Apgūsti un izmēģini pats seno amatu prasmes Gaujas Nacionālajā parkā

Tradīcijas, vēsture un radošums turpina saausties un aizraujošā veidā aicina iepazīt senās un autentiskās prasmes Āraišu ezerpilī, muzejos, kalvēs, amatu mājās un Siguldas Pils kvartālā Gaujas Nacionālajā parkā.

Āraišu ezerpils Arheoloģiskais parks ir kā ceļojums laikā, kurā vērot un iepazīt 9.-10. gadsimta iedzīvotāju ikdienu, apmeklējot ezerpili un aplūkojot senlietas. Turklāt, Āraišu ezerpilī iespējams darboties praktiski un spēlēt uzdevumu spēli. Jaunākajiem apmeklētājiem piedāvāts izveidot lentveida rotājumu no dzijas pavedieniem un koka pērlītēm, iedvesmojoties no seno latgaļu sieviešu grīstes vainagu veidošanas tehnikas. Un spēlē “Izlaušanās cauri laikmetiem” piedāvā norādēs, uzdevumus un spēles laikā apmeklētāji aicināti iepazīt tādas praktiskas prasmes kā darbs ar mālu, graudu berzēšana, senā apģērba komplektēšana un trāpīšana mērķī izmantojot trebušeta mini versiju.

Vienkoču Kokamatniecības muzejā var iepazīties ar kokamatniecības attīstību no akmens laikmeta līdz mūsdienām, un to, kā senie amatnieki izgatavoja sadzīves lietas gan muižkungu, gan citu cilvēku vajadzībām. Īpaša uzmanība veltīta vienkoču laivu izgatavošanas procesa izzināšanai, kā arī dažādu darbnīcu un koka apstrādes meistarklašu rīkošanai. Dabas rotu darbnīcā katrs pats var kļūt par amatnieku, kopā ar Vienkoču meistari veidojot skaistas greznumlietas no dabīgiem materiāliem. Paša meistara veidotās koka skulptūras, tostarp ēku miniatūras, apskatāmas Vienkoču parka takās.

Kalves un smēdes

Kalvēs reiz tika kaltas rotas, nauda, vairogi, bruņas un vēl citi svarīgi priekšmeti. Seno rotu kalve Cēsu Viduslaiku pils kompleksa teritorijā apmeklētājus iepazīstina ar seno latviešu rotkaļu darbiem. Šeit var apskatīt seno rotu atdarinājumus un no paša meistara stāstījuma uzzināt par seno bronzas un sudraba rotu nozīmi un valkāšanas tradīcijām. Tāpat arī iespējams ietērpties seno latgaļu rotās un piedalīties seno rotu un monētu radīšanas procesā.

Turaidas smēdē Turaidas muzejrezervātā apmeklētāji aicināti aplūkot kalēja darbarīkus un metālkalumus, izzināt senā amata – kalēja darba pamatus un izaicinājumus. Kalējs ir iemanījies darboties un stāstīt par savu amatu vienlaikus, atklājot kalēja amata noslēpumus. Meistars arī aicina apmeklētājiem pašiem izmēģināt kalēja darbarīkus un izkalt laimes pakavu, monētiņas vai naglu.

Amatu mājas

Drabešu muižas Amatu mājā var apgūt senos amatus, rokdarbus, tradīcijas, dziesmas, dejas un rotaļas. Amatu mājā ierīkotas darbnīcas, kurās apmeklētāji var piedalīties meistarklasēs: aušanas darbnīcā, kur var apgūt aušanu stellēs, un mūzikas instrumentu darbnīca, kurā meistara rokām tiek veidotas kokles, ģīgas, bases un vēl citi mūzikas instrumenti. Turklāt, Drabešu muižā piedāvā arī apgūt latvisko gadskārtu svinēšanas tradīcijas.

Līgatnes Amatu mājā darbojas aušanas darbnīca, tiek piedāvātas seno un mūsdienu amatu meistardarbnīcas. Apmeklētājiem tiek piedāvāts izveidot dabas caurvītus priekšmetus: suvenīrus no vilnas, rotas, magnētus, vannas bumbas, galda dekorus un pat pirts paklājiņus no dabas materiāliem. Līgatnes Amatu māja atrodas vienā no vēsturiskajām papīrfabrikas strādnieku koka rindu mājām Skolaskalnā.

Vaives Amatu mājā meistari iepazīstina ar latviskām vērtībām caur dažādām meistarklasēm, tai skaitā aušanas un mezglošanas, tamborēšanas un apgleznošanas. Amatu mājā tiek austas tautiskās jostas, adīti dūraiņi un grebtas koka karotes. Amatu mājas stelles reiz darinājušas pūru ģimenei Vaives pagastā.

Dzērbenes Amatu māja Vecpieblgā aicina interesentus apgūt seno amatu prasmes aušanas un šūšanas darbnīcās, maizes darbnīcā, kā arī tekstilmākslas studijā.

Siguldas Pils kvartāls

Siguldas Pils kvartālā atrodas vairākas seno amatu darbnīcas, kurās amatnieki atklāj savas īpašās prasmes dabas materiālu apstrādē. Spieķu darbnīca aicina izdzīvot spieķa izgatavošanas procesu, kam ir vairāk kā 200 gadu sena vēsture. Spieķu darbnīcā individuāli interesenti aicināti iededzināt spieķītī rakstu vai izkrāsot to, un grupu dalībnieki aicināti izgatavot savu spieķi, sākot no vārīšanas un mizas lobīšanas līdz pat spieķa locīšanai.

Keramikas darbnīcā iespējams iepazīt procesu, kā māls pārtop greznā vāzē, krūzē, šķīvī vai citā keramikas izstrādājumā. Darbnīca iekārtota tā, lai apmeklētāji varētu gan vērot meistarus darbībā, gan iesaistīties paši.

Ādas arteļa darbnīcā iespējams vērot ādas darbu tapšanas procesu, kā arī pašiem izveidot interesantas un noderīgas dāvanas un suvenīrus. Ādas apdare ir viens no senākajiem amatniecības veidiem. Senākos laikos no ādas tika izgatavots gandrīz viss un arī mūsdienu pasaulē āda ir palikusi kā piesaistoša un moderna amatniecība.

Rotu darbnīca "Baltu rotas" nebeidz pārsteigt ar savu formu, rakstiem un stāstu. Apmeklētāji aicināti izgatavot piekariņu un radīt sudraba vai zelta gredzenus, kā arī iespējams piedalīties arī Nameja gredzena veidošanas procesā.

Šis nav parasts parks, šis ir parks, kurā, dodoties piedzīvojumos, pētot un izzinot, ikviens mirklis top par unikālu pieredzi.

Lūgums iepriekš pieteikt apmeklējumu un dalību meistarklasēs!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Tukuma pusē Tukuma TIC
Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā! | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 27.04.2024 Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Valmieras TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.03009701sec.