ar rozmarīnu
30 g barbekjū mērces
30 ml vīnogu kauliņu eļļas
1/2 tējk. citronpiparu
50 g sīpolloku

Pagatavošana
Sagriez steiku kubiņos. Pārlej ar eļļu un pārkaisi ar citronpipariem. Sagriez lokus nelielos, garenos gabalos. Uz sakarsētas pannas maisot cep steika gabaliņus 2 minūtes. Pārliec steika gabaliņus no pannas bļodā. Uz tās pašas pannas ber kartupeļus un cep, līdz tie izsilst. Ja nepieciešams, pievieno vēl eļļu. Kad kartupeļi izsiluši, pievieno steika gabaliņus, sīpollokus un barbekjū mērci, apmaisi un pasniedz siltu.

Perfektais steiks minimālisma gaumē
Mārtiņš Sirmais
1 porcijai nepieciešams:
225 g liellopa steika
Rafinēta eļļa cepšanai
Sāls pēc garšas
1 ēdamk. sviesta
Melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana
Gaļas gabalu nosusini ar salvetēm. Uzber gaļai sāli un ierīvē to, lai kārtīgi iesālās.

Rūpīgi ieeļļo gaļu vai pannu ar eļļu. Sakarsētajā pannā cep gaļu no katras puses 3–4 minūtes. Gaļas gabalu apgriez tikai vienu reizi, nevis cep vairākas reizes katru pusi!

Cepamajā pannā, kas izklāta ar cepamo papīru, liec gaļu un turpini to cept iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos konvekcijas režīmā 5–7 minūtes. Svarīgi, lai krāsns jau iepriekš būtu uzkarsēta! Ja izmanto pārtikas termometru, gaļas iekšpusei jābūt 53 grādus karstai – tad steiks būs vidēji cepts un vidū sulīgi rozā.

Kad gaļa izcepta, liec to uz restītēm, lai notek sula. Steikam uzliec sviestu (istabas temperatūrā), ļauj tam pakust un apzied gaļu ar to no visām pusēm. Tad uzkaisi svaigi maltus piparus un vēl sāli, ja vēlies. Ļauj gaļai “atpūsties” vismaz piecas minūtes. Pasniedz ar svaigiem lapu salātiem.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.07.2025 - 11.07.2025 Mājas kafejnīcu dienas Gulbenes novadā Gulbenes novada TIC
Gulbenes novads aicina izbaudīt sirsnīgas un garšām bagātas Mājas kafejnīcu dienas, kas norisināsies 2025.gada 12. un 13.jūlijā. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.06.2025 - 12.07.2025 Dziesmu spēle "Īsa pamācība mīlēšanā" Tukuma TIC
Teatrāls, dzīvespriecīgs, labdabīgi ironisks uzvedums, R.Paula mūzika, spilgti raksturi, asprātīgi dialogi, negaidītas situāciju maiņas. | Skatīt vairāk
Apceļo Latvijas pilis un muižas Preiļu novada TIC
Apceļo Latvijas pilis un muižas 2025! Jau 25 gadus Latvijas Piļu un muižu asociācija gādā par kultūrvēsturisko muižu iekļaušanos tūrisma | Skatīt vairāk
Vai zini, kā top tava kafijas tasīte? Rēzeknes pilsētas TIC
Vai zini, kā top izcila kafija? Nāc uz KUUP meistarklasi Rēzeknē – iepazīsi grauzdēšanu, degustēsi kafiju un atklāsi tās ceļu no pupiņas līdz | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2025 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2025 1st-studio.com

 
Total Timed::2.27446985sec.