Pirmo reizi nedēļas nogalē plaši atzīmēs Lībiešu mantojuma dienu

Šajā nedēļas nogalē, 2023. gada 26. martā, tiks uzsākta jauna tradīcija – Lībiešu mantojuma diena –, kad novadi, kuros savulaik mituši lībieši, simboliski izcels savas lībiskās saknes. Šajā dienā bagātīgā pasākumu programmā daudzviet Latvijā būs redzami lībiešu karogi, ēkas iegaismosies lībiešu krāsās un būs dzirdama putnu modināšanas dziesma, kas lībiešu tautas kalendārā ieskandina jaunu gadu.

Baiba Moļņika, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre uzsver: “Pēdējos gados aizvien vairāk apzināmies un uzzinām par Latvijas otro pamattautu – lībiešiem – un viņu nemateriālo kultūras mantojumu. Nemateriālais jeb dzīvais vērtību kopums palīdz izprast un dzīvot mūsdienu pasaulē, spēcinot kopienu, kas ir gan mantojuma radītāji, gan glabātāji un tālāknesēji. Lībiskās kopienas unikālais mantojums atrodams ne vien Kurzemē, bet arī citās Latvijas vietās, kur pirms daudziem gadsimtiem dzīvojuši lībieši, – Siguldā, Straupē, Limbažos, pie Burtnieka ezera, Rīgā, Ogrē, Lielvārdē.”

Valts Ernštreits, LU Lībiešu institūta direktors pauž: “Lībiešu mantojuma dienas iecere ir guvusi plašu atsaucību. Tās svinēšanā iesaistījušies daudzi cilvēki, organizācijas un pašvaldības. Parādot novadu lībisko piederību, ar lībiešu karogiem tiks rotātas iestāžu ēkas, cilvēku mājas, lībiešu krāsās rotāsies gan Latvijas Nacionālā bibliotēka, gan Rīgas Dome, gan Siguldas tilts pār Gauju, gan koncertzāle “Latvija” Ventspilī, un lībiešu putnu modināšanas dziesma skanēs no Aizkraukles pilskalna līdz Kolkas ragam un no Ainažiem līdz Doma laukumam Rīgā.”

Lolita Ozoliņa, Vidzemes lībiešu pēctece, Vidzemes lībiskā mantojuma kopēja teic: “Lībiešu mantojuma dienas atzīmēšana ir Vidzemes lībiskās kultūrtelpas pirmais lielais notikums, kam gatavojas katrā pagastā un novada centros. Cilvēki mācās putnu modināšanas dziesmu, ir sarūpējuši zīmīgas pavasara saulgriežu aktivitātes, un, pateicoties mūsu pašvaldībām, vairāki novada pagasti pirmo reizi pacels lībiešu karogu, lai vienoti atzīmētu Latvijas pirmiedzīvotāju – lībiešu – mantojumu!”

Pašlaik pieteiktie pasākumi un vietas, kuras tiks rotātas ar lībiešu karogu, atzīmētas kartē, kas atrodama vietnē www.libiesugads.lv. Ikviens ir aicināts iesaistīties Lībiešu mantojuma dienas pasākumos un ziņot mums par vietām, kur iecerēts modināt putnus vai izvietot lībiešu karogus, lai šīs vietas var pievienot kartei (informācija jāsūta uz e-pastu [email protected]).

LU Lībiešu institūts sadarbībā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju un Latvijas Nacionālo kultūras centru 2023. gadu ir pasludinājis par Lībiešu mantojuma gadu. Tā nolūks ir pievērst uzmanību Latvijas lībiskajām saknēm. Gads noris kā atsevišķu pasākumu un iniciatīvu kopums, kuru apzināšanu un apvienošanu kopīgā ciklā veic LU Lībiešu institūts.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
3 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.76064491sec.