Latvijas Nacionālais mākslas muzejs: Izstāde PURVĪTIS ir pagarināta

Atsaucoties lielajai apmeklētāju interesei, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs līdz 16. oktobrim pagarina izstādi “PURVĪTIS”, kas veidota par godu izcilā latviešu ainavista Vilhelma Purvīša 150. jubilejai.

Nacionālās ainavu glezniecības izveidotājs un vērienīgākais modernizētājs Vilhelms Purvītis (1872–1945) ir atzīts par vienu no galvenajām personībām Latvijas 20. gadsimta pirmās puses vizuālajā mākslā. Purvītis pelna īpašu ievērību kā augstākās mākslas izglītības idejas īstenotājs un kultūrpolitikas līdzveidotājs neatkarīgajā Latvijas valstī, kā pirmais Latvijas Mākslas akadēmijas rektors un Dabasskatu meistardarbnīcas vadītājs un vienlaikus – prestižā Rīgas pilsētas mākslas muzeja (tag. Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, LNMM) direktors, nacionālās mākslas kolekcijas veidotājs un reprezentatīvu starptautisko izstāžu rīkotājs. Vilhelma Purvīša 150. jubileja ir iekļauta UNESCO svinamo dienu kalendārā 2022. gadā.

Eiropeiskā latviešu klasiķa vārds Latvijas mākslas vēsturē un sabiedrības priekšstatos kļuvis par vienu no nacionālās identitātes simboliem. Gleznotāja radīto dzimtās ziemeļnieciskās dabas koptēlu, tāpat kā klasiski komponēto Latvijas ideālo ainavu gadalaiku mijā, mēdz uztvert kā nacionālās ainavas kanonu. Vecmeistaram veltītā jubilejas retrospekcija aptver dažādu daiļrades periodu darbu izlasi no vairākām muzeju un privātkolekcijām.

Kopš izstādes “PURVĪTIS” atklāšanas 28. maijā to paspējuši apskatīt jau vairāk nekā 52 000 apmeklētāju. Aicinot baudīt vecmeistara mantojumu līdz pat oktobra vidum, izstādes pēdējā nedēļā Latvijas Nacionālais mākslas muzejs pagarina arī darba laiku: 14. oktobrī tas būs no plkst. 10.00 līdz 20.00, bet 15. un 16. oktobrī – no plkst. 10.00 līdz 19.00.

Bez pamatekspozīcijas Lielajā izstāžu zālē (-2. stāvā) LNMM izstādes laikā piedāvā vēl nebijušu iespēju, uzkāpjot pa sastatnēm 4 metru augstumā, tuvumā aplūkot vienu no Purvīša sienu gleznojumiem, kas rotā 3. stāva vestibilu, – 1907. gadā radīto ainavu “Kokneses pilsdrupas”. Trīs muzeja linešu gleznojumi ir mākslinieka vienīgais veikums monumentāli dekoratīvajā glezniecībā.
Kā izstādes satelītelements Vilhelma Purvīša gleznu vietā 19. un 20. gadsimta mijas Latvijas mākslas pastāvīgās ekspozīcijas zālē 3. stāvā iekļaujas Kristapa Kalna fotogrāfiju grupa “Prototips”, kas tematiski saista glezniecības klasikas ilglaiku ar šodienas esamības dokumentējumu. Fotodarbos fiksēta Latvijas ainava četru gadalaiku mainībā, māksliniekam no dokumentāli vērojošas pozīcijas pētot ainaviskos tēlus, klasiskos motīvus un kompozīcijas principus, ko pazīstam no Purvīša gleznām.

Izstādes izskaņā norisināsies atvērtās ekskursijas, kurās apmeklētāji kopā ar muzeja gidiem iepazīs dažādas Vilhelma Purvīša darbības šķautnes. Ekskursijas notiks katru dienu no otrdienas līdz piektdienai: 11., 12. un 14. oktobrī plkst. 15.00, 13. oktobrī plkst. 11.00. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Atgādinām, ka izstādes dziļākai iepazīšanai skatītājiem ir pieejams audiogids, kas latviešu un angļu valodā vēsta par deviņiem Vilhelma Purvīša mākslas darbiem, kā arī piedāvā noklausīties fragmentus no mākslinieka 1926. gadā rakstītās apceres “Daba un māksla”. Audiogidu var bez maksas lejupielādēt viedtālrunī, izmantojot LNMM mobilo lietotni “Mākslas muzejs”.

Savukārt ģimenes ar bērniem tiek aicinātas atklāt izstādi “PURVĪTIS” ar speciāli sagatavota izziņas un radošu aktivitāšu materiāla palīdzību. Tas bērnus iepazīstina ar nozīmīgā latviešu gleznotāja personību, viņa radītajiem mākslas darbiem un autora radošo procesu. Darba lapas bez maksas paņemamas muzeja Informācijas punktā un izstādē.

Vilhelma Purvīša izstādes sakarā Latvijas Nacionālais mākslas muzejs piedāvā īpašas cenas ieejas biļetēm, kas sniedz iespēju vienas vizītes laikā aplūkot gan vērienīgo izstādi, gan visu muzeju kopumā. Apvienotā biļete pieaugušajam maksā 6,00 EUR, studentam vai pensionāram – 3,00 EUR, bet skolēnam – vien 2,00 EUR. Apmeklētājiem grupā, kurā ir vismaz 10 personas, piemēro 20% atlaidi. Ģimenes biļetes (1–2 pieaugušie ar 1–4 bērniem vai viena daudzbērnu ģimene) cena ir 5,00–7,00 EUR.

Gada biļetes īpašniekiem izstādes un muzeja apskate ir bez maksas.

Izstādi atbalsta:
Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, SIA “GroGlass”, SIA “Attēls R”, AS “Riga Wood Baltic”, Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Latvija
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.16390109sec.