2023. gada oktobrī Cēsīs aizvadīti Kosmosa izziņas centra atklāšanas svētki

Cēsīs 2023. gada 7. un 8. oktobrī ar plašu, izzinošu un atraktīvu izklaides programmu durvis vēra Kosmosa izziņas centrs.

Ar atraktīvu un izzinošu atvēršanas svētku programmu divu dienu garumā 7. un 8. oktobrī, apmeklētājiem durvis vēris Kosmosa izziņas centrs. Atvēršanas svētku programmā tika piedāvāta aizraujošās ekspozīcijas apskate, izspēlētas kosmosa viktorīnas un piedzīvots vēl neredzēts zinātnes šovs, kuru vadīja Kosmosa izziņas centra atraktīvie astronauti Astra un Austris, bet tiem, kuri vēlējās iegūt paliekošas atmiņas no atvēršanas svētkiem bija iespēja uzņemt unikālu momentfoto. Atvēršanas svētki pulcēja zinātkāras ģimenes no visas Latvijas, par ko liecina izpārdotās biļetes abās atvēršanas svētku dienās.

Tā kā Kosmosa izziņas centram un Cēsu novada pašvaldībām viena no pamatnostādnēm ir zaļš dzīvesveids, tad dekorējumi un bērniem plānotās aktivitātes tika veidotas, ievērojot dabai draudzīgus risinājumus, piemēram, pie ieejas Kosmosa izziņas centrā tika izvietota videi draudzīga balonu kompozīcija un radošajām darbnīcām izvēlēti dabai draudzīgi materiāli.

Kosmosa izziņas centrs piedāvā skolēniem attīstīt interesi par par STEM priekšmetiem, pedagogiem apgūt jaunas STEM priekšmetu mācīšanas metodes un ģimenēm jēgpilni pavadīt laiku kopā. Apmeklētāji centrā gūs priekšstatu par to, cik daudz mūsu ikdienas procesi, zinātnes sasniegumi, izgudrojumi, cilvēciskās dotības ir saistīts ar kosmosa izpēti un norādīs uz plašajām karjeras un biznesa attīstības iespējām, ko sniedz kosmosa nozare.

Kosmosa izziņas centra pirmā stāva ekspozīcijas saturs ir orientēts uz sabiedrību un vizuālu pieredzi. Ienākot centrā, apmeklētājiem ir iespēja pārbaudīt, kā tiek saražota enerģija, staigājot pa soļu ģeneratoru ražojošo grīdu, paralēli ekrānā ir iespēja sekot līdzi saražotās enerģijas daudzumam. Šāda veida grīda ir lielākā kas uzstādītā Eiropā. Tālāk apmeklētājam ir iespēja doties caur cilvēces izpētes vēstures tuneli, lai gūtu iespaidu, kā attīstījusies zinātne, inženierzinātne un pati sabiedrība sākot no aizvēstures, ka cilvēks vienmēr ir interesējies par kosmosu, to pētījis līdz mūsdienās attīstījis iespēju tajā doties. Vēl šajā stāvā var apskatīt dažādus ar kosmosu saistītu objektu modeļus - raķetes, robotus, roverus, satelītus, raķešu dzinējus, u.c.

Centra otrā stāva saturs veidots ar īpašu uzsvaru uz STEM - vairāk interaktīvs un balstīts uz dažādu uzdevumu veikšanu. Daļa no otrā stāva ekspozīcijas ir par Marsa kolonizāciju, kur parādīts kā STEM zināšanas palīdz izdzīvot uz citas planētas. Centra darbinieku gatavotie eksponāti apmeklētājam rāda kā organisko atkritumu attīrīšana var nodrošināt svarīgus resursus ilgtermiņa izdzīvošanai, kā saražot elektrību, skābekli un degvielu atrodoties uz citas planētas, paralēli izvairoties no radiācijas un citiem ierobežojošajiem faktoriem.

Kosmosa centra trešais stāvs ir veidots aktīvāks – tur ir iespēja izmēģināt kā trenējas astronauti, plašs rotaļu stūrītis mazākajiem apmeklētājiem un planētu sistēmas galerija.

Kosmosa izziņas centra galvenais un lielākais eksponāts ir Starptautiskā kosmosa stacija, kas divos stāvos tika izbūvēta kā replika īstajai un tai dots nosaukums "Auseklis". Pirmajā kosmosa stacijas stāvā var iepazīties ar astronautu ikdienu uzturoties misijās kosmosā, bet otrā stāvā kosmosa stacija ir sasaistīta ar misijas vadības centru un apmeklētājiem pāros būs iespēja izspēlēt vairākas kosmosa misijas pašiem.

Centrā ir iespēja ieturēt siltu un veselīgu maltīti kafejnīcā Orbīta un aiziet no centra ar kādu piemiņas suvenīru, ko varēs iegādāties veikaliņā pie reģistratūras. Centrs ir pieejams cilvēkiem ratiņkrēslos un māmiņām ar zīdaiņiem iespēja izbaudīt klusumu mājīgā speciāli izveidotā telpā.

Jaunatklātā Kosmosa izziņas centra saturs veidots ar Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta 2014. - 2021.gada perioda programmas "Pētniecība un izglītība" aktivitātes "Inovācijas centri" projekta "Inovācijas centra izveidošana Cēsīs" atbalstu. Paredzēts, ka centru gadā apmeklēs līdz 100 000 cilvēku.

Vairāk informācija par Kosmosa izziņas centru – www.kosmosacentrs.lv, Facebook vai Instagram

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 05.05.2024 Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.60924888sec.