TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Pieejama «Tradicionālie Vidzemes ēdieni šodienas ēdienkartē» digitālā brošūra

Vēl 2017. gada izskaņā jaunajā Cēsu kafejnīcā “Jāņoga” norisinājās projekta “Tradicionālie Vidzemes ēdieni šodienas ēdienkartē” noslēdzošā meistarklase ar garšošanu. Cēsu apkaimes kulinārā mantojuma pētījumu 2017. gada novembrī veikušas četras antropoloģes – Santa Zirne, Liāna Ivete Beņķe, Anete Vanaga un Anete Stuce. Viņas viesojās pie Amatas, Cēsu, Līgatnes, Pārgaujas, Priekuļu, Raunas, Vecpiebalgas novadu saimniecēm un saimniekiem, lai iepazītu viņu ēdiena gatavošanas pieredzi un atmiņu stāstus.

Pētījuma laikā ievāktas dažādas senākas un ne tik senas receptes, iepazīstot to izcelsmi un uzzinot par citiem varbūt šodien jau aizmirstiem praktiskiem risinājumiem virtuvē un ārpus tās. Meistarklases laikā antropoloģes dalījās ar dažādu māju virtuvēs uzzināto, savukārt “Jāņogas” pavāri radošā interpretācijā piedāvāja nogaršot pēc ievāktajām receptēm gatavotos ēdienus.Ievāktās receptes apkopotas digitālā brošūrā, kas ikvienam interesentam pieejama lejupielādēšanai šeit. Printētā formā lasāma Ruckas mākslas rezidenču centra un Cēsu Centrālās bibliotēkas lasītavās.

Brošūras ievadā Santa Zirne secina: “(..) ka ēdiena iegāde,gatavošana un arī ēšanas process, lai arī šķietami ikdienišķa un privāta prakse, veido un atkal apstiprina attiecības ne tikai ģimenes, bet arī plašākā mērogā, turklāt tās nav atrautas no citiem nozīmīgiem procesiem, kas norisinās noteiktā laiktelpā.” Pasākumā bija ieradušies ap 30 interesentu, no kuriem puse iedeva savu e-pastu adreses, lai saņemtu brošūru digitālā veidā. Sekoja arī sirsnīgi pateicības vārdi. Pasākums radīja gandarījuma sajūtu par padarīto un prieku par kopēji sasniegto rezultātu. Meistarklasē klātesoša bija Vidzemes TV, kas 5. decembrī plkst. 20:00 raidīja 5 minūšu sižetiņu par meistarklasi. Plašāks ieskats meistarklasē prezentētajās receptēs būs raidījumā “100 receptes Latvijas simtgadei”, kas pēc raidījuma veidotājas Guntas Matisones teiktā gaidāms 2018. gada 25. janvārī. Meistarklasē piedalījās arī laikraksta “Druva” žurnālists Jānis Gabrāns, foto atskats publicēts arī www.edruva.lv - http://edruva.lv/galerijas/tradicionalie-vidzemes-edienisodienas-edienkarte/

Interesi par ievāktajām receptēm izrādījušas arī www.receptes.lv redaktore Madara Stankeviča, kurai pēc viņas lūguma pārsūtījām gan brošūru, gan ēdienu fotogrāfijas. Ruckas mākslas rezidenču centrs pateicas projekta “Tradicionālie Vidzemes ēdieni šodienas ēdienkartē” atbalstītājiem – Vidzemes plānošanas reģionam un Valsts kultūrkapitāla fondam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.05.2025 - 01.06.2025 Deju skolas "Demo" sezonas noslēgums Tukuma TIC
koncerts 2 daļās: 1. daļa – “Apskāviens”, 2. daļa – “Muļķa sirds”. Pārtraukumā: Deju skolas grāmatas un citu suvenītu iegāde, | Skatīt vairāk
Latvija
Ieelpo pavasari Kristus Karaļa kalnā Preiļu novada TIC
Vairāk nekā 220 koka skulptūras, kas attēlo Bībeles tēlus un ainas, harmoniski iekļaujas apmēram 20 hektāru plašā ainavā kopā ar dārziem un | Skatīt vairāk
Ieelpo pavasari Preiļos Preiļu novada TIC
Preiļu muižas komplekss un parks– lielākais pilsētvides ainavu parks Latvijā, kurš apbur ne vien ar savu romantisko veidolu, bet arī arhitektūras | Skatīt vairāk
"Iepazīsti kaimiņus Zemgalē" Bauskas TIC
Akcijas ietvaros ikviens ir aicināts doties atklāt jaunas vietas un objektus! | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2025 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2025 1st-studio.com

 
Total Timed::2.36271906sec.