Pulksteņa griešana traucē cilvēka iekšējai laika izjūtai [1]

Iestājoties vasaras un ziemas laikam, elektrības un dienasgaismas taupīšanas nolūkos lielākajā daļā Eiropas valstu pulksteņu rādītāji tiek pagriezti uz priekšu vai pabīdīti atpakaļ. Šāda laika maiņa samulsina cilvēka iekšējo pulksteni un izsit to no ritma, kā arī var izraisīt koncentrācijas zudumu, nogurumu un miega traucējumus.

Īpaši no rītiem var tikt novērots pastiprināts nogurums un vāja koncentrēšanās spēja. Novērots, ka pirmdienās pēc pulksteņa pagriešanas notiek vairāk ceļu satiksmes negadījumu. Izmaiņas organismā var ietekmēt par pulsu un asinsspiedienu. Protams, arī laika izmaiņas ietekmē cilvēkus dažādi.

Pamatā cilvēks izjūt laiku ar iekšējā pulksteņa gēna palīdzību. Tas ir spējīgs piemēroties un adaptēties, piemēram, dodoties ceļojumā. Iekšējais pulkstenis lielākoties vadās pēc tumsas un gaismas cikla, kas valda dabā - informācija par to pulkstenim piegādā sensori acīs. Iekšējais pulkstenis nosaka ne tikai to, vai miegs un koncentrēšanās ir labā stāvoklī, bet arī ķermeņa temperatūru, vielmaiņu aknās, asinsspiedienu un pulsu un pat šūnu dalīšanās procesus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 alberts 04/05/2010 12:19 Bet,ka tad 100 gadus atpakaļ,kad cēlas un gūlās ar saules gaismu???

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.06.2024 - 06.07.2024 Ekskursija "Tiksimies Rožu laukumā" Liepājas reģiona TIB
Katru dienu plkst. 12:00 liepājniekiem un pilsētas viesiem ir dota iespēja kopā ar zinošu gidu doties divu stundu garā pastaigā, lai iepazītu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.06.2024 - 03.07.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
Tet Rally Latvia norisināsies no 18. līdz 21. jūlijam. Pasākums aptvers teritoriju no rallija pilsētas Liepājas līdz pat galvaspilsētai Rīgai. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Dome Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::7.32208204sec.