Izgaršot Latgali: no spēcinoši sātīgām putrām līdz saldiem kārumiem

No spēcinoši sātīgām putrām līdz saldiem kārumiem, no gardām dabas tējām līdz stiprinātiem dzērieniem, no silta maizes klaipa līdz zeltainiem siera rituļiem – tik dažādas ir Latgales garšas. Bet tās visas vieno kas kopīgs – ja reiz ir laimējies nogaršot kādu Latgales tradicionālo ēdienu vai dzērienu, ir grūti palikt vienaldzīgam. Pateicoties latgaļu saimniecēm, zemnieku saimniecībām, mājražotājiem, tūrisma mītnēm, kā arī vairākiem restorāniem un kafejnīcām, Latgales tradicionālais kulinārais mantojums ir baudāms arī mūsdienās.

Asuškas jeb kļockas

Ja maltīti ir ierasts noslēgt ar desertu, tad latgaliešu tradicionālais saldais ēdiens asuškas jeb kļockas ir tik fantastisks, lai ar to būtu vērts sākt stāstu par Latgales spilgtākajām garšām. To gatavo no rauga mīklas, veidojot nelielus pīrādziņus, un pildījumam izmanto saldinātu biezpienu (saldina ar cukuru un/vai iebiezināto pienu). Asuškas sākotnēji cep krāsnī līdz zeltainam brūnumam un pēc tam nedaudz pavāra iepriekš uzkarsētā pienā. Treknās, saldās, sulīgās un ļoti garšīgās kļockas ir godu ēdiens, ar ko Latgalē pabeidz godu mielastus.

Guļbešnieki, guļbešnīki, buļbešnīki

Vēl viens no zīmīgākajiem Latgales kulinārā mantojuma ēdieniem ir guļbešņīki – arī guļbešnieki, guļbešnīki, buļbešnīki – Latgales vecmāmiņu recepte, ko gatavo no vārītu kartupeļu masas (guļbiem). Tas ir gana sātīgs ēdiens, ko var baudīt arī ikdienā. Guļbešņīki ir ar kūpinātu cūkgaļu pildīti veltnīši, ko gatavo no vārītiem kartupeļiem, pēc tam tos apvārot eļļā. Lai gan šim ēdienam ir zināmas līdzības ar tā “kaimiņu” – cepelīnu, cepšanas dēļ guļbešņīkam veidojas zeltaina un nedaudz kraukšķīga ārpuse. Tradicionāli guļbešņīkus ēd ar skābu krējumu vai sēņu mērci.

Krupņiks ar guļbim

Latgales kulināro mantojumu raksturo arī ēdienu sātīgums. Viens no ēdieniem, kas noteikti radīs sāta sajūtu ir krupņiks ar guļbim jeb kartupeļiem. Tā ir miežu putra ar pienu un kartupeļiem. Pamata garšai izmanto gaļas buljonu, kam pievieno putraimus, kartupeļus un zaļumus. Pirms baudīšanas pievieno arī kārtīgu karoti krējuma.

Gavēņa laika murcovka

Marts tradicionāli ir gavēņa laiks un Latgales kulinārajā mantojumā ir neskaitāmi ēdieni, ko var baudīt arī šajā laikā. Viens no tiem ir murcovka – uzkoda, ko gatavo no gabaliņos sagrieztas rudzu maizes, sakapāta sīpola, ūdens, linsēklu eļļas un garšvielām. Šis ēdiens derēs arī tiem, kuri vēlas izgaršot Latgali, bet vienlaikus ļoti rūpīgi skaita kalorijas.

Batviņi jeb jauno biešu lapiņu zupa

Tuvojoties pavasarim, aizvien vairāk kārojas vieglāki ēdieni, kas palīdzētu uzņemt pēc iespējas vairāk vitamīnu. Latgaļu kulinārā mantojuma pūra lādē sastopami arī šādi ēdieni, piemēram, batviņi jeb jauno biešu lapiņu zupa. Šo zupu var ēst gan siltu, gan atdzesētu. Zupa Latgalē tiek vārīta arī mūsdienās, to pagatavo no jauno biešu lapām, kātiem un grūbām.

Leģendārais dzēriens – šmakovka

Latgales kulinārais mantojums nav iedomājas arī bez stingra un tumīga siera, spēcinošas rudzu maizes, lauku biezpiena, aromātiskām tējām, kas baudāmas pirts dienā vai garas darba dienas vakarā, kā arī stiprā dzēriena – šmakovkas. To darina no pašu dārzos un tīrumos audzētām dabas veltēm un šim dzērienam par godu ir atvērts arī muzejs.

Baudīt un iemācīties pagatavot

Latgaļi ir izslavēti ar savu viesmīlību un to var just arī kulinārajā mantojumā. Ēdieni ir gardi, visbiežāk sātīgi un spēcinoši. Pie īstu Latgales saimnieču klātā galda sev tīkamo atradīs ikviens – gan saldumu mīļotājs, gan asāku un spēcinošu ēdienu cienītājs, gan mūsdienās aktuālā vegānisma vai veģetārisma piekritēji. Neatkarīgi no tā, kuru ēdienu izvēlēsieties, jāņem vērā būtisks brīdinājums – iepazīstot Latgales garšas, radīsies vēlme tās baudīt vēl un vēl. Par laimi, Latgales saimnieces nereti piedāvā iespēju ne tikai nogaršot šos ēdienus, bet arī iemācīties gatavot.

Latgales kulinārā mantojuma ēdienu gatavošana ir aizraujoša un baudāma nodarbe. Recepšu klāsts ir tik plašs, ka katra saimniece atradīs kādu sev piemērotu ēdienu gan ikdienai, gan svētku galdam. Latgalei raksturīgākās receptes ir apkopotas izdevumā “Latgales pavārgrāmata”. Starp vairāk nekā 200 receptēm ir atrodamas uzkodas, zupas, otrie ēdieni, saldie ēdieni un dzērieni. “Latgales pavārgrāmatu” digitālajā formātā vari lasīt ŠEIT

Informācija par Latgales kulinārā mantojuma tīkla dalībniekiem meklējama portālā www.kulinaraismantojums.lv (sadaļā "Biedri").

Šīs publikācijas sagatavošanu un izvietošanu plašsaziņas līdzekļos finansē Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programma Eiropas kaimiņattiecību instrumenta ietvaros 2014.-2020. gadam projekta Nr. ENI-LLB-1-016 “Kulinārā mantojuma un tradicionālo amatniecības prasmju saglabāšana un popularizēšana” (BELLA CULTURE) ietvaros. Kopējās projekta izmaksas ir 792 657,69 EUR, ES atbalsts (90%) - 713 391,92 EUR. Par šīs publikācijas saturu pilnībā atbild Krāslavas novada dome un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.04.2021 - 20.04.2021 HERCOGS Slāvu garšu ceļojums - Brančs 2+2! Hercogs Mārupe
Brančs Slāvu garšās pieejams katru dienu un visas dienas garumā! Pasūtīt nepieciešams 2h pirms. Maltīte pietiek 2 pieaugušajiem un 2 bērniem! Cena | Skatīt vairāk
Latvija 45 EUR
Informācijas diena gidiem Cēsīs  Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs
Katru gadu pavasarī, pirms aktīvās tūrisma sezonas sākuma Cēsīs notiek informācijas diena gidiem. Šogad tā pirmo reizi notiks tiešsaistē. | Skatīt vairāk
Cēsu Sv. Jāņa baznīcas gaismas stāsts Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs
Vēro Cēsu Sv. Jāņa baznīcas muzikālo gaismas stāstu pavasara noskaņās visu aprīļa mēnesi! Tas veidots kā gaismas triumfs pār tumsu, svinot | Skatīt vairāk
MELNAIS DIMANTS - Ārstnieciskais SPA  Baltic Beach Hotel & SPA
Viens no unikālajiem Latvijas dārgumiem ir saldūdens ezera dūņas no MARENCE, kas tiek izrakti Raznas nacionālā parka teritorijā 7 metru dziļumā. | Skatīt vairāk
no 39 EUR
Uzņēmumi


Park Hotel Latgola
,


Plaza
,


Park Hotel Latgola semināru telpas
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2021 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2021 1st-studio.com

 
Total Timed::0.40248919sec.