Rīgā, ar mazgāšanos Mārupītē, sagaidīs Lielo dienu

Ikviens tiek aicināts uz pavasara svarīgāko notikumu - Lielo dienu Rīgā, kuru šogad svinēs svētdienā, 2016. gada 20.martā, visas dienas garumā. Svētku noskaņai palīdzēs līdzi paņemtie pūpolu un izplaukušie bērzu zari, kārklu šautriņas, vilnas dzīpari, dzērvenītes, kā arī krāsainas dzijas pīnītes šūpoļu rotāšanai un, protams, krāsotas olas, kas domātas gan ziedošanai šūpolēm, zīlēšanai, sacensībai, gan pašu ēšanai, gan citu cienāšanai un dāvināšanai par šūpoļu kārumu un šūpošanu.

Pavasara atnākšanu tautas tradīcijās iezīmē vairākas svinamās dienas – Ģertrūdes arī Kustoņu, Benedikta, visbeidzot, Lielā un Māras diena. Šis laika posms ir saistīts ar Zemes mātes atmošanos un atjaunošanos. Mostas auglības spēki, diena kļūst garāka par nakti un gaisma svin galīgo uzvaru pār tumsu.

Pasākuma norises plāns:

No plkst 6.00 – 8.00 Lielās dienas saullēkta sagaidīšana Arkādijas parkā. Mazgāšanās Mārupītē, kas tek pret rītiem, putnu dzīšana, Saules sagaidīšana ar dziesmām, pēršanās ar pūpolu vai plaucētu bērzu zariem, šūpoļu kāršana un citi tradicionālie rituāli auglības, veselības un skaistuma nodrošināšanai.

13.00 -16.00 Lielās dienas svinēšana Līvu laukumā. Lielās dienas svinēšana ar šūpoļu pušķošanu un šūpošanos, Lieldienu dziesmām un apdziedāšanos, olu krāsošanu, sišanos un ripināšanu, kā arī spēlēm, rotaļām un sadancošanu.

Svētkos piedalās – Rīgas folkloras kopas "Grodi", "Dandari", "Garataka", "Berendejka", "Iļjinskaja pjatņica", Katlakalna folkloras kopa "Rāmupe", Bārbeles folkloras kopa "Tīrums".

Svētkus rīko Latvijas Folkloras biedrība.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 04.05.2024 Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Latvija
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.63883209sec.