Autors: BalticTravelnews.com
Avots: BalticTravelnews.com/spanishfood.about.com
Spānijā pabijušie teic, ka
tur grūti saglabāt slaido līniju, jo omulīgas, nežēlīgi kārdinošu
smaržu izplatošas konditorejas tur atrodamas vai uz katra stūra. Ko gan,
tur iegriežoties, visbiežāk varētu ieraudzīt un nogaršot?
Turron
– mandeļu, medus un olbaltuma maisījums. Pastāv uzskats, ka turron
Spānijā ieradušies kopā ar mauru iekarotājiem apmēram 500 gadus atpakaļ.
Ir divi turron pamatveidi – cietais (batoniņu formā) un mīkstais (zemes
riekstu sviestam līdzīgā konsistencē). Kvalitātes standarti nosaka, ka
cietajā turron ir jābūt vismaz 60%, bet mīkstajā – vismaz 64 % mandeļu.
Reklāma

Marcipāns
– šis plaši zināmais un daudzveidīgi izmantotais kārums, sastāvošs no
medus, cukura, mandeļu eļļas un vismaz 50% mandeļu, arī vēsturiski ir
Spānijas produkts (pastāv gan vēl otra versija par tā Apenīnu pussalas
izcelsmi). Lai nu kā, līdzīgs izstrādājums, gan ar nosaukumu Postre
regio Toledo arhīvos pieminēts jau ap 900.gadu, un arī šodien tas ir
Toledo populārākais deserts.
Mantecados
– smilšu mīklas drupaču cepumi. Dzirdot šo vārdu, katra spānieša acis
iemirdzas! Viegli, mīksti, mutē kūstoši, ar vieglu anīsa aromātu –
neviena spāņu māja Ziemassvētkos nav iedomājama bez mantecados!
Polvorones -
vēl viena mutē kūstošu Ziemassvētku cepumu variācija, kuru galvenā
sastāvdaļa ir mandeļu milti; jo īpaši iecienīti Andalūzijā.
Churros
– verdošā eļļā vārītas mīklas strēmeles, ēdamas kopā ar cukuru, medu
vai šokolādes mērci. Par savu figūru omulīgie spāņi laikam nesatraucas
nemaz, jo šo sātīgo uzkodu iecienījuši pat vēlās vakara ēdienreizēs!
Bunuelos
– arī eļļā fritēti mīklas izstrādājumi, tikai apaļas formas, iecienīta
uzkoda pie pēcpusdienas tējas kopā ar olu krēmu vai marmelādi.
Crema Catalana – kataloniešu variācija par franču creme brulee tēmu.
Natillas de Avellanas
– šis biezais, bagātīgais olu-riekstu krēms ar brendija piedevu katram
spānim liekot atcerēties bērnību. Vislabākais, kamēr silts!
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.