Piektdien Doma laukumā taps «Gaismas pils Ukrainai»

Biedrība "Tavi draugi" sadarbībā ar 1991. gada barikāžu atceres muzeju aicina Latvijas iedzīvotājus piektdien, 20. janvārī apmeklēt Barikāžu aizstāvju atceres dienas pasākumus un no plkst. 10.00 līdz 19.00 piedalīties ierakumu sveču liešanā Rīgā, Doma laukumā. Izgatavotās sveces tiks nogādātas Ukrainas karavīriem frontē. Paralēli sveču liešanai, no plkst. 14.00 līdz 16.00 Doma laukumā būs barikāžu atmiņu stāsti un īpaša koncertprogramma "Gaismas pils Ukrainai".

Ierakumu sveces palīdz ukraiņu karavīriem izdzīvot ziemas aukstumā – tās ir viegli paņemt līdzi dodoties uzdevumā, tās dod siltumu un ļauj gatavot ēdienu. Viss ierakumu sveču liešanai nepieciešamais būs pieejams Doma laukumā uz vietas. Sveču liešanas dalībnieki ir laipni aicināti arī ņemt līdzi un ziedot sveces un to atlikumus.

Biedrība "Tavi draugi" no 2022. gada novembra īsteno ierakumu sveču gatavošanu, ko nogādā Ukrainas karavīriem frontē. Uz Ukrainu līdz šim nosūtīts vairāk nekā 42 000 sveču, ko izgatavojuši iedzīvotāji visā Latvijā.

"Janvārī, kad atceramies paši savu cīņu par brīvību Barikāžu laikā, ir skaudri apzināties, ka nekas nav beidzies – brīvība ir mājasdarbs, kas jāpilda mūžam. Pasākumā "Gaismas pils Ukrainai" satiksimies ar tiem, kuri stāvēja barikāžu pirmajās rindās toreiz un ar tiem, kuri savu nostāju šodien Ukrainas kara kontekstā ir gatavi paust mākslas valodā. Aicinām ikvienu pieminēt mūsu varoņus un palīdzēt kaimiņiem Ukrainā ar savu spēku un vienotību," stāsta režisore Laura Čaupale, biedrības "Tavi draugi" pārstāve.

20. janvāra sveču liešanas pasākums simboliski noslēgs šī gada janvārī īstenoto akciju "Gaismas pils Ukrainai", kurā Dziesmu un deju svētku dalībnieki no visas Latvijas ziedo sveces, kas pārtaps ierakumu svecēs. Daļa kolektīvu piedalīsies pasākumā Doma laukumā.

Paralēli sveču liešanai, no plkst. 14.00 līdz 16.00 uz biedrības "Tavi draugi" skatuves un tiešsaistē ar savām Atmodas un barikāžu laika atmiņām dalīsies 1991. gada barikāžu muzeja direktors Renārs Zaļais un Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs Romualds Ražuks, Dainis Īvāns un Eduards Liniņš, filmas "Dvēseļu putenis" režisors Dzintars Dreibergs, filmas "Janvāris" režisors Viesturs Kairišs un producents Gints Grūbe. Par raidījuma "Labvakar" laiku un brīvības tēmu teātrī stāstīs Ojārs Rubenis. Dzejnieces Inga Pizāne un Agnese Zarāne lasīs savu dzeju Ukrainai. Runātāju vidū būs arī "Tavi draugi" dibinātājs Ulvis Noviks un režisors Dāvis Sīmanis ("Pēdējā tempļa hronika"), Dzintars Zilgalvis un Anda Munkevica dalīsies stāstā par Barikāžu piemiņas vitrāžu, kas iestrādāta Doma baznīcas logā. Paralēli ar īpašu koncertprogrammu uzstāsies dziedātājs, komponists un zemessargs Rihards Saule, Shipsea un Aminata, Elza Rozentāle un Kaspars Zemītis, Ilmārs Dreļs, Artūrs Uškāns, Ieva Akurātere, Patrisha un Grēta. Programmas noslēgumā ar īpašu sveicienu akcijas "Gaismas pils Ukrainai" dalībniekiem uzstāsies apvienotais koris no visas Latvijas diriģenta Māra Sirmā vadībā, kora dalībnieku vidū būs arī kultūras ministrs Nauris Puntulis. Pasākumu ar savu klātbūtni pagodinās arī Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko un Rīgas mērs Mārtiņš Staķis. Pasākumu vadīs žurnāliste Ilze Dobele.

Koncerta tiešraide būs skatāma "Tavi draugi" Facebook lapā, kur pieejama precīza pasākuma programma, un citviet internetā.

Pasākuma dalībnieki tiks cienāti ar īstu Ukrainas boršču no kafejnīcas "Borščs – garšīgi pie ukrainietēm".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.464921sec.