17. februārī Latvijas Nacionālais vēstures muzejs piedāvā iepazīt gaismekļu vēsturi

Sestdien, 17. februārī, plkst. 12.00, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja ekspozīcijā  notiks jaunā tematisko pasākumu cikla otrā nodarbība “Gaismekļi”. Tā domāta pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem. Interesenti tiek gaidīti Brīvības bulvārī 32, Rīgā. Līdzdalībai pasākumā ir jāiegādājas Ģimenes biļete par 4 EUR, neatkarīgi no ģimenes locekļu skaita. Par ģimeni šo nodarbību kontekstā LNVM uzskata pirmsskolas un jaunāko klašu bērnus, kurus pavada pieaugušie (vecāki, radinieki, draugi).

Mūsdienās apgaismojums diennakts tumšajā laikā ir pašsaprotama lieta. Lai telpu izgaismotu, atliek tikai nospiest elektrības slēdzi. Taču mūsu senčiem, lai tiktu pie gaišākas iekštelpas, nācās veikt noteiktus priekšdarbus un ieguldīt zināmas pūles, lai darbīgā dzīve neapstātos arī rudens un ziemas vakaros.

Domājams, ka par vissenāko apgaismojuma veidu Latvijas teritorijā uzskatāmi skali. Skalu gaismu zemnieki izmantojuši līdz pat 19. gadsimta beigām, trūcīgākās saimniecībās vēl arī 20. gadsimtā. Ērtāks un labāks apgaismes līdzeklis par skaliem bija sveces, kas savulaik lietas ne tikai no vaska vien. Vēlāk skalu un sveču gaismu pamazām aizstāja eļļas un petrolejas lampas.

Kādus gaismekļus cilvēki darināja dažādos vēstures periodos un kā, pieaugot komforta līmenim, tie laika gaitā cits citu nomainīja, bērni varēs uzzināt gan no nodarbības vadītājas stāstījuma, gan muzeja priekšmetu apskates. Nodarbības otrajā daļā, ļaujot vaļu izdomai un veikliem pirkstiņiem, ikvienam būs iespēja darboties kopā ar vecākiem un izgatavot pašam savu gaismekli.
Līdz aprīļa beigām šīs ievirzes tematiskās nodarbības muzeja pamatekspozīcijā paredzētas katra mēneša trešajā sestdienā – 17. martā (“Apģērbs”), 21. aprīlī (“Trauki”).

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienu ieskandināšanas pasākums Liepājas reģiona TIB
Ceturtdien, 28. martā, plkst. 15 Liepājas muzejs Kūrmājas prospektā 16/18 aicina ģimenes ar bērniem uz Lieldienu ieskandināšanu, | Skatīt vairāk
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15770507sec.