Latvija noslēdz aktīvu dalību UNESCO Starpvaldību komitejā

No 1. līdz 5. februārim tiešsaistē norisinājās UNESCO Starpvaldību komitejas kultūras izpausmju daudzveidības aizsardzībai un veicināšanai (Komiteja) 14. sesija, vienkopus pulcējot vairāk nekā 200 pārstāvjus no UNESCO 2005. gada Konvencijas par kultūras izpausmju daudzveidības aizsardzību un veicināšanu (Konvencija) dalībvalstīm, kā arī nevalstiskās organizācijas.

Komitejas 14. sesija tika atklāta, īpaši izceļot Covid-19 radīto negatīvo ietekmi uz kultūras un radošajām industrijām. Vienlaikus Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālā asambleja 2021. gadu ir pasludinājusi par Starptautisko radošās ekonomikas gadu ilgtspējīgai attīstībai, tādējādi Komitejas darba kārtībā izceļot jautājumus, kuri saistīti ar mākslinieku statusu, kultūras izpausmju daudzveidības aizsardzību digitālajā vidē un kultūras pakalpojumu un preču nozīmes izcelšanu.

Latvijas delegācijas vadītāja Komitejā, Latvijas Kultūras akadēmijas rektore profesore Rūta Muktupāvela pauda atzinīgus vārdus par publikāciju “Culture in Crisis – Policy guide for a resilient creative sector”, kas apkopo praktiskus soļus Covid-19 pandēmijas radīto seku novēršanā, kā arī informēja Komiteju par valsts īstenotajiem Covid-19 radīto seku novēršanas pasākumiem – modernizāciju kultūras nozarē, ieguldījumiem kultūras infrastruktūrā, atbalstu Covid-19 krīzes skartajām nevalstiskajām organizācijām u.c.

“Kultūra ne tikai pozitīvi ietekmē nacionālas valsts ilgtspējīgu attīstību, kalpojot par pamatu līdztiesībai un iekļautībai, bet arī veicina tās ekonomisko izaugsmi. Latvija UNESCO līmeņa forumos var pamatoti lepoties ar saviem sasniegumiem un kalpot par piemēru tam, kā virzīties dzimumu līdztiesības, radošo personu tiesiskās aizsardzības un digitālās vides attīstības virzienā. Latvija var argumentēt un demonstrēt, ka ir iespējams apvienot māksliniecisko jaunradi, inovatīvas uzņēmējdarbības un biznesa vadības jomas, lai veicinātu radošo un kultūras industriju sektora attīstību,” uzsver Latvijas delegācijas vadītāja Komitejā profesore Rūta Muktupāvela.

Vienlaikus UNESCO izcēlusi Digitālo vadlīniju nozīmi, kuras ietver stratēģisku pamatu Konvencijā noteikto mērķu sasniegšanai digitālajā vidē, kur kultūras preces un pakalpojumi tiek radīti, ražoti, izplatīti, patērēti un uzglabāti elektroniski. Paužot atbalstu vadlīniju aktualizēšanai, Latvijas delegācijas vadītāja vienlaikus vērsusi uzmanību uz digitālo prasmju plaisas palielināšanos, kā arī pieejamības jautājumu aktualizēšanos pandēmijas laikā.

2020. gadā Latvija iesniedza periodisko ziņojumu par sasniegto progresu Konvencijā noteikto mērķu īstenošanā pēdējo četru gadu laikā. Ziņojums paredz tā izstrādāšanu sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām, kuru darbība ietver Konvencijā nostiprināto kultūras izpausmju daudzveidības aizsardzības un veicināšanas principu īstenošanu.

Komiteja ir Konvencijas dalībvalstu vēlēta institūcija, ko veido 24 valstis. Komiteja uzrauga Konvencijas mērķu īstenošanu, kas paredz sekmēt līdzsvarotu starptautisko kultūras preču un pakalpojumu apriti, veicināt radošo personu mobilitāti un nodrošināt tām labvēlīgus darba apstākļus, veidot ilgtspējīgas kultūras pārvaldības sistēmas un politiku, kā arī veicināt kultūrā tādas pamatvērtībās kā izpausmes brīvību un dzimumu līdztiesību.

Latvija pirmo reizi Komitejā tika ievēlēta 2017. gada 15. jūnijā uz laiku no 2017. līdz 2021. gadam. Šo gadu laikā Latvijas delegācija ir paudusi nostāju par dažādiem aktuāliem jautājumiem kultūras un radošajās industrijās, kultūrpolitikā, vienlaikus izceļot Latvijas sniegumus, piemēram, “radi!” iniciatīvu, Latvijas valsts pārvaldes valodas tehnoloģiju platformu Hugo.lv darbību un sasniegumus. Komitejas 14. sesija ir noslēdzošā, kurā Latvija aktīvi piedalās, kā tās locekle. Komitejas sastāvā esošo valstu nomaiņas procedūra tiks izpildīta 2021. gada jūnijā.

Latviju Komitejas 14. sesijas darbā pārstāvēja delegācijas vadītāja, Latvijas Kultūras akadēmijas rektore profesore Rūta Muktupāvela, Latvijas pastāvīgā pārstāvja UNESCO vietniece Zanda Grauze, Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta vecākā referente Sabīne Branta un UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Kultūras sektora vadītāja Ieva Švarca.

2021. gadā aprit trīsdesmit gadi, kopš Latvija pievienojusies starptautiskajām organizācijām – ANO un UNESCO –, kuru darbība vērsta uz miera un drošības nodrošināšanu pasaulē un ilgtspējīgas attīstības sekmēšanu, veicinot starpvalstu sadarbību šo mērķu sasniegšanā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 20.04.2024 Vakars ar Dj Park Hotel Latgola
Gaidām Jūs šo sestdien , plkst.20:00 bārā La Terrasse💃🍾🕺 Galdiņu rezervācija +371 65404910 | Skatīt vairāk
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 23.04.2024 Summer Sound 2024 Liepājas reģiona TIB
Grandiozākais pludmales festivāls Baltijā “Summer Sound”, kas šogad notiks 2. un 3. augustā Liepājā, papildina pašmāju un starptautisko | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 09.04.2024 - 20.04.2024 Viesu nams “BALTIŅI” TAKA
Lieliska vieta atpūtai, kur paslēpties no pilsētas burzmas un trokšņiem. Ir iespēja baudīt spāņu virtuvi. Visus ēdienus gatavo spāņu šefpavārs! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.12671995sec.