Kad darbs kļūst nomācošs – 10 veidi kā to pārvarēt

 

Vai Jūs esat tikai viena e-pasta attālumā no “pārdegšanas”? Tad Jūs pavisam noteikti neesat viens tāds. Gribam Jums piedāvāt vairākus veidus, kā pasargāt sevi no pārlieku lielas slodzes darbā, kad šķiet, ka pavisam maz vairs atlicis, lai “nojuktu prātā”. It sevišķi tagad, kad ziema nemaz nedomā atkāpties, pavasaris vēl ir mēnešu attālumā un darba, iespējams, “pāri galvai”. Atliek vien pievienot emocionālos izaicinājumus un nav nekāds brīnums, ka pamazām lietas pašas no sevis izslīd no rokām.

 

Lai ko Jūs darītu, mūsdienu pasaulē nereti ir grūti tikt galā ar realitāti. Šodienas darbiniekus pārņems stress un par to jāmaksā ir visiem. Ciešs bizness, jo nervozi un stresa pilni darbinieki nav tik produktīvi, ja būtu “svaigi” un iedvesmas pilni. Nepārprotami paši darbinieki cieš no tā vēl jo vairāk, jo dienas beigās stresu nevar tā vienkārši “atslēgt”, sekojoši to jūt arī viņu dzīvesbiedri, tādejādi pat ietekmējot ģimenes savstarpējās attiecības.

 

Tad kā lai tikt šim visam pāri. Protams, nav viena brīnumlīdzekļa. Tomēr ir vairāki paņēmieni, ko var pielietot, kad visa kļūst vienkārši par daudz.

 

Sākat dienu ar enerģijas pilnu mūziku

Vienalga vai tas būtu roks, džezs, popmūzika vai kāds cits mūzikas stils – klausaties to, kas Jums dod enerģiju un liek justies labi. Pētījumi liecina, ka cilvēki, kuri dienu uzsāk ar sev tīkamu, dzīvīgu un enerģiju sniedzošu mūziku, spēj strādāt ar paaugstinātu produktivitāti, pat 200% lielāku, kā citkārt. Rīta mūzikas sesija rada pozitīvu enerģiju un entuziasmu, kas palīdz tikt galā ar dienas izaicinājumiem, izraisot minimālu neapmierinātības sajūtu.

 

 

Sadaliet dienu laika posmos, lai paveiktu vairākus darbus

Šo laika posmu laikā, neļaujat citām lietām sevi traucēt. (Piemēram, no diviem līdz trijiem pēcpusdienā varētu būt laika posms iedalīts e-pastu lasīšanai un atbildēšanai.) Iespējams, jau būsat dzirdējis par šādu paņēmienu, bet vai arī kādreiz esat to pielietojis? Tas paaugstinās Jūsu efektivitāti un samazinās nemieru, kas rodas mēģinot darīt divdesmit lietas vienlaikus.

 

Izveidojat sev “izlaboju un aizmirsu” mantru

Neļaujiet kļūdām sevi iznīcināt, bet gan sevi pilnveidot. Dariet visu, lai izlabotu pieļauto misēkli ar klientu vai sadarbības partneri, lai tie justos apmierināti. Bet pēc tam netirdat sevi ar to, kas nogājis greizi. Ja nu tomēr pieļautās kļūmes domās no Jums neatstājas, ļaujiet šim citātam palīdzēt: Nevainojat sevi par pagātnes kļūdām. Jūs vairs neesat tā pati persona, kas tās pieļāva un Jūs nevarat vainot personu, kas vairs neeksistē.

 

Atrodat uzticamu personu, kas Jums palīdzēs koncentrēties

Pajautājat kādam, piemēram, Jūsu dzīvesbiedram, ieņemt šo lomu. Pārliecinaties, ka izvēlētā persona ir kāds, kuram uzticaties un ar ko kopā jūtaties ērti, lai varētu būt Jūs pats. Jums vajadzētu satikties ar šo cilvēku vismaz reizi nedēļā, lai pārrunātu savus mērķus, progresu, kavēkļus, neveiksmes un izteiktu savas domas par personīgo un profesionālo dzīvi. Jūsu uzticības persona palīdzēts iet pa nosprausto ceļu un sekos Jūsu attīstībai. Kopējās sarunas palīdzēs Jums uz lietām skatīties daudz objektīvāk, pašam sevi saprast labāk un pat justies labāk.

 

Izmantojiet “komiksu atgādinājumus”, lai mazinātu darba spriedzi

Komiksu atgādinājumu tehnika nozīmē pievienot smieklīgu zīmējumu pie garlaicīgiem, rutīnas pilniem papīra kalniem, kas jāizdala darbinieku starpā. Tas ir tikai viens veids, kā var izmantot humoru stresa mazināšanā. Var apsvērt sava veida “humora sienas avīzes” izveidi, uz kuras darbinieki var izvietot komiksus, jokus vai smieklīgus attēlus. Tas kalpos kā atgādinājums, ka laba deva smieklu ir viens no labākajiem veidiem, kā tikt galā ar stresu. Ja godīgi, tad, iespējams, pat pats labākais veids stresa mazināšanai darba vietā!

 

Ejat ne-darba pusdienās ar citiem vai viens pats

Kad jūtaties pārslogos, dodaties pusdienās ar draugiem vai kolēģiem. Bet svarīgi noteikt, ka par darba lietām runāts netiks. Pārspriediet vaļaspriekus, sportu vai vienalga ko citu, kas jums tīk. Tas kaut nedaudz atbrīvos no stresa nospiedošās nastas. Bet ja jūtat, ka nevēlaties ne arvienu neko pārspriest, pāris reizes nedēļā ieturat pusdienas divvientulībā ar sevi vien. Tas Jums sniegs iespēju izbaudīt klusumu, neiesaistoties diskusijās, ja uz to nav vēlmes. Neaizmirsīsim, ka runāšana sudrabs, bet klusēšana zelts, un dažreiz klusumā slēpjas milzīgs spēks.

 

Izmantojat enerģiju atjaunojošu snauda brīdi

Ja jūtaties noguris un nespējat koncentrēties, 15-20 minūšu snauds var darīt brīnumus. Pirmkārt, paceļat kājas. Tas atļaus asinīm ar mazāku piepūli aizplūst līdz smadzenēm, paaugstinot nepieciešamo skābekļa līmeni, lai justos labi atpūties un krietni modrāks. Otrkārt, izmantojiet netradicionālu modinātāju: paņemat rokā pildspalvu vai atslēgu saišķi, izvēlēto objektu turot nedaudz piepaceltu, bet tā lai tas neietekmē Jūsu komfortu. Kad Jūsu ķermenis pilnībā atslābināsies, Jūsu satvēriens atslābs, izraisot turētā objekta nokrišanu uz grīdas, tādejādi Jūs pamodinot. Šīs dažas minūtes sniegs gandrīz tādu pašu sajūtu, kā pēc ilga, dziļa miega. Brīnumaini, bet patiesība.

 

Pastaigājaties, izvingrināties!

Pat, ja Jums nav laika, lai dotos uz sporta centru, katru vakaru varat doties nelielā pastaigā tuvākajā apkārtnē vai izvingrināties ar fitnesa video palīdzību mājās. Vingrinājumi liks Jums justies labāk pašam par sevi, palīdzot mazināt stresu un ļaujot iegrimt daudz atsvaidzinošākā miegā. Būs nepieciešama disciplīna regulāriem vingrinājumiem, bet maza piespiešanās būs iegūto labumu vērta.

 

Paņemiet atvaļinājumu. Patiešām!

Pat ja Jums nākas plānot nedēļas vai mēnešus uz priekšu, pieliekat pūles, lai dotu sev atpūtu. Pārāk daudz cilvēku uzskata, ka ja tie attālināsies no darba, tie zaudēs kontroli pār to. Bet patiesība ir tāda, ka Jūs neradīsiet laiku atpūtai prom no darba ikdienas, Jūs kļūsiet rūgtuma pilns un strādāsiet neproduktīvi. Darbs Jūs vienkārši arvien vairāk sāks nomākt. Visproduktīvākie darbinieki spēj rast laiku atpūtai bez vainas sajūtas.

  

Iemācaties pateikt NĒ!

Ja Jūsu darba saraksts jau ir aizpildīts līdz maksimuma robežām, sakiet nē ikvienam, kas lūdz uzņemties vēl kādu pienākumu. Ļaujot sev uzkraut pārāk daudz darba, var novest līdz bīstamām stresa un nemiera situācijām. 99% gadījumu pasaules neies bojā, ja pateiksiet nē. Bet ja patiesie domājat, ka tas var Jums maksāt darbu vai draudzību, ir laiks izvērtēt savu karjeru vai draugus.

 

Pavisam noteikti mērķiem nevajadzētu būt iekaltiem akmenī, nedz tādai vajadzētu būt karjerai. Dažreiz apstākļi ikviena dzīvē var izmainīties un aizvest Jūs pavisam pa citu ceļu. Ja apjaušat, ka kaut kas Jūs dzīvē nav kā nākas, ir pieņemami mainīt virzienu bez vainas vai kauna sajūtas. Sava ceļa maiņa nebūt nenozīmē izgāšanos! Tas vairāk norāda par spēju būt pietiekoši nobriedušam domās par savu nākotnes laimi. Lai arī ko Jūs izlemtu darīt ar savu karjeru un dzīvi, tam jābūt saskaņā ar Jūsu paša labsajūtu. Nekāda ārēja ietekme nepateiks un nenorādīs, kas Jums ir labākais – tas jāizlemj Jums pašam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Tukuma novada piekrastes naktsmītnes Tukuma TIC
Te būs saraksts ar naktsmītnēm no Bērzciema līdz pašam Bigauņciemam! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.06.2024 - 07.07.2024  Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra",” Vitalite”, "Relax". Zvaniet | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Tūrisma karte "Iepazīsti kaimiņus Zemgalē" Bauskas TIC
“Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!” – tūrisma maršruts un karte ģimenēm ar bērniem! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.06.2024 - 02.07.2024 "ILGA" & "ROCK SYMPHONY"  Jaunpilī  Tukuma TIC
5.jūlijā plkst. 19:00 Jaunpils pils iekšpagalmā uz skatuves kāps divas leģendāras apvienības: Dailes teātra dziedošie aktieri u.c. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.19020391sec.