Aviopasažieru tiesības. Rubrika: PTAC padomi ceļotājiem

Aviopasažieru tiesības. Rubrika: PTAC padomi ceļotājiem

Mūsdienās ceļošana, izmantojot gaisa pārvadātāju pakalpojumus, daudziem jau ir kļuvusi par ierastu lietu, jo tas ir ērts un ātrs pārvietošanās veids. Tomēr nereti nākas saskarties ar to, ka jāveic zināmas korekcijas savos atpūtas vai darba braucienu plānos, jo paredzētais lidojums kavējas, tiek atteikta iekāpšana konkrētajā reisā vai reiss tiek atcelts.

Aviopasažieru tiesību aizsardzības jautājumi pēdējā laikā ir kļuvuši īpaši aktuāli. Tas skaidrojams ar faktu, ka aizvien vairāk cilvēku izmanto aviokompāniju pakalpojumus, lai dotos biznesa vai tūrisma braucienos. Arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) saņem arvien vairāk sūdzību saistībā ar aviopakalpojumiem – 2023. gadā ir saņemtas 610 sūdzības par avioregulas  un citiem aviopasažieru tiesību pārkāpumiem (bagāža), savukārt 2022. gadā saņemto sūdzību skaits bija 519.

Nokļūstot situācijā, kad lidmašīna kavējas, reiss tiek atcelts vai ir atteikta iekāpšana, lai patērētājs pilnā mērā izmantotu savas normatīvajos aktos paredzētās tiesības, visbūtiskākā nozīme ir patērētāja informētībai – kas šādos gadījumos pasažierim pienākas un kāda ir nepieciešamā tūlītējā rīcība.

Aviopasažieru tiesības:

Pirms lidojuma iegādes iepazīstieties ar aviopārvadātāja noteikumiem, īpaši pievēršot uzmanību tam, vai biļetes, kuras vēlaties iegādāties, būs atgriežamas vai nē, kādi ir aviopārvadātāja bagāžas pārvadāšanas noteikumi un kādi nosacījumi spēkā, ja ceļojumā tomēr nevarēsiet doties, bet biļete ir nopirkta.

Ja iegādājaties vairākus lidojumus pēc kārtas, rūpīgi jāplāno pārsēšanās, izvēloties pietiekami ilgu pārsēšanās laiku, ņemot vērā lidostas izmērus, vai pārsēšanās plānota citā terminālī, vai ceļojumā dodaties kopā ar bērniem, vai ceļojat Šengenas ietvaros, vai lidojat uz trešo valsti, kur nepieciešams iziet atkārtotu drošības kontroli u.c.

Ja gadījies nokļūt situācijā, kad lidojums ir atcelts, kavējas vai atteikta iekāpšana lidojumā, atcerieties, ka aviopārvadātājam ir jāizsniedz pasažierim rakstveida informācija par pasažiera tiesībām un jānodrošina aprūpe (saziņas iespējas, maltīte un atspirdzinājumi samērīgi gaidīšanas laikam, iespēju nokļūt galamērķī). Jums ir tiesības uz kompensāciju, ja atcelšanu vai kavēšanos neietekmēja ārkārtas apstākļi. Ja nepamatoti atteikta iekāpšana, Jums ir tiesības uz kompensāciju.

Ja pēc lidojuma esat konstatējis problēmas ar bagāžu, atcerieties, ka ir jāvēršas lidostas atrasto mantu birojā. Pēc tam ar sūdzību pie aviopārvadātāja par sabojātu bagāžu jāvēršas 7 dienu laikā no bagāžas saņemšanas, savukārt par aizkavējušos bagāžu jāvēršas 21 dienas laikā pēc tās saņemšanas. Ja bagāža netiek atgriezta 21 dienas laikā, tā skaitās nozaudēta.  Šādā gadījumā pie aviopārvadātāja jāvēršas pēc iespējas ātrāk.

Ja esat iegādājies kompleksu tūrisma ceļojumu un, esot ceļojumā, konstatējat neatbilstību, uzreiz vērsieties pie pakalpojuma sniedzēja ar pretenziju.

Atcerieties! Pasažieri var paši iesniegt sūdzības formu (tā ir standarta visās ES valodās) gan aviopārvadātājam, gan iestādēm, kas sniedz palīdzību, neizmantojot starpniekus (claim agencies). To darot pašam, tas būs bez maksas, savukārt starpniekiem ir jāsamaksā par šo pakalpojumu.

Ievērojiet! Eiropas Savienības likumi paredz, ka, pērkot avio biļeti, tās gala cenai ir jābūt redzamai katrā pirkuma veikšanas solī. Pārliecinies, ka biļetes cenā ir iekļauti visi nodokļi un lidostas maksājumi, kā arī papildmaksājumi, kas ir obligāti un paredzami rezervēšanas brīdī.

Vairāk informācijas par Aviopasažieru tiesībām var atrast šeit.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.06.2024 - 22.06.2024 Jaunpils LĪGO KAUSS MOTOKROSĀ Tukuma TIC
22. jūnijā 6. Jaunpils "Līgo Kauss" Motokrosā, ar ļoti spēcīgu dalībnieku sastāvu un daudz vērtīgām balvām skatītājiem. | Skatīt vairāk
Latvija
ROKA DZIESMU SVĒTKI | Džūkstē Tukuma TIC
29. jūnijā pie Džūkstes Kultūras nama pirmie “ROKA DZIESMU SVĒTKI” sadarbībā ar Latvijas Rokmūzikas Asociāciju. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.06.2024 - 24.06.2024 Apskati Līgo pasākumus Bauskas novadā! Bauskas TIC
Apskati, cik daudzveidīgs Līgo pasākumu piedāvājums ir Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Jūnija vidū Bauskā uzsāks ceļu remontu! Bauskas TIC
Jūnija vidū uzsāks Kalna un Zaļās ielas seguma atjaunošanas un rotācijas apļa izbūves darbus | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.35879612sec.