Latvijas Pasts izdod pastmarku par godu Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja 250 gadu jubilejai

Latvijas Pasts 2023.gada 21.jūlijā izdod jaunu pastmarku sērijā Latvijas muzeji – šī gada īpašais izdevums veltīts Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja 250.gadadienai. Uz jaunās pastmarkas māksliniece Arta Ozola-Jaunarāja attēlojusi vairākus vērtīgus eksponātus no muzeja krājuma, kā arī Latvijas muzejniecības tēva, kolekcionāra Nikolausa fon Himzela portretu, kura dabaszinātnisko un mākslas priekšmetu kolekcija bija aizsākums Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja tapšanai. Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta 2023.gada 21.jūlijā no plkst.12 līdz 16 Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā, Palasta ielā 4, Rīgā. Savukārt plkst.13 plānota svinīga pastmarkas prezentācija ar Latvijas Pasta un Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja pārstāvju līdzdalību.

Pastmarka Rīgas vēstures un kuģniecības muzejam – 250 izdota 50 000 eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir 1,52 eiro, kas atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu Latvijas teritorijā. Līdz ar pastmarku izdota arī speciāla aploksne 500 eksemplāru tirāžā. Pastmarkas un aploksnes dizaina autore ir māksliniece A.Ozola-Jaunarāja.

Māksliniece jaunās pastmarkas kompozīciju veidojusi, iekļaujot tajā Rīgas ārsta un kolekcionāra Nikolausa fon Himzela (1729-1764) portretu, kā arī priekšmetus, kas simbolizē muzeja pirmsākumus. Tajā atspoguļotas ziloņkaulā grieztas šaha figūras (19.gadsimts, Ķīna) ar Himzela muzeja kolekcijas identifikācijas zīmi – litogrāfiski iespiestu uzrakstu: Himselsches Museum. Pastmarkas kompozīciju papildina monēta Rīgas brīvpilsētas sudraba vērdiņš (1565), 17.gadsimtā veidota koka skulptūra Kaņepāju šķirotājs, kā arī vēsturisks smilšu pulkstenis kā nepārtraukta laika ritējuma simbols.

Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns uzsver: “Varam būt lepni, ka mūsu vēsturiskās vērtības, stāsti un mantojums ar rūpību tiek glabāti, kopti un sargāti cauri gadu simtiem. Suminot Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju tik nozīmīgajā jubilejā, ir patiess prieks izdot pastmarku, kas atspoguļo muzeja izpētes, kultūras apmaiņas un atklājumu garu. Ceram, ka šī pastmarka kļūs par paliekošu šī laika vēstījumu un priecēs tās saņēmējus gan Latvijā, gan pāri robežām.”

Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja direktore Liene Johansone-Kuzmina stāsta: “Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja 250 gadu jubileja ir nozīmīgs notikums visas Latvijas mērogā, jo atgādina sabiedrībai faktu, ka mēs ikviens varam lepoties ar to, ka 18.gadsimtā Rīgā ir dzīvojuši progresīvi cilvēki, kas 1773.gadā ir atbalstījuši pirmā publiskā muzeja izveidi Baltijas valstu reģionā, tā nodrošinot kultūras mantojuma saglabāšanu dažādu kolekciju veidolā, kas mums gadsimtiem ilgi ir ļāvušas apzināties un iepazīt savu vēsturi, kultūru un vērtības. Sadarbības rezultātā ar Latvijas Pastu esam izveidojuši pastmarku, kas iezīmēs muzeja jubilejas faktu apliecinot, ka šīs vērtības joprojām ir dzīvas un sabiedrībai nozīmīgas. Muzejs vienmēr ir bijis mainīgs un dzīvs, taču uz pastmarkas atainotie tēli simboliski atgādina, cik nozīmīgs ir tieši muzeja pirmsākumu fakts un kolekciju devums sabiedrībai arī mūsdienās.”

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs atrodas Rīgā, Palasta ielā 4. Muzejs ir vecākais muzejs Baltijā, kā arī viens no senākajiem sabiedrībai atvērtajiem muzejiem Eiropā. 1773.gada 22.februārī Rīgas rāte pieņēma vēsturisku lēmumu – apstiprināt publiskā muzeja dibināšanu Rīgā, nosaucot to par Himzela muzeju (Himselsches Museum), kas ir šodienas Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja sākotne. Lēmuma pamatā bija Rīgas ārsta Nikolausa fon Himzela novēlējums, nodot sabiedrības apskatei un izglītošanai privāto dabas un mākslas priekšmetu kabinetu. Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs mūsdienās ir viena no lielākajām un nozīmīgākajām Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma krātuvēm. Šobrīd muzeja krājumā tiek glabāti vairāk nekā 600 000 priekšmetu, kas sistematizēti 75 kolekcijās.

Pastmarku sērijas Latvijas muzeji jauno pastmarku un aploksni Rīgas vēstures un kuģniecības muzejam – 250 iespējams apskatīt šeit.

Latvijas muzeju sērijas izdošanu Latvijas Pasts sāka 2021.gadā, lai iepazīstinātu sabiedrību ar plašo muzeju klāstu Latvijā, stiprinot muzeju kopējo lomu. Iepriekš izdotās pastmarkas tika veltītas Rīgas Porcelāna muzejam un Latvijas Sporta muzejam. Visas šīs sērijas pastmarkas iespējams apskatīt te.

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 18.augustā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.04.2024 - 30.04.2024 NBS orķestra DŽEZA DIENA Tukumā Tukuma TIC
30. aprīlī plkst. 19.00 Tukuma pilsētas Kultūras namā Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku orķestra “Džeza dienas koncerts”. Ieeja bez | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.72379208sec.