Gaidītās Ziemas naktis Rīga ZOO atkal ir klāt!

Kad pār Mežaparka priedēm nolaižas tumsa un starp Zoodārza aplokiem virpuļo sniega pārslas, tad daudzi Rīga ZOO draugi atceras – drīz būs klāt Ziemas naktis. 

Un patiesi, jau no 22. decembra ik vakaru dārzs būs atvērts līdz 21.00. Tumsā tas iemirdzēsies košāk nekā citvakar, krēslainās takas pielīs ar jautrām bērnu un pieaugušo čalām, aplokos iemitināsies Gaismas dzīvnieki un netālu no ziemeļbriežiem kurēsies ugunskurs, pie kura sasildīties, pavērot liesmu veidoto latvisko spēka zīmju atblāzmu, vai arī uzrīkot ziemīgu pikniku, cepot līdzpaņemtās desiņas. Vakara stundās ieejas biļete ikvienam apmeklētājam maksās tikai 5 eiro.

Kas tad notiek zoodārzā naktī? 

Kā teic dzejnieks Egīls Zirnis, kura grāmatai ar šādu pat nosaukumu nesen Rīga ZOO tika svinēti atvēršanas svētki: “Naktī zvēri pārģērbjas, mazs kļūst liels un liels kļūst mazs…” Un patiesi, krēslā dzīvnieki izskatās savādāk nekā dienā, bez tam tie izturas citādi. Un arī jums zooloģiskā dārza apmeklējums krēslā būs pilnīgi neatkārtojams baudījums, jo, kad visu nevar labi saskatīt, tad lietā jāliek cita maņa – dzirde. Un tad sākas: lūsis kļuvis runātīgs, kāds samiegojies pāvs iztrūcies, no tumsas pēkšņi atskan krēpjvilka rejas vai dārzam pārveļas lauvas rēcieni. Citviet no ēnas iznirst kuplā ziemas kažokā saģērbies kamielis, vai pie skatu laukuma klusi piezogas tīģeris. Arī paša dzejnieka lasīto dzejoli ik vakaru varēs dzirdēt Ziemas nakšu apmeklētāji, jo tas vairākkārt skanēs zoodārza skaļruņos.

Ja naksnīgās pastaigas laikā deguns ir paspējis nosalt, tad ikvienam būs iespēja ieiet sasildīties iekštelpu ekspozīcijās Flamingu mājā, Lauku sētā, Nīlzirgu mājā, Terārijā, Akvārijā, Žirafu mājā un Tropu mājā, kur vienādiņ valda mūžīgā vasara. Ēkās varēsiet pavērot darbīgos kailos smilšracējus un publikas mīluļus surikatus, ķirzakas, čūskas, daudzkrāsainas zivis, neparastus kukaiņus. Savukārt, ja būsiet uzmanīgi, varbūt Tropu mājas naktsdzīvnieku ekspozīcijā palaimēsies ieraudzīt nesen dzimušos lielo galago  un naktspērtiķu mazuļus. Bez tam turpat Tropu mājā ilgu laiku var pavadīt, vērojot pasaulē sīkāko pērtiķīšu pundurkalitriksu izdarības un mazuļu audzināšanas paņēmienus, jo arī šī saime nesen kļuvusi kuplāka. Abi mazuļi patlaban mēdz cieši turēties pieaugušo dzīvnieku kažokos un izskatās kā palielas kustīgas mugursomas.

Dzīvnieku barošanas demonstrācijas

Ziemas naktīs apmeklētājiem sarūpēta iespēja vērot, kā mielojas dažādi zoodārza iemītnieki. Ap 16.15 granulēto barību ar savu izcili garo mēli filigrāni no trauka centīsies “samakšķerēt” žirafes Vakilija un Čaks. Tropu mājā mītošās lapgriežskudras vakarpusē tiks pacienātas ar vakariņām – aveņu lakstiem vai diedzētiem ozolu dzinumiem, kuru nokopšanai kukaiņi veltīs vairākas stundas. Savukārt daudz veiklāk mielošanās varētu notikt pie alpakām, kuras plkst. 18.15 vakariņās saņems burkānu porciju. Plkst. 18.30 gardu ozolzīļu porciju varēs kraukšķināt pekaru saime, bet 18.45 spēcinošu un īpaši sagatavotu ķērpju maltīti baudīs ziemeļbriežu ģimene.

Piedzīvo vairāk kopā ar gidu

Ziemas naktīs aicinām arī pieteikties ekskursijai “Rīga ZOO slavenībām pa pēdām” ārpus ierastā laika. Tajā zinošs gids iepazīstinās ar slavenākajiem zoodārza dzīvniekiem šobrīd un pagātnē, kā arī ļaus ielūkoties vietās, kuras pārējiem apmeklētājiem nav pieejamas. Ekskursija ir piemērota gan ģimeņu grupām, gan pieaugušajiem, piemēram, darba kolektīviem. Ekskursijai ir jāpiesakās iepriekš – vairāk gan par pieteikšanos, gan par tās saturu uzzini rigazoo.lv sadaļā “Ekskursijas".

Ziemas nakšu viesi – Gaismas dzīvnieki

Svētku laikā Rīgas Nacionālais Zooloģiskais dārzs rotāsies Ziemassvētku noskaņās. Izgaismotajās takās un aplokos apmeklētājus pārsteigs Gaismas dzīvnieki, kas būs izgājuši paspēlēties ar tumsu un sniegu dažādos zoodārza nostūros. Tādēļ aicinām ikvienu aizmirst pilsētas kņadu un steigu, nesteidzīgi izbaudīt Ziemas naktīs zoodārzā valdošo harmoniju, naksnīgu pastaigu pa krēslainajām takām, vērojot dzīvniekus, klausoties Egīla Zirņa lasīto dzejoli, meklējot tumsā paslēpušos Gaismas dzīvniekus un ģimeniski pavadot neatkārtojamu vakaru svaigā gaisā. Un tas viss ir tepat, Mežaparkā, tikai pusstundas braucienā no Rīgas centra, līdz kuram var aizskanēt kārtīgs lauvas rēciens! Vai dzirdējāt? Nē? Tad jādodas ciemos!

Ziemas naktis ilgs līdz 7. janvārim un Rīga ZOO kase šajā laikā būs atvērta līdz plkst. 20.00, iekštelpu ekspozīcijas līdz 20.30, bet klejot pa izgaismotajām takām un baudīt Ziemassvētku gaisotni varēs līdz pat plkst. 21.00. Jāatzīmē, ka Ziemas naktis nenotiks 24. un 31. decembrī, kad kase strādās līdz plkst. 14.00, zoodārzs līdz 15.00. Savukārt gan 25. un 26. decembrī, gan 1. janvārī Rīga ZOO atkal gaidīs ciemos uz Ziemas naktīm.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.42460108sec.