AKCIJAS & SVĒTKI | Diena vēsturē | Lieldienas

Kas ir gavēnis un kā to ievēro? [2]

Katoļticīgajiem ar Pelnu dienu sākas Lielais gavēnis, kas, pēc katoļu ticības mācības, ir sagatavošanās laiks Lieldienām un simboliski atgādina tās 40 dienas, kuras Kristus pavadīja tuksnesī lūgšanā un gavēnī pirms savas publiskās darbības. Lielais gavēnis ilgst no Pelnu dienas līdz Lielajai sestdienai. Pareizticīgajiem gavēņa ilgums parasti ir ilgāks.

Daudziem gavēnis asociējas ar badošanos, attiekšanos no ierastajiem ēdieniem, sevis spīdzināšanu. Bet, izpētot gavēņa uztura aspektus, atklājas, ka šis ir pats piemērotākais laiks tam, lai savestu kārtībā savus ēšanas paradumus un sniegtu organismam pelnītu atpūtu no uztura pārmērībām.

Kā jau jebkuram uztura plānam, arī gavēnim vajag pareizo pieeju. Ir jāizvēlas, kā gavēni ieturēt. Katra konfesija piedāvā savus variantus un ieteikumus. Izsenis gavēnis paredz atteikšanos no gaļas, bet mūsdienās to papildina arī attiekšanās no saldumiem, kafijas, alkohola, smēķēšanas un citām atkarību raisošām vielām. Svarīgākā atziņa ir tajā, ka jēga slēpjas nevis tajā produktā, no kā tu atsakies, bet pašā atturēšanas faktā.

Ir jāizanalizē, vai esošais veselības stāvoklis ļauj gavēni ieturēt. Cilvēki ar anēmiju nedrīkst attiekties no gaļas, jo tas var novest pie vēl lielākiem veselības traucējumiem. Arī grūtniecēm tas nav ieteicams, īpaši ņemot vērā to, cik izplātīts ir B 12 vitamīna trūkums grūtniecēm Eiropā. Arī cilvēki ar smagām saslimšanām, piemēram, vēzi, nedrīkst ierobežot uztura daudzumu. Maltīšu skaitu un porciju lielumu samazināšanu nevar atļauties profesionāli sportisti.

Ir daudz jautājumu par atteikšanās no gaļas. Nenoliedzami, gaļa satur B grupas vitamīnus un neaizstājamās aminoskābes, kas ir nepieciešami organismam. Bet 40 dienu laikā to trūkums izveidoties nevar. Turklāt, neēdot gaļu, cilvēks palielina dārzeņu un putraimu īpatsvaru ēdienkartē – organismā nāk papildus vitamīni un šķiedrvielas. Der atcerēties, ka, atturoties no gaļas, ēdienkartē obligāti jāpalielina pākšaugu un sojas daudzumu.

Un svarīgi sakārtot prātu un der atcerēties, ka tā beigas nenozīmē, ka uzreiz drīkst mesties virsū aizliegtajiem produktiem, lai arī cik ļoti mēs pēc tiem neilgotos. Tapāt kā sagatavošanas posmā, tos ēdienkartē vajadzētu ievest pakāpeniski. Gandarījums no gavēšanas nav konfekšu kārbas iztukšošana vai kotlešu pannas apēšana. Pārmērības pēc atturēšanās noved pie liekā svara.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Antons 02/17/2021 09:44 Made < spriežot pēc Jūsu rakstītā, jums šajās 40 dienās būtu vēlams atturēties no baznīcas apmeklējuma vai vismaz iet uz citu baznīcu

2 made 03/27/2019 09:22 Es atturos no gaļas ēdieniem,no alkoholiskiem dzērieniem,no publisku pasākumu apmeklēšanas no laulības dzimumdzīves,kas arī ļoti stingri jāievēro,vismaz man tā teica vietējais mācītājs,un piekodināja,ka neatturēšanās gadījumā,var sodu piemērot,vai nu ilgu atturēšanos ar darbiem draudzē,vai naudas sodu.Brr,kur tad naudu ņemsi,labāk paklausīt mācītājam.Kādēļ ļoti reti tieši dzimumdzīves atturību piemin, ja tas ir viens no galvenajiem kritērijiem gavēšanā.


SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Saulgriežu STIRNU BUKS Tukuma TIC
Abavas senlejas dabas parkā, sprigani un lecīgi kopā izbaudītu šī gada visgarāko dienu, bet novakarē kopīgu veiktu Uguns aizdegšanas rituālu. | Skatīt vairāk
Latvija
Ieelpo pavasari Galēnu muižas parkā Preiļu novada TIC
Galēnu muižas parks pavasarī aicina apmeklētājus iegrimt mierpilnā dabas un mākslas saspēlē. | Skatīt vairāk
Pludmales terase "Pampūkas" atklāj sezonu! Preiļu novada TIC
Pludmales kafejnīca "Pampūkas" gatavojas sezonas atklāšanai Mātes dienā! Tiek "vārīti" pirmie saldējumi, ar kuru garšām vari iepazīties "Pampūku" | Skatīt vairāk
"MÓRA" – Vietējās Garšas Iedvesmas Oāze Rēzeknes pilsētas TIC
Atklāj garšu ceļojumu, kas sakņojas Latgalē un tiecas uz zvaigznēm! Šeit katrs ēdiens ir stāsts, kas dzimis no tradīcijas, mīlestības pret vietējo. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2025 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2025 1st-studio.com

 
Total Timed::4.93818712sec.