Iedzīvotāji 30. aprīlī aicināti piedalīties dabas vērošanas zibakcijā, iesūtot fotogrāfijas ar dabas novērojumiem

Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte aicina Latvijas iedzīvotājus iesaistīties dabas vērošanas zibakcijā “Viena diena Latvijā” 30. aprīlī, iesūtot zinātniekiem sezonālo dabas norišu attēlus.

Aprīļa beigas Latvijas teritorijā iezīmējas ar strauju zaļošanos, lapu plaukšanu un ziedēšanas sākšanos, jo īpaši strauja augu attīstība pēdējā aprīļa dekādē notiek vēlajos pavasaros. Augu un dzīvnieku sezonālās norises kā ziedēšanas sākums, augļu nogatavošanās, putnu migrācija, saimnieciskās darbības parādības –  pēta fenoloģija. Dabas ritmu (fenoloģiskie) novērojumi tiek uzskatīti par vieglāko un ērtāko veidu, kā pamatot klimata pārmaiņas, izmaiņas ainavā, jo augi un dzīvnieki visjūtīgāk reaģē uz izmaiņām apkārtējā vidē.

“Brīvprātīgie novērotāji jeb sabiedriskie zinātnieki, iegūstot novērojumu datus, ir nozīmīgs zinātnieku atbalsts, kā arī, attīstoties tehnoloģijām, sabiedriskās zinātnes loma arvien pieaug. Pagājušajā gadā zibakcijas ietvaros tika saņemti vairāk kā 500 attēli no 180 dažādām vietām Latvijas teritorijā,” uzsver zibakcijas koordinatore Latvijas Universitātes vadošā pētniece Dr. ģeogr. Gunta Kalvāne.

Lai labāk izprastu dabas norises un reģionālās atšķirības, Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes zinātnieki aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju iesaistīties zibakcijā un kļūt par sabiedrisko zinātnieku.

Zibakcija “Viena diena Latvijā” notiks šī gada 30. aprīlī visā Latvijas teritorijā. Iedzīvotāji aicināti nofotografēt tuvplānus (vislabāk dienvidu pusē novietotos zarus acu augstumā):

1. parastajai ievai;

2. āra bērzam;

3. mājas ābelei.

Norādot apdzīvotas vietas koordinātas vai arī apdzīvotas vietas pasta indeksu, lūgums atsūtīt minēto augu sugu fotogrāfijas saziņas vietnē WhatsApp 27104440 vai uz e-pasta adresi [email protected].

Pētījumam izvēlētas viegli atpazīstamas un bieži sastopamas koku sugas. Ja tuvumā nav atrodamas visas sugas, iedzīvotāji aicināti iesūtīt pieejamo sugu attēlus, piemēram, tikai mājas ābeles tuvplānus vai, piemēram, trīs vai četras āra bērza fotogrāfijas, kuri atrodami tuvākajā apkaimē. Fotogrāfiju daudzums nav limitēts. Pirms fotogrāfiju sūtīšanas, lūgums pārliecināties, vai fotogrāfijā nav redzama sensitīva informācija, piemēram, mājas nosaukums, personas seja, automašīnas numurs.

Digitālās fotogrāfijas arvien biežāk tiek izmantotas fenoloģijas pētījumos, paralēli citām metodēm kā satelītdatu datu analīze, herbāriju materiāli, un brīvprātīgo novērotāju ievāktā informācija.

Iesūtītie attēli tiks izmantoti fenoloģiskā modeļa pārbaudē un reģionālo atšķirību izvērtējumā.  Rezultātu apkopojums būs pieejams Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes mājas lapā, kā arī katram interesentam tiks nosūtīts e-pastā vai saziņas vietnē WhatsApp. #pavasaris2022

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.60171199sec.