Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā piedzimis kamieļu mazulis

6. jūnija dienas vidū, apmeklētāju klātbūtni neuzskatot par lielu šķērsli, pasaulē nāca kamieļu dāmas Leilas pirmdzimtais – 30 kilogramus smags kamielēns.

Zoodārza apmeklētāji mammas rūpes varēja novērot klātienē – mazulis jau pāris minūtes pēc dzimšanas izrādīja centienus celties, saņemot mammas palīdzību – maigus grūdienus ar purniņu. Līdz pilnvērtīgai balansēšanai uz visām četrām kājām pagāja vien pāris stundas, puikam vienmēr atrodoties ciešā mammas uzraudzībā. Par Leilas un Niselinska pēcnācēja ierašanos pasaulē izziņots teju visiem tā brīža zoodārza apmeklētājiem – to nodrošināja mātes saucieni.

Lai gan Leilai šis ir pirmais pēcnācējs, barošanas process un aprūpe rit veiksmīgi. 30 kilogramus smagais mazulis aptuveni pusotru gadu barosies ar mātes pienu, turpinot ik dienu pieņemties svarā. Pirmajā nedēļā mātīte ar mazuli tika atdalīta no pārējiem kamieļu mājas iemītniekiem un apmeklētājiem nebija redzama, ļaujot abiem mierīgi atgūt spēkus. Taču nu gan kamieļu mamma, gan kamielēns izbauda pusdienlaika sauli, mazulim pētot apkārtni un izkustinot kājas lēciena solī.

Kamieļu grūsnība ilgst 13 mēnešus, mazuļiem dzimstot ik pēc diviem līdz trim gadiem. Pagājušā gada 30. martā kamieļu dāmai Vasarai dzimusī Mrija ir teju sasniegusi pieauguša kamieļa izmērus, taču ieskatoties vērīgāk, redzams, ka tā ir mazākā starp lielajiem. Kamieļi dzimumgatavību sasniedz trīs līdz piecu gadu vecumā, un tad arī pamet gādīgās mammas sānu.

Zoodārzs aicina vērot dzīvnieku barošanu!

No 17. jūnija Rīgas Zoodārzs atsāk ikvasaras dzīvnieku barošanas demonstrācijas – dažādos dienas laikos apmeklētāji varēs vērot, kā zoodārza darbinieki pabaro astoņu dažādu sugu dzīvniekus.

Sākoties lielākai vasaras svelmei, daudzi apmeklētāji brīnās – kāpēc dzīvnieki, pat ekvatora tuvumā dzīvojošie, vairs nav redzami? Izrādās, ka pat Āfrikas un Austrālijas iemītniekiem karstums neiet pie sirds – daudzi no dzīvniekiem svelmi pārlaiž ēnā vai telpās un ir mazāk aktīvi, bet gaitas atkal uzsāk vien pievakarē. Dzīvnieku barošana ļauj nodrošināt, ka pat karstajās dienās ir kāds brīdis, kad apmeklētāji var redzēt dzīvniekus “darbībā”.

Demonstrācijas ik dienu sāksies ar trušu barošanu Lauku sētā plkst. 10.30. Pēc tam, 11.15, ēdīs Tropu mājā mītošās lapgriežskudras, kurām papildu barība tiks piedāvāta arī 14.00. Viens no zoodārza viesu iemīļotākajiem notikumiem – roņu treniņš, kas apvienots ar barošanu – ik dienu notiks plkst. 11.30. Plkst. 13.00 apmeklētāji var izvēlēties vērot vai nu nīlzirgu vai lemuru barošanu, bet pusstundu vēlāk maltīti baudīs žirafes un ziemeļbrieži. Visbeidzot, plkst. 15.00 notiks tapīru un kapibaru barošanas demonstrācija. Tomēr apmeklētājiem jāņem vērā, ka daļa barošanas demonstrāciju sliktos laikapstākļos var nenotikt!

Atcerieties, ka gan demonstrāciju laikā, gan ārpus tā dzīvniekus Rīgas Zooloģiskajā dārzā barot drīkst tikai darbinieki! Kopēji ik dienu rūpējas par saviem iemītniekiem, sagādājot tiem sabalansētas barības porcijas. Savukārt nekontrolēta barošana ar dažādiem produktiem – vienalga, piemērotiem vai nepiemērotiem – izjauc uzņemto barības vielu līdzsvaru un rada dzīvniekiem veselības problēmas. Esiet draugi un priecājieties par mūsu dzīvniekiem, bet to barošanu atstājiet zoodārza darbinieku ziņā!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Latvija
Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.38355398sec.