Notikumi no naktskluba Londonā līdz Latgales pierobežai – izskanēs pirmā latgaliešu kriminālromāna «Bruoli» radio iestudējums

No 21. līdz 25. martam Latvijas Radio 1 ēterā izskanēs pirmā kriminālromāna latgaliski „Bruoli” radio iestudējums. Jaunajā iestudējumā, kura mākslinieciskais vadītājs ir Kristaps Rasims, piedalīsies 25 Latvijas profesionālo un amatierteātru aktieri, kā arī sabiedrībā pazīstamas personības.

Latgaliešu literāta Alda Bukša kriminālromāns „Bruoli” tika izdots 2020. gadā, iznākot gan latviešu literārajā, gan latgaliešu rakstu valodā. Darbs saņēmis ne tikai atzinības pilnas lasītāju atsauksmes, bet arī novērtēts ar Latgaliešu kultūras gada balvu „Boņuks”. Kriminālromāna motīvs vēsta par neveiksmīgu pokera spēli ekskluzīvā Londonas klubā, kas latvieti Edgaru ievelk notikumu ķēdē, novedot viņu Helsinku cietumā. Pa šo laiku Igaunijā bez vēsts pazūd Edgara jaunākais brālis. Aizsākas Edgara pēddziņa gaitas: no Igaunijas uz Ziemeļlatgali, Latvijas-Krievijas pierobežas joslu un Londonu, pamazām izgaismojot sarežģītu starptautisku noziedzības tīklu.

Režisors Viesturs Kairišs kriminālromānu savulaik raksturojis kā aizraujošu un dinamisku, kas aptver šodien aktuālo noziedzības spektru, analizē tās sociālos iemeslus. „Brīžiem mīļā Ziemeļlatgale atgādina brāļu Koenu „Fargo” ainavu — ar negaidītām asins peļķēm uz knapi izkritušā sniega. Un īpaša mīlestība pret Latgali un latgaliešu valodu. Kaut arī detektīvs ir starptautisks, iekļaujot Krievijas un Eiropas kriminālās pasaules vaibstus, svarīgākais vēstījums ir domāts mums pašiem:

— Kas tev traucē braukt prom no šī cauruma?

— Kā? Te ir manas mājas...”, tā par romāna galveno domu izteicies V. Kairišs.

Kriminālromāna „Bruoli” radio iestudējums latgaliski no 21. līdz 25. martam Latvijas Radio 1 ēterā plkst. 22.05 izskanēs piecās daļās. Romānu dramatizējusi Rūta Dišlere. „Bruoli” radio versijā piedalās 25 Latvijas profesionālo un amatierteātru aktieri, sabiedrībā pazīstamas personības, kā arī pats kriminālromāna autors Aldis Bukšs. Iestudējumā skanēs profesionālo aktieru Jāņa Kroņa, Katrīnas Grigas, Ingas Misānes-Grasbergas, Kristapa Rasima balsis, kurām pievienojušies Baltinavas dramatiskā kolektīva „Palādas” un Rēzeknes Tautas teātra aktieri – Anita Ločmele, Jāzeps Jermacāns, Imants Slišāns, Aldis Leidums, Ilmārs Dreļs, Jānis Pampe un citi. Tāpat iestudējumā ieskanēsies arī sabiedrībā pazīstamu personību – aktiera un komiķa Jāņa Skuteļa, radio personības un influencera Laura Zalāna, mūziķa Renāra Kaupera, pasākumu un raidījumu vadītāja Mārtiņa Kozlovska jeb Kozmena, priestera Guntara Skutela un citu  balsis.

Iestudējuma mākslinieciskais vadītājs, režisors un komponists Kristaps Rasims par darbu pie kriminālromāna „Bruoli” pārtapšanas radio iestudējuma formātā saka: „Romānu „Bruoli” es uzskatu par vienu no labākajiem sava žanra literatūras darbiem ne tikai Latgales un Latvijas, bet arī plašākā mērogā. Ja man kāds teiktu, ka to ir sarakstījis nevis mūsu pašu Aldis Bukšs, bet gan, piemēram, leģendārais Stīgs Lārsons – es pilnībā noticētu! Tādēļ ar lielu prieku veicu šo darbu, kas bija ļoti apjomīgs un piņķerīgs – mēs kopā bijām 25 ierunātāji-aktieri, un ieraksti notika četrās studijās dažādās Latvijas vietās. Lai arī darbs prasījis daudz laika un radīts daudz gigabaitu skaņas failu, taču šajā procesā noķēru kaifu – strādāt kopā ar lieliskiem cilvēkiem pie tik laba materiāla! Ļoti ceru, ka radio klausītājiem būs līdzīgas sajūtas.”

Kriminālromā „Bruoli” radio iestudējumu īsteno Latvijas Radio Latgales studija un latgaliešu kultūras kustība „Volūda”. 2021. gadā abu sadarbībā tapa arī pirmie radiolasījumi latgaliski – Ilzes Spergas stāstu krājuma „Dzeiveiba” ieraksts. Jaunā radio iestudējuma veidošanu finansiāli atbalsta Latvijas Radio un Valsts kultūrkapitāla fonds.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Latvija
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.66858006sec.